Acasă Administratie LA DEPOZITUL DE LA TĂRPIU ÎNCEP SĂ SE ÎNDREPTE LUCRURILE. Află cine...

LA DEPOZITUL DE LA TĂRPIU ÎNCEP SĂ SE ÎNDREPTE LUCRURILE. Află cine spune acest lucru?

0

Preşedintele Comisiei de control a CJ BN la depozitul de deşeuri menajere de la Tărpiu, Ioan Ţintean a confirmat faptul că există semnale evidente că situaţia din zonă începe să se îndrepte:

„Nu este nici miros, calitatea apei este OK, avem deja semne de la Apele Române de Cluj, pentru că se fac măsurători o dată pe săptămână, că totul este conform normelor. Sunt curios să vedem și etapa următoare, când vom vedea actele de control de la Garda de Mediu și ce au constatat dânșii în această perioadă de când a fost acea scurgere de levigat și dacă au mai găsit abateri de la norme. Stația lucrează, cantitatea de levigat este sub control, la ora aceasta în afară de nemulțumirea că mai sunt pungi și hârtii lateral de groapă stânga-dreapta, și le vom impune să facă un gard de plasă, din punctul meu de vedere se va putea desfășura o activitate care corespunde proiectului”, a spus Ţintean.

În ceea ce priveşte funcţionarea staţiilor de sortare, Ioan Ţintean a dar următoarele explicaţii:” Nu  tot gunoiul care se duce la groapă trece prin stația de sortare. Nu se colectează selectiv, iar ei selectează deșeurile reciclabile, plastic, hârtie, cu oameni. Trebuie să înceapă treaba de la operatorul Supercom, să se facă colectarea selectivă. Chiar dacă noi colectăm selectiv, ei tot în aceeași mașină bagă deșeurile, până la 1 octombrie. De la 1 octombrie se schimbă lucrurile. Operatorul depozitului trebuia să aibă acea sită largă. Stațiile de transfer nu au funcționat cum trebuia. S-a depus la grămadă și nu au acoperit nici măcar cu pământ. Când știu că sunt urmăriți, au și pământ, dar selectează plastic și hârtie cât pot, le duc la stația de presare pentru a face acele snopuri legate, dar mare parte din ele sunt acoperite cu pământ. Conform contractului, este sarcina lor să ducă pământ acolo, ei au așteptat să ducă firmele benevol, prin urmare nu exista pământ, iar ei au fost delăsători, nu au făcut contract cu cineva care să le aducă pământ. Constat că lipsa pământului peste gunoaie a fost un factor negativ”.

De asemenea, Ţintean a mai vorbit şi despre gradul de umplere a primei celule de depozitare a gunoaielor: ” Celula 1 s-a umplut 53% până la această oră, dar prima parte de umplere a ei s-a datorat și transportării deșeurilor din Bistrița, Beclean și Sîngeorz-Băi. De aici înainte, cantitatea de deșeuri care se va depozita în celula 1 va fi mai redusă. Încă cel puțin doi ani – doi ani și jumătate celula 1 va face față. Este timp să pregătim următoarea celulă și susțin în continuare că locația stabilită pentru ea nu este propice, adică în amonte de celula 1. Ar trebui excavat, pregătite lucrurile foarte bine pentru a face față presiunii gunoiului, în sensul să nu alunece terenul”, a conchis Ioan Ţintean.

Exit mobile version