LISTA taxelor care se elimină şi a modificărilor fiscale ce intră în vigoare de la 1 februarie

Must Read

Doar 14 cazuri de îmbolnăviri! Aproape 70 de mii de cetățeni din județul Bistrița-Năsăud s-au vaccinat până la această dată

La nivelul județului Bistrița-Năsăud există raportate doar 14 cazuri noi la un număr de 573 de teste. De la...

MARIUS BĂLAN: Un prințisor aflat pe locul 17 la succesiune pe un tron mic a omorât un REGE în Romania

Si a trecut ceva timp de la aderarea din 2007 la Europa civilizata insa in interiorul granitelor formale noi...

Cristian Pomohaci, printre primii beneficiari ai legii promulgate de Klaus Iohannis care îi scapă pe evazioniști de închisoare

Solicitarea lui Cristian Pomohaci a fost făcută publică de avocatul acestuia, George Dura, care a declarat pentru G4Media că...

Modificările aduse Codului Fiscal la începutul acestui an, Legea care elimină 102 taxe nefiscale şi eliminarea Formularului 088 de înregistrare în scop de TVA sunt printre cele mai importante măsuri cu impact economic ce intră în vigoare la data de 1 februarie 2017. De asemenea, salariul minim pe economie va creşte la 1.450 de lei.

Printre modificările aduse Codului Fiscal se numără eliminarea plafonului pentru contribuţiile la pensii (CAS) şi sănătate (CASS), care fusese stabilit la echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie.

Pe de altă parte, se reintroduce scutirea de contribuţii de sănătate pentru persoanele care realizează venituri din investiţii (dividende, dobânzi) şi/sau din alte surse, pentru acestea, dacă, în paralel, obţin alte venituri pentru care plăteşte CASS, cum ar fi salarii, pensii, venituri din activităţi independente, venituri din cedarea folosinţei bunurilor etc.

Plata CASS pentru veniturile menţionate, indiferent dacă mai existau şi alte surse de venit, a devenit obligatorie la 1 ianuarie 2017.

Tot de la 1 februarie intră în vigoare şi prevederea potrivit căreia pensiile, indiferent de sumă, sunt scutite de contribuţii la sănătate, dar şi scutirea de impozit pe venit pentru pensiile mai mici de 2.000 de lei.

De asemenea, din 1 februarie, abonamentele medicale devin deductibile în limita a 400 de euro pe an.

O altă modificare a Codului Fiscal care intră în vigoare de la 1 februarie se referă la regimul de impozitare şi de clasificare pentru microîntreprinderi.

Astfel, impozitul pe venitul microîntreprinderilor cu un singur salariat se reduce de la 2% la 1%, iar pragul de venituri până la care o firmă poate fi încadrată în definiţia microîntreprinderii creşte de la 100.000 de euro la 500.000 de euro. Cota de impunere de 3% rămâne, însă, neschimbată pentru microîntreprinderile fără salariaţi.

O modificare îndelung aşteptată de firme este cea referitoare la eliminarea Formularului 088 de către ANAF, şi înlocuirea acestuia cu o nouă procedură de înregistrare în scop de TVA publicată, deja, de ANAF.

Printre cele 102 taxe nefiscale cuprinse în Legea care prevede eliminarea lor de la 1 februarie se numără taxa radio-TV şi timbrul de mediu, cele mai cunoscute şi printre cele cu impactul cel mai important în cadrul instituţiilor care se finanţau din aceste surse.

Însă, pe lângă acestea, mai sunt 22 de taxe nefiscale percepute de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), printre cele mai importante fiind taxa pentru eliberarea cazierului şi opt taxe aferente serviciilor de înmatriculări şi permise.

Pentru paşapoarte, taxele au fost modificate, în special prin prisma eliminării taxei de 22 de lei pentru furnizarea datelor din Registrul Naţional de Evidenţă a Paşapoartelor Simple şi pentru eliberarea adeverinţelor referitoare la exercitarea dreptului la liberă circulaţie în străinătate; istoric de paşapoarte; perioada în care solicitantul a avut statutul de cetăţean roman cu domiciliul în străinătate.

Potrivit noilor reglementări, noile taxe vor fi 258 lei pentru paşaportul simplu electronic (cu valabilitate 5 ani, eliberat persoanelor peste 12 ani), 234 de lei pentru paşaportul simplu electronic (cu valabilitate 3 ani, eliberat persoanelor sub 12 ani) şi 96 de lei pentru paşaportul simplu temporar (cu valabilitate de 1 an).

Alte trei taxe percepute de MAI care vor fi eliminate sunt cele pentru aplicarea, de către instituţiile prefectului, a apostilei pe actele oficiale administrative, la solicitare, precum şi cele pentru înregistrarea cererilor pentru aplicarea apostilei.

Totodată, se elimină alte şase taxe extrajudiciare de timbru şi două taxe consulare pentru servicii prestate în domeniul evidenţei persoanelor şi al stării civile.

Şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului a anunţat care sunt taxele pe care le percepea până acum firmelor pentru serviciile oferite şi care sunt cele eliminate de la 1 februarie.

Printre acestea se numără taxa pentru cererea de înregistrare în registrul comerţului, în sumă de 250 de lei pentru firme şi de 90 de lei pentru persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, taxa pentru cererile de menţiuni simple, de 45 de lei, sau taxa pentru cererile de menţiuni complexe, de 220 de lei. De asemenea, se elimină fondul de lichidare, de 50% aplicat la taxele de înregistrare şi fondul privind Buletinul Procedurilor de Insolvenţă,de 10% aplicat la taxele de înregistrare.

mai multe în : evenimentul zilei

 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Doar 14 cazuri de îmbolnăviri! Aproape 70 de mii de cetățeni din județul Bistrița-Năsăud s-au vaccinat până la această dată

La nivelul județului Bistrița-Năsăud există raportate doar 14 cazuri noi la un număr de 573 de teste. De la...

MARIUS BĂLAN: Un prințisor aflat pe locul 17 la succesiune pe un tron mic a omorât un REGE în Romania

Si a trecut ceva timp de la aderarea din 2007 la Europa civilizata insa in interiorul granitelor formale noi nu ne schimbam  si nu...

Cristian Pomohaci, printre primii beneficiari ai legii promulgate de Klaus Iohannis care îi scapă pe evazioniști de închisoare

Solicitarea lui Cristian Pomohaci a fost făcută publică de avocatul acestuia, George Dura, care a declarat pentru G4Media că un prim verdict în această...

Prof. Roland Szekely: Virusul în zodia săgetătorului…

La plecarea din Wuhan virusul chinezesc era 100 % comunist. Străbătând mări și țări,virusul s a dedat ba la ideile social democrate,ba la cele...

Controale ale prefectului Dolha la depozitele ilegale de deșeuri

După ce reprezentanții Instituției Prefectului, împreună cu Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului și Sistemul de Gospodărire a Apei,...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -