Acasă EVENIMENT VIDEO: Liberalul Vasile Silași cere reformă administrativ-teritorială urgentă și comasarea tuturor comunelor...

VIDEO: Liberalul Vasile Silași cere reformă administrativ-teritorială urgentă și comasarea tuturor comunelor din județul Bistrița-Năsăud

0

Primarul liberal al comunei Chiochiș, Vasile Silași, își dorește o reformă profundă a administrației publice locale. Silași spune că,  toate comunele din jurul Becleanului, cam 23 la număr, ar putea fi arondate orașului Beclean.

”Ar fi cel mai bun lucru care s-ar putea întâmpla! Am fost de curând în Olanda și am văzut acolo o primărie cu 250.000 de locuitori. Lucrurile, păreau foarte greu de înțeles, dar, în momentul în care, am înțeles mecanismele de funcționare, am realizat că ele se pot materializa și la noi. Ceea ce spun se bazează și pe faptul că serviciile medicale, juridice și chiar o parte din învățământ se află la Beclean, așa că, pentru a cere un document pentru APIA sau de la APIA sau alte documente mai simple, nu e nevoie de o primărie, ci de un birou și de o Cameră Agricolă. E sufficient, iar economia este una uriașă”, susține Vasile Silași.

Nu știu dacă colegii mei primari, vor accepta așa ceva, dar asta nu înseamnă că nu putem vorbi și gândi o asemenea reformă.

În aceeași ordine de idei, Silași cere și modificarea legilkor electorale: ” ” Cu această ocazie, trebuie modificată și legea electoral în sensul în care, cosilierii locali aleși înt-un sat sau altul, să fie angajați cu normă întreagă și să se ocupe de problemele din zona unde au fost aleși, fiind un fel de ochii și urechile primarului ales de cele 23 de comune din zona Beclean, pentru a da un exemplu personal. Un consilier local ales și care intră zi de zi în contact cu cei care l-au trimis în acel consiliu local, va fi direct interesat să rezolve în timp util ceea ce îi cer cetățenii”, explică primarul comunei Chiochiș.

Silași mai spune că, o asemenea reformă care ”să taie în carne vie” ar avea drept rezultat o debirocratizare masivă dar și o accesare mai rapidă a unor fonduri europene: ” O asemenea regiune ar putea accesa mult mai repede și mai bine proiecte cu finanțări uriașe și, care acum ne sunt prohibite. Toți banii care ar veni pe cele 23 de comune lipite Becleanului s-ar face etapizat și în funcție de nevoile tuturor localităților”, a conchis primarul comunei Chiochiș, Vasile Silași.

 

 

 

Exit mobile version