Liberalii bistrițeni vor amplasarea cartierului tinerilor în zona de agrement Wonderland

Must Read

Summit-ului Biden-Putin din iunie: Yalta-2021 sau Ribbentrop-Molotov 2.0? Ce crede diplomatul Cristian Diaconescu?

Diplomatul Cristian Diaconescu a analizat obiectivele Federației Ruse în regiune, mai ales în contextul agresivității tot mai mari a...

Focar de pestă porcină în Lechința

În urma confirmării pestei porcine africane la porcii domestici dintr-o exploatație de pe raza localității Lechința, la propunerea DSVSA...

Ioan Turc s-a întâlnit cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu pentru a rezolva transferul fostului Cinema 23 August

Primarul Bistriței Ioan Turc a avut astăzi o întâlnire cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, una din problemele abordare în...

După 10 ani în care NU a făcut nimic pentru tinerii din municipiu, iar Bistrița a rămas fără cei mai mulți dintre ei, administrația locală propune un cartier al tinerilor! Intenție lăudabilă, lansată în spațiul public pentru a acoperi găurile negre ale unei decade dezastruoase a administrației PSD!

Consilierii PNL au propus un astfel de proiect pe 40 de hectare, încă din 2016 și au identificat cea mai bună locație în acest sens: zona de Agrement Wonderland în care s-au investit și continua să se investească fără cap milioane de euro. Viziunea noastră a fost de a crea o zonă rezidențială, pentru tineri în special, astfel încât să reducem impactul bugetar negativ al unor investiții ca pârtia de schi fără zăpadă, prin maximizarea utilizării infrastructurii de acces și utilități și în alte scopuri (pentru zona rezidențială).

Lipsa de viziune a unei administrații obtuze condusă de PSD, a fost reiterată încă odată în spațiul public, deși nu mai era cazul, prin vocea viceprimarului Niculae. Acesta se bate de ceva vreme cu pumnii în piept ca fiind generatorul, în concepția lui, a unei mega idei: cartier pentru tineri. Pentru a nu fi acuzat de plagiat 100%, acesta a ales recent o altă locație, total nepotrivită pentru un astfel de proiect: zona Liceului Agricol.

Terenul de la limita Zonei Industriale pe care PSD l-a numit cartier al tinerilor este un proiect populist cu șanse mici de reușită pentru o administrație care în ultimii 10 ani NU a făcut nimic pentru acest segment de populație!

De ce zona Wonderland este IDEALĂ pentru un cartier al tinerilor?

  1. Pentru că este o zonă cu potențial de extindere. Primăria deține peste 240 de hectare de teren, de 8 ori mai mult spațiu decât în cartierul din zona Tărpiului! Se pot concesiona suprafețe mari de 5 – 10 ari.

  2. În Wonderland există proiectate două căi de acces (Unirea și str.Valea Ghinzi), cât și infrastructura de utilități, fazele de proiectare fiind parcurse, proiectul fiind depus spre finanțare prin PNDL (aproximativ 6 milioane euro). Consilierii PNL au susținut aceste investiții în infrastructura de acces și utilități pentru că ele duc la viabilizarea zonei respective. Atât varianta de acces dinspre str.Valea Ghinzii (lacul de agrement) cât și varianta din DN 17, dinspre Unirea, sunt ideale pentru legătura dintre cartierul tinerilor și municipiu.

  3. Acces facil spre oraș: după modernizarea celor 2 căi de acces din Wonderland, până în centrul orașului se poate circula rapid, pe traseul str.Poligonului – Valea Ghinzii – C.R. Vivu – Piața Morii – Dornei sau pe traseul Unirea, calea Moldovei, str.1 Decembrie! Pe primul traseu traficul se desfășoară lejer, fără ambuteiaje.

  4. Zona Wonderland este o zonă liniștită, ferită de traficul greu și poluarea din vechea zonă industrială, cu posibilități de agrement în imediata apropiere (pârtie de schi, sanie de vară, bazine de înot, terenuri de sport, parc etc).

Iată principalele motive pentru care proiectul unui cartier în zona Liceului Agricol (aproape de Zona Industrială) este unul falimentar, cu șanse mici de dezvoltare:

  1. În zona Leoni – drumul Tărpiului, NU există infrastructură de acces corespunzătoare iar traficul este sufocat. Existența unor companii cu mii de angajați și sute de camioane de transport marfă, face ca la orele de vârf (7-9; 15-17) traficul să fie infernal. Chiar dacă se susține că până în centul orașului sunt doar doi kilometri, multiplele intersecții aglomerate fac din traseu un calvar în majoritatea timpului.

  2. Locația propusă de PSD e amplasată aproape de zona industrială, o zonă poluată, cu trafic greu și acces dificil înspre oraș, intersectându-se cu varianta ocolitoare. Zona centurii este în realitate o zonă de activitate industrială. Fără alte variante ocolitoare, centura orașului este folosită ca linie de tranzit, în special pentru traficul greu.

  3. Rețele de înaltă tensiune în imediata apropiere și rețele de medie tensiune care traversează cartierul tinerilor! Studiile demonstrează că aceste linii de înaltă tensiune sunt extrem de periculoase pentru organism și de aceea există limite impuse de regulile din urbanism. Institutul Național de Sănătate Publică a stabilit că distanța minimă față de stâlpi este de 100 m deoarece câmpul electromagnetic, radiațiile, acționează și pot influența sănătatea: tulburări psihice, scăderea imunității, favorizează apariția tumorilor etc. Cu toate acestea, companiile de distribuție acordă avize și sub această limită recomandată. În Franța aceste situații sunt reglementate clar. Nu se construiește nimic la o distanță mai mică de 200 metri de liniile de înaltă tensiune. La noi nici măcar nu există studii despre pericolele la care se expun oamenii. Medicii atrag atenția că riscurile sunt mari.

  4. Lipsa de perspectivă de extindere și limitarea dimensiunii parcelelor. Primăria deține o suprafață de teren limitată 32 de hectare în vecinătatea Liceului Agricol, suprafață de teren obținută cu acordul Consiliului de Administrație controlat de PSD, în defavoarea liceului care pierde anual din subvenții și închiriere câteva mii de euro. Mare trebuie să fi fost presiunea politică ca să dai cu piciorul la o sursă bună de venit!

  5. În zonă NU există rețele de utilități: apă-gaz-canal-electricitate. Aceste investiții complexe sunt de durată și necesită fonduri importante pentru proiectare și lucrări complexe.

Consilierii PNL susțin ideea realizării unei zone rezidențiale sistematizate, dar nu oricum și oriunde. Propunerea noastră de acum doi ani este fermă și de actualitate, doar că deciziile în acest sens trebuie luate în consens și nu în mod arbitrar, politicianist.

Un cartier al tinerilor și de ce nu și al specialiștilor (medici, ingineri, profesori, funcționari), este o ancoră pentru cei care reprezintă viitorul orașului iar administrația locală este obligată să creeze condiții facile pentru ca aceștia să poată rămâne în orașul în care s-au născut, au crescut și au învățat.

Tocmai de aceea solicităm elaborarea unui studiu de oportunitate și o consultare publică pe acest subiect vital, în vederea alegeri unei variante optime pentru dezvoltarea unei astfel de zone rezidențiale moderne, prin care Bistrița să renască!

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Summit-ului Biden-Putin din iunie: Yalta-2021 sau Ribbentrop-Molotov 2.0? Ce crede diplomatul Cristian Diaconescu?

Diplomatul Cristian Diaconescu a analizat obiectivele Federației Ruse în regiune, mai ales în contextul agresivității tot mai mari a...

Focar de pestă porcină în Lechința

În urma confirmării pestei porcine africane la porcii domestici dintr-o exploatație de pe raza localității Lechința, la propunerea DSVSA BN, prefectul judeţului a fost...

Ioan Turc s-a întâlnit cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu pentru a rezolva transferul fostului Cinema 23 August

Primarul Bistriței Ioan Turc a avut astăzi o întâlnire cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, una din problemele abordare în discuții fiind transferul clădirii vechiului...

TVR a rămas fără conducere: Parlamentul a respins raportul de activitate, iar Consiliul de administraţie a fost demis. Ce spune senatorul Ovidiu Florean

Plenul Parlamentului a respins, marţi, rapoartele de activitate ale Societăţii Române de Televiziune pe anii 2017, 2018 şi 2019. S-au înregistrat 142 de voturi pentru...

Deputații PSD, Daniel Suciu și Bogdan Ivan susțin proiectul de lege al președintelui PMP Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, privind drumul expres Bistrița-Cluj-Napoca.

Deputații PSD, Daniel Suciu și Bogdan Ivan susțin proiectul de lege al președintelui PMP Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, privind drumul expres Bistrița-Cluj-Napoca. Simionca s-a întâlnit...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -