vineri, mai 29, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Kissinger: pandemia va modifica pentru totdeauna ordinea mondială

  Must Read

  ETAPA A 2-A DE RELAXARE: Vezi ce poţi face de LUNI, 1 IUNIE…

  HOTĂRÂRE nr. 26 din 28.05.2020 privind propunerea de modificare / completare / relaxare a măsurilor de prevenire și...

  Lupii au atacat o stână din Runcu Salvei și au ucis mai multe oi și capre

  Atacul a avut loc miercuri spre joi noaptea, haita de lupi reușind să ucidă...

  Deputatul Daniel Suciu despre Ion Ștefan: Multă ipocrizie poate încăpea într-un ministru atât de insignifiant.

  Declarația aparține deputatului Daniel Suciu și face referire la ministrul Lucrărilor Publice și...

  Henry Kissinger, fost secretar de stat al SUA și unul din artizanii ordinii mondiale actuale, recunoaște într-un editorial că pandemia de coronavirus va modifica lumea pentru totdeauna .

  Henry Kissinger recunoaște într-un editorial publicat în The Wall Street Journal că pandemia de coronavirus va modifica pentru totdeauna ordinea mondială și face o comparație între criza actuală și cel de-al doilea Război Mondial la care a participat în mod activ.

  „Atmosfera suprarealistă a pandemiei Covid-19 îmi aminteşte cum m-am simţit când eram tânăr în Divizia de Infanterie 84, în timpul Ofensivei din Ardeni. Acum, la fel ca la sfârşitul anului 1944, există un sentiment de pericol existent, care nu vizează o persoană anume, ci poate lovi la întâmplare, în mod devastator”, scrie Kissinger în publicația americană.

  Kissinger observă însă că în cel de-al doilea Război Mondial, rezistenţa americană era fortificată de un obiectiv final naţional, în timp ce acum SUA sunt o naţiune divizată.

  ”Este necesar un guvern eficient şi cu perspective îndelungate pentru a fi depăşite obstacolele fără precedent ca anvergură şi de nivel mondial. Susţinerea încrederii la nivel public este esenţială pentru solidaritatea socială, pentru relaţionarea între societăţi, pentru pacea şi stabilitatea pe plan internaţional”, mai spune Henry Kissinger.

  Fostul secretar de stat observă că naţiunile au coeziune şi înfloresc bazându-se pe încrederea că instituţiile pot anticipa calamităţile, pot opri impactul acestora şi pot restabili stabilitatea. Dar, când se va încheia pandemia Covid-19, multe instituţii statale vor fi percepute ca având eşecuri.

  ”Realitatea este că lumea nu va mai fi niciodată aceeaşi după coronavirus. Disputele despre trecut în acest moment nu fac decât să îngreuneze ceea ce trebuie făcut”, mai arată Henry Kissinger.

  Strategul american critică faptul că liderii politici abordează această criză în principal la nivel naţional, deși efectele virusului de divizare a societăţilor nu cunosc graniţe.

  ”Chiar dacă atacul asupra sănătăţii oamenilor sperăm că va fi temporar, impactul negativ structural la nivel politic şi economic ar putea dura generaţii. Nicio naţiune, nici măcar Statele Unite, nu va putea depăşi epidemia printr-un efort strict naţional. Abordarea necesităţilor momentului trebuie dublată în final printr-o viziune şi un program de colaborare globală”, cere Kissinger.

  Dacă în privința consolidării rezistenţei globale la boli infecţioase și a eforturilor pentru vindecarea rănilor economiei mondiale, Kissinger are dreptate, în privința celei de-a treia soluții propuse de el se contrazice, cerând ”garantarea principiilor ordinii mondiale de tip liberal”, adică aceeași rețetă a globalizării forțate cu principii impuse dictatorial care a dus lumea în criza actuală.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  ETAPA A 2-A DE RELAXARE: Vezi ce poţi face de LUNI, 1 IUNIE…

  HOTĂRÂRE nr. 26 din 28.05.2020 privind propunerea de modificare / completare / relaxare a măsurilor de prevenire și...

  Lupii au atacat o stână din Runcu Salvei și au ucis mai multe oi și capre

  Atacul a avut loc miercuri spre joi noaptea, haita de lupi reușind să ucidă mai multe oi și capre. Informația...

  Deputatul Daniel Suciu despre Ion Ștefan: Multă ipocrizie poate încăpea într-un ministru atât de insignifiant.

  Declarația aparține deputatului Daniel Suciu și face referire la ministrul Lucrărilor Publice și Dezvoltării Regionale. Suciu susține că...

  Școala Generală nr. 1 a intrat în reabilitare. Reconstrucția școlii este supervizată de doi ingineri constructori tineri – Diana și Valentina

  A început șantierul de la Școala Generală nr. 1 – un proiect de reabilitare și modernizare, în valoare de 3,9 milioane euro, finanțat...

  DEPUTATUL IONUȚ SIMIONCA: Hristos s-a înălțat, dragi bistrițeni!

  Odată cu Înălțarea Domnului celebrăm și Ziua Eroilor, când ne aducem aminte de toți acești bravi români care și-au dat viața pentru...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -