Acasă Politica Liderii PSD sunt convocați în CEx : luni, 9 septembrie, ora 18.00

Liderii PSD sunt convocați în CEx : luni, 9 septembrie, ora 18.00

0

Președintele PSD, Viorica Dăncilă,  a convocat cel mai important for de decizie al partidului dintre congrese – Comitetul Executiv Național (CExN) pentru Luni – 9 septembrie la ora 18.00 la sediul central al partidului din Bulevardul Kiseleff. Există și o mențiune făcută de șefii partidului – la ședință ar urma să participe doar titularii, semn că se vor lua decizii cruciale.

În acest moment PSD se află într-o situație dificilă. Nu mai deține majoritatea parlamentară și teoretic și practic este vulnerabil la orice mișcare în Parlament. Jocul acum e unul foarte interesant – pe de o parte premierul evită să se ducă în Parlament pentru un vot pentru o nouă structură guvernamentală, iar Opoziția care ar putea depune, susține și vota cu succes o moțiune de cenzură evită să o facă de teama unor trădări care ar întări guvernul.

Cum nici una din cele două părți nu vrea să facă primul pas și în condițiile în care Guvernul este în blocajul impus de nenumirea de către președinte a interimarilor va trebui luată o decizie.

Este foarte probabil ca în ședința de luni a CEx premierul să ceară un vot pentru a se merge cu orice risc la un vot în Parlament pentru restructurarea Guvernului. La cum stau lucrurile acum e limpede că acțiunea nu va fi una de succes, dar va fi fost făcută o  mișcare care va deschide noi orizonturi. Nimeni nu știe ce se va întâmpla după deoarece nu există prevederi constituționale care să reglementeze ce se va întâmpla dacă pică la vot restructurarea cerută de premier.

În practică rămâne același guvern cu aceeași structură guvernamentală și iar se va ajunge la președintele Klaus Iohannis cu solicitarea de interimate.

Singurele soluții viabile vor fi și atunci ca și acum doar Demisia premierului care va antrena căderea întregului cabinet sau o moțiune de cenzură care ar permite cel puțin instalarea unui guvern interimar.

Jocurile sunt extrem de complicate pentru că Opoziția e sabotată de trădări și suspiciuni între liderii acesteia, iar Puterea câștigă teren pe zi ce trece în Parlament prin convingerea unor parlamentari nemulțumiți de jocurile interne din partidele lor să susțină guvernul. Că lucrurile tau așa a spus-o cu subiect și predicat liderul UDMR care a avertizat că orice zi în plus de nedepunere a moțiunii de cenzură va întări guvernul.

Exit mobile version