Acasă ANALIZE-COMENTARII Liderii europeni au stabilit obiectivele în negocierea Brexitului – o abordare în...

Liderii europeni au stabilit obiectivele în negocierea Brexitului – o abordare în etape

0


Liderii celor 27 de state ale UE (fără Marea Britanie), reuniți sâmbătă la Bruxelles la un summit dedicat negocierii Brexitului, au aprobat liniile directoare ale acestor tratative, care schițează poziția ce va fi susținută de negociatorii europeni la discuțiile cu guvernul britanic, precum și obiectivele care vor fi urmărite de blocul comunitar în cadrul acestor negocieri.

După ce președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat pe Twitter că liniile directoare ale negocierilor au fost adoptate ‘în unanimitate’, cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a completat pe aceeași rețea de socializare că aceste linii directoare au fost adoptate ‘în mai puțin de 15 minute’ și a subliniat la rândul său ‘unitatea’ celor 27 de state.

Conform textului adoptat și prezentat de agenția EFE, cei 27 de lideri au dat undă verde ‘ansamblului de poziții și principii pe care Uniunea le va urmări pe parcursul negocierii’ ieșirii Marii Britanii din UE, iar dacă va fi necesar acestea vor putea fi actualizate în timpul tratativelor.

Documentul insistă pe principul că UE va negocia ‘unită’ și că își va menține această unitate pe toată durata negocierilor, urmărind să obțină ‘un rezultat care să fie corect și echitabil pentru toate statele membre și în interesul cetățenilor’ blocului comunitar.

Liderii europeni consideră că negocierea trebuie să se desfășoare ‘în etape’, prima etapă fiind rezolvarea ‘deconectării’ Marii Britanii de Uniune și stabilirea unui cadru legal sigur și clar, mai ales pentru cetățeni, privind efectele imediate ale ieșirii Marii Britanii din UE.

Odată ce Consiliul European va estima că în această primă fază s-au înregistrat ‘suficiente progrese’ în atingerea obiectivului de a se ajunge la un acord satisfăcător cu privire la pașii pentru ‘o retragere ordonată’ a Marii Britanii din UE, abia atunci negociatorii europeni vor fi de acord să se treacă la etapa următoare. Iar această a doua etapă ar trebui să conducă la o ‘înțelegere asupra cadrului viitoarei relații’ între blocul comunitar și Marea Britanie.

Cei 27 de lideri au stabilit sâmbătă că prioritară va fi soluționarea drepturilor cetățenilor europeni stabiliți în Marea Britanie, precum și ale britanicilor din statele UE. În textul aprobat se menționează la acest capitol că ambele părți trebuie să convină asupra unor ‘garanții reciproce pentru a proteja statutul și drepturile’ ce derivă din legislația europeană. Aceste garanții ‘trebuie să fie efective și complete și să includă dreptul dobândirii rezidenței permanente după o perioadă de ședere legală de cel puțin cinci ani’, o mențiune care nu se regăsea în proiectul inițial al liniilor directoare.

Textul aprobat face referire și la necesitate găsirii unor soluții ‘creative’ pentru a se evita apariția unei frontiere ‘dure’ între Irlanda și Irlanda de Nord.

În liniile directoare se mai menționează de asemenea că, după ce Marea Britanie va părăsi UE, niciun acord între cei 27 și această țară nu va putea fi aplicabil teritoriului Gibraltar în lipsa unui acord între Spania și Marea Britanie.

Negocierile oficiale dintre Londra și Bruxelles privind ieșirea Marii Britanii din UE vor începe după alegerile anticipate care vor avea loc în această țară pe 8 iunie. Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, activat de guvernul britanic la sfârșitul lunii martie, stabilește o perioadă de doi ani pentru finalizarea acestor negocieri, termen ce poate fi prelungit cu acordul părților.

Premierul britanic, Theresa May, a cerut ca relațiile viitoare dintre țara sa și UE să fie negociate în paralel cu condițiile ieșirii ei din UE și nu a exclus posibilitatea ca retragerea din blocul comunitar să se facă fără niciun acord în cazul unui impas al tratativelor.

AGERPRES

Exit mobile version