Pro Politica

„Legea defăimării”, aprobată în comisii: Amenzile pentru postările pe Facebook ar putea ajunge până la 100.000 de lei

Deputații au mărit amenzile din Legea defăimării, informează B1 TV. Comisia Juridică și Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputaților au dat un raport favorabil legii președintelui PSD. Liberalii și reprezentanții Uniunii Democrate a Maghiarilor din România nu au susținut această lege.

După decizia deputaților juriști, amenzile ar putea ajunge chiar și la 100.000 de lei, dar o soluție finală va veni în urma votului din plenul Camerei Deputaților, for decizional în acest caz. Astfel, se sancționează cu amendă de la 1.000 la 30.000 de lei dacă defăimarea vizează o persoană fizică și cu amendă între 2.000 și 100.000 de lei dacă vizează un grup de persoane sau o comunitate.

Ele se vor aplica oricărei defăimări făcute în spațiul public, inclusiv în presă și pe rețelele de socializare.

Deputatul PNL Gabriel Andronache consideră că legea e ”o reglementare a cenzurii pe Facebook și un pumn în gură dat ziariștilor”.

Amenzile se vor aplica în baza unei decizii date de un departament special creat în cadrul Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, fără o decizie a unei instanțe.

Persoana care se consideră vizată poate formula către instanță o cerere pentru acordarea de despăgubiri și restabilirea situației anterioare sau anularea situației create prin defăimare.

Exit mobile version