Acasă AGRICULTURA Lari Anchidim (Salva): Decizia Guvernului de-a reduce cu peste 50% a bugetului...

Lari Anchidim (Salva): Decizia Guvernului de-a reduce cu peste 50% a bugetului alocat Ajutorului Naţional Tranzitoriu din România va arunca  într-un haos total sectorul zootehnic

0

„În 2021, pentru sectorul zootehnic, fermierii vor primi doar 19% din valoarea subvenţiilor încasate în 2020. Considerăm că o diminuare a subvenţiilor cu 81% faţă de anul trecut va duce la înmormântarea sectorului zootehnic”, a punctat Lari Anchidim, fermier și consilier local din comuna Salva.

Invitat în conferința de presă a deputatului PSD Bogdan Ivan, Lari Anchidim a subliniat faptul că în 2020, bugetul alocat Ajutorului Național Tranzitoriu (ANT) a fost de 85 milioane euro, la care s-au adăugat 165 milioane euro pentru despăgubiri CoVid, iar anul acesta sunt alocate 48 de milioane de euro pentru toate aceste scheme.

 

Lari Anchidim: ” Un fermier dintr-o zonă normală care deţine nouă bovine şi 140 de ovine, la schema de plată din fonduri europene, ar trebui să aibă 10 bovine şi 150 de ovine. Dacă are doar efectivul de nouă bovine şi 140 de ovine, va primi doar subvenţie de la bugetul de stat, 289 euro pentru întreaga  exploataţie. Cu această subvenţie, fermierul nu-şi achită nici drumul la bancă, administrare cont, fără să vorbim de cortaliere, acţiuni sanitar-veterinare obligatorii etc. Cu această plată simbolică, cum spune ministrul Oros, România va ajunge într-un haos total cu sectorul zootehnic. Fermierii nu vor mai depune cereri la APIA, nu vor mai avea interesul de a-şi identifica şi de a-şi crotalia animalele, iar baza de date a ANSVSA nu va fi cea reală.. Medicii veterinari nu vor mai fi primiţi în curtea fermierilor”.

„Singura subvenţie pe care o primeau toţi fermierii în sectorul zootehnic, respectiv Ajutorul Naţional Tranzitoriu (ANT), plătit din bugetul de stat pentru bovine, ovine şi caprine, pentru fermele mici sau din zonele defavorizate care nu îndeplinesc condiţiile pentru accesarea subvenţiei din fonduri europene, au primit anul acesta un buget cu 55% mai mic faţă de 2019. Din bugetul pentru 2021 se plăteşte subvenţia pentru anul 2020. Pe lângă faptul că până în ziua de astăzi nu a fost plătită această subvenţie, domnul ministru Adrian Oros a anunţat că ne-a alocat un buget cu 55% mai mic, din care vrea să plătească trei scheme de plată. Pentru bovine va ajunge 1,026 euro, ovine şi caprine – 2 euro, iar pentru tona  de lapte livrată –  0,41 cenţi. E mai mult decât o bătaie de joc la adresa fermierilor”, a concluzionat femierul din Salva.

 

Exit mobile version