vineri, iulie 10, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Legea GRAŢIERII, întoarsă la Comisia Juridică la cererea ALDE

  Must Read

  Plenul Senatului a decis, luni, retrimiterea proiectului Legii graţierii la Comisia juridică, în favoarea propunerii, făcută de liderul senatorilor ALDE, Ionuţ Sibinescu, exprimându-se 61 de senatori, 41 votând împotrivă, în timp ce şapte senatori s-au abţinut de la vot. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat luni că legea graţierii revine la Comisia Juridică din Senat, din cauza amendamentelor adoptate de parlamentarii jurişti.

  ”În numele grupului ALDE solicit trimiterea proiectului de lege înapoi la comisie (juridică – n.r.). Termen o săptămână, să nu treacă tacit”, a cerut Ionuţ Sibinescu.

  La rândul său, senatorul George Dircă a afirmat că USR nu este de acord cu retrimiterea la comisie.

  ”Dezbaterile în această comisie s-au întins pe o perioadă lungă de timp, aproape o lună şi jumătate am discutat prevederile şi am amendat această lege pe care o avem astăzi. Legea e însoţită de un raport din partea comisiei, astfel încât nu vedem necesară trimiterea ei la comisie. În dezbaterile din cadrul comisiei au fost implicate toate instituţiile, respectiv Parchetul de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Uniunea Naţională a Barourilor, Autoritatea Naţională a Penitenciarelor. Practic, dacă noi retrimitem iarăşi această lege la comisie, există riscul ca ea să nu mai ajungă pe ordinea de zi a Senatului, să fie adoptată tacit în forma trimisă de iniţiator şi toată munca noastră din cadrul comisiei să nu mai aibă niciun fel de rezultat. USR se opune la retrimiterea legii în comisie”, a declarat Dircă.

  Senatorul PMP Traian Băsescu a cerut Guvernului să retragă proiectul de lege privind graţierea.

  ”Această lege nu are ce căuta nici măcar la comisie. Ea trebuie retrasă de Guvern. Este atât de prost făcută, încât obiectivul pe care îl realizează este să elibereze, estimez eu în forma în care este acum, hoţi din domicilii, din curţi, din autobuze, din societăţi comerciale, iar, pe de altă parte, să ţină în continuare încarceraţi medici şi profesori. Nu mă refer la politicieni, pentru ei e legea 78, care le dă un regim special, dar cred că, conceptual, proiectul de lege este greşit”, a spus în plenul Senatului Traian Băsescu.

  Liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, le-a cerut colegilor săi să voteze retrimiterea la Comisia juridică, susţinând că percepţia că s-ar merge pe repede înainte sau că s-ar evita discuţiile publice sau dezbaterile în Parlament este una greşită.

  Noi susţinem propunerea făcută de dl senator Ionuţ Sibinescu în numele grupului ALDE de retrimitere la Comisie. Aş vrea să nu fie moment de dezbatere şi acestă chestiune pentru că o să fie timp pentru dezbatere în plen atunci când legea va ajunge sub o formă sau alta cu raport în dezbaterea plenului şi să depăşim acest moment urmând să facem o discuţie parlamentară raţională, fără perurbări şi chichirăi”, a adăugat Şerban Nicolae.

  Supusă la vot, propunerea de retrimitere la Comisia juridică a fost aprobată, cu 61 de voturi ”pentru”, 41 ”împotrivă” şi şase abţineri.

  Tăriceanu:  S-au făcut modificări pe care nu le considerăm a fi oportune

  ”Am făcut propunerea pentru adăugarea pe ordinea de zi a proiectului de lege a graţierii, având în vedere că la Comisia juridică s-a întocmit raportul. Punctul de vedere pe care l-am exprimat, al coaliţiei PSD-ALDE este că vom cere în plen retrimiterea proiectului la comisie, pentru ca proiectul să fie adoptat în forma avansată de Guvern. E forma pe care o susţinem şi dorim ca din această perspectivă, lucrurile să fie extrem de clare, mai ales după turbulenţele care au avut loc săptămâna trecută”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, după şedinţa Biroului Permanent al Senatului.

  El a mai spus că liderii PSD-ALDE nu susţin varianta votată în Comisia juridică deoarece au fost aprobate amendamente care ”nu sunt oportune”.

  ”E adevărat, după aceea s-a revenit la nivelul comisiei, de graţiere extinsă pentru faptele de corupţie. Vreau să spun foarte clar, fără niciun fel de echivoc, nu susţinem acest punct de vedere. S-au făcut şi alte modificări pe care nu le considerăm a fi oportune”, a adăugat Tăriceanu.

  Preşedintele ALDE a precizat că este nevoie de discuţii cu reprezentanţii CSM şi ai Ministerului Justiţiei, deşi la lucrările comisiei juridice aceştia au fost prezenţi.

  ”Există puncte de vedere exprimate şi de CSM, care trebuie analizate. Din punctul lor de vedere, sunt anumite prevederi care fac legea să fie inaplicabilă şi vrem să facem o discuţie la care să invităm şi CSM şi MJ, pentru a pune aceste lucruri în acord”, a apreciat Tăriceanu.

  Termenul de aprobare tacită în Senat este 23 mai.

   

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Sorin Roșu Mareș: Partidul Puterii Umaniste merge pe forţe proprii în alegerile locale. Ușa umaniștilor rămâne deschisă pentru primarii ALDE

  Liderul interimar al PPU Bistrița-Năsăud, Sorin Roșu Mareș a confirmat astăzi faptul că umaniștii au decis să meargă pe liste proprii la...

  „Alianța pentru Bistrița-Năsăud” va merge pe liste comune la alegerile locale din 27 septembrie. Doar în 5 comune aceste liste vor fi separate dar...

  Liderii celor trei partide din cadrul ”Alianței pentru Bistrița-Năsăud”, Radu Modovan, Ioan Monița și Grigore Timoce, au decis...

  VIDEO- Deputatul IONUȚ SIMIONCA: Bistrița are nevoie de schimbare!

  M-am hotărât să candidez la Primăria Municipiului Bistrița pentru că știu că voi fi un bun gospodar. Principala...

  Silviu Rus este noul președinte PER Bistrița-Năsăud. Marius Conon , candidatul ecologist la primăria Bistrița

  Venit la Bistrița pentru a ”reîmprospăta” apele verzi ale Partidului Ecologist Român Bistrița-Năsăud, experimentatul Dănuț Pop, politician abil...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -