Jurnalista Florica Dura a fost amendată

Must Read

PNL Bistrița-Năsăud îl sprijină mai departe pe Ludovic Orban. Ce va face Robert Sighiartău, deputatul bistrițean care a cerut demisia lui Orban. Retractează?

Biroul Politic Județean al PNL Bistrița-Năsăud, întrunit în această seară, a adoptat, prin vot, următoarea rezoluție: “Recunoaștem rezultatul alegerilor de...

VIDEO – Discursul de învestire al lui Joe Biden: Fără unitate nu există națiune, există doar haos

Joe Biden a depus, miercuri, în faţa Capitoliului, jurământul de învestire în funcţia de preşedinte al Statelor Unite. El a...

SC LDP SA are un nou director general interimar: Nicolae Popescu. El îl înlocuiește pe Ciprian Breșfelean

Vicepreședinte al ALDE și fost arbitru de fotbal, Nicolae Popescu a fost numit pe funcția de manager interimar al...

Jurnalista Florica Dura a pierdut procesul în care cerea anularea unui proces verbal de contravenţie, în baza căruia a fost amendată cu 500 lei, în toamna anului, pentru că a avut „tupeul” să sesizeze de două ori Poliţia, prin numărul de urgenţă 112 cu privire la două transporturi ilegale de lemn pe raza localităţii Bîrla, comuna Mărişelu. Tăierea arborilor nu a fost efectuată ilegal, însă pădurarul care răspundea de districtul de unde s-au transportat lemnele a eliberat documente de însoţire fără să respecte legea, acest aspect fiind confirmat de Garda Forestieră. Toate aceste aspecte nu au contat în faţa instanţei Judecătoriei Bistriţa, scrie GAZETA DE BISTRIŢA.

 

Jaful din pădurile României a fost şi este un subiect mult discutat printre oamenii de rând, revoltaţi că rând pe rând numărul copacilor se împuţinează în timp ce unora li se îngraşă conturile. De cele mai multe ori, cei care profită de pe urma exploatării lemnului nu au nici durere cu privire la legile şi le încalcă cu bună ştiinţă „legal”, uneori ajutaţi chiar de cei care ar trebui să vegheze la respectarea lor.

De când a fost lansat Radarul Pădurilor, autorităţile se laudă că tăierile ilegale de lemne au scăzut. Aşa o fi! Realitatea însă demonstrează că nimic nu-i împiedică pe unii să nu respecte legea în litera şi spiritul ei. Ba mai mult, atunci când cetăţenii oneşti ai acestei ţări sesizează fapte ilegale sunt taxaţi tot ei.

 

Avea informaţii că se întâmplă nereguli şi a sesizat 112!

Pe 3 septembrie, jurnalista Florica Dura l-a surprins pe unul din cetăţenii din comuna Mărişelu, transportând lemne care proveneau din pădurea proprietate a comunei Mărişelu. Numai că cetăţeanul cu pricina nu era chiar unul obişnuit, fiindcă el fusese consilier local, apropiat al celor cu putere în comună. În plus, Dura avea informaţii că respectivul, Gavril Pop pe numele său, nu era la primul transport de acel fel. Drept urmare Florica Dura nu a pregetat şi a sunat rapid la numărul unic de urgenţă 112, reclamând o posibilă faptă ilegală, respectiv o tăiere ilegală de lemne. Cei care au verificat cele semnalate de jurnalistă au fost doi poliţişti de la Postul local de poliţie al comunei Mărişelu, Ioan Sabo şi Maria Mureşan, aceasta din urmă îmbrăcând haina de poliţist cu doar 3 săptămâni înainte.

Câteva ore mai târziu, apelul s-a repetat, jurnalista văzându-l pentru a doua oară pe respectivul transportând din nou lemne, însă de data aceasta s-a precizat că omul în cauză transportă lemnele cu un mijloc de transport neînmatriculat, pe un drum public.

Şi prima dată, dar şi a doua oară, cel împotriva căruia s-a făcut reclamaţia prin 112 a prezentat avize de însoţire. Numai că documentele respective nu erau în regulă, fiindcă aşa cum reiese dintr-o adresă a Gărzii Forestiere depusă la dosar, pădurarul care îi eliberase documentele o făcuse ilegal, fără să aibă nici o aprobare nominală din partea proprietarului – comuna Mărişelu (primăria) – nici din partea administratorului pădurii, respectiv Ocolul Silvic Valea Şieului.

„Cu tupeu, bărbatul, a băgat sub nasul poliţiştilor un aviz de însoţire pentru 3 mc de material lemnos, pentru acea zi şi un altul pentru ziua de vineri 2 septembrie. Luat la purecat, bărbatul care conducea un tractor cu remorcă fără numere de identificare, a motivat că nu a scos plăcuţele, dar că le-ar fi plătit…

Mai spre seară, după ce s-a asigurat că poliţiştii nu mai sunt în zonă, Pop a mai făcut un drum în pădure, după alt transport. Curios este că, la un al doilea control al poliţiştilor acesta a scos un alt aviz, pe care chipurile pădurarul Cira Ioan i l-ar fi dat, pentru cel de-al doilea transport. Poate că pădurarul i-a dat lui Pop un bloc de avize, semnate şi ştampilate în alb, pe care, după caz, acesta să le completeze. Rămâne de văzut.

Pentru că a circulat pe drumul judeţean 154 fără numere de identificare pe tractor şi remorcă, lui Pop i s-a întocmit un proces verbal pentru contravenţie”, relatează Florica Dura.

Jurnalista scoate însă în evidenţă un aspect care dă mult de gândit. Aşa cum am precizat mai sus, Dura avea informaţii că în pădurile administrate de Ocolul Silvic Valea Şieului se petrec lucruri necurate, chiar sub umbrela pădurarilor. Drept urmare a cerut oficial, pe 1 septembrie, deci cu doar două zile înainte, nişte lămuriri conducerii Ocolului, privind exploatarea şi transportul unor buşteni de stejar la mai multe adrese din localitatea Bîrla. Fapt care i-a pus pe unii pe jar şi i-a determinat să îşi ia măsuri de precauţie.

„Până la acea dată Pop a mai adus lemn din partida cu pricina, la el acasă şi la alţii din Bîrla, dar au aflat doar câţiva cetăţeni, de la care am aflat eu.

Pop Gavril circula cu tractorul şi remorca fără plăcuţe de identificare, ştiind, probabil de la pădurari, că astfel, dacă cineva vrea să verifice în SUMAL sunând la Radarul Pădurii sau mai nou la Inspectorul Pădurii, nu va putea face acest lucru, tocmai din cauza lipsei plăcuţelor. Apoi, bărbatul avea, cu siguranţă primite de la pădurarul care răspunde de pădurea comunală un bloc de avize în alb, pe care, la nevoie putea să le completeze, după necesităţi! Aşa se explică, cum, în aceeaşi zi, spre seară Pop, a mai tras o fugă în pădurea, cu acelaşi tractor. La a doua verificare a poliţiştilor, bărbatul a scos un alt aviz, cu oră potrivită, pentru lemnul aflat în remorcă”, relatează jurnalista.

 

Poliţia nu face verificări amănunţite

În mod ciudat, poliţiştii s-au purtat cu mănuşi cu cel pe care ar fi trebuit să îl ia la întrebări şi chiar s-au bucurat când omul a mai scos câte un document la iveală. Nu s-a aplecat cu mai multă atenţie însă asupra documentelor ca să vadă că ele nu sunt în regulă, fiindcă pe avizul respectiv trebuia consemnat de către pădurar inclusiv numărul de înmatriculare al mijlocului de transport. Număr care lipsea cu desăvârşire. Ori dacă cineva ar vrea să verifice prin intermediul aplicaţiei Inspectorul Pădurii dacă un transport este sau nu legal, nu are cum, fiindcă numărul de înmatriculare al autovehiculului este esenţial. La acest aspect însă cei doi poliţişti au fost „orbi”.

Ba mai mult, atunci când Florica Dura a atras atenţia poliţiştilor asupra faptului că tractorul cu care Pop transporta lemnele pe drumul public nu avea plăcuţele de înmatriculare, poliţistul Ioan Sabo i-a răspuns că „ nu trebuie înmatriculat, ci înregistrat la primărie”. Da, este perfect adevărat, însă poliţistul Sabo nu a luat în calcul faptul că tractorul cu pricina se afla, circula pe un drum judeţean, deci drum public, ori în acesta caz autovehiculul trebuia să aibă plăcuţele de înmatriculare.

 

De la IPJ zicere: Sesizarea jurnalistei, faptă cu un grad de pericol social ridicat

În plângerea împotriva procesului verbal de contravenţie, Florica Dura expune cum au decurs evenimentele din ziua de 3 septembrie 2016, când a sesizat posibilele nereguli de la Bîrla.

Interesantă este însă întâmpinarea depusă la dosar de Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, care opinează că lucrătorii de poliţie de la Postul de Poliţie Mărişelu au acţionat în baza legii, în condiţiile în care Florica Dura ar fi apelat nejustificat la 112. Mai mult decât atât, IPJ BN susţine că acţiunea întreprinsă de jurnalistă reprezintă un pericol social ridicat odată ce poliţiştii s-au deplasat să verifice nişte aspecte nejustificate.

„Apreciem că, nivelul amenzii aplicate petentei corespunde pericolului social al faptei şi conduitei acesteia, fiind necesară sancţionarea contravenţională cât mai adecvată pentru a se realiza scopul educativ şi preventiv al sancţiunii, aceste fapte reprezentând un grad de pericol social ridicat, prin aceea că pot conduce la pagube materiale importante, cât mai ales la consecinţe mult mai grave, cum ar fi punerea în pericol a unor vieţi omeneşti”, scrie IPJ BN în întâmpinare.

Garda Forestieră confirmă neregulile

La două zile distanţă după ce a sesizat neregulile constatate prin 112, Florica Dura a trimis o petiţie Gărzii Forestiere prin care a cerut verificarea unor aspecte. Concluziile la care a ajuns instituţia de control a statului sunt mai mult decât grăitoare, însă acestea nu au fost luate în seamă de instanţă decât parţial, în condiţiile în care documentul a fost depus la dosarul cauzei.

Dar iată ce a scris Garda Forestieră în răspunsul dat Floricăi Dura, controlul fiind efectuat în perioada 17.11.2016 – 16.12.2016:

„În pădurea situată în locul numit vârful Măgurii al comunei Mărişelu, (…) conform amenajamentului silvic în vigoare suprafaţă unde în perioada 19.08.2016 – 14.11.2016 s-a autorizat la tăiere şi exploatat o partidă de produse secundare în volum de 113 mc, reprimită la data de 7.11.2016 nu s-au constatat arbori tăiaţi ilegal sau alte pagube aduse fondului forestier”, este prima concluzie a Gărzii.

Deci de tăiat s-a tăiat ce trebuia, adică ce a fost plănuit şi marcat. Continuarea este însă halucinantă.

„În urma verificărilor la birou a avizelor de însoţire a transportului materialului lemnos din partida nr. 1002048 (4162 Măgura) de produse secundare rărituri rezultă că transportul s-a efectuat în perioada 26.08.2016 – 01.10.2016 în baza avizelor de însoţire seria (…) emise de către Ocolul Silvic Valea Lieului RA (în calitate de emitent prin pădurarul titular de canton Cira Ioan.

Materialul lemnos din partida 1002048, produse secundar rărituri, în volum de 113 mc a fost vândut FĂRĂ A EXISTA NICI UN FEL APROBARE NOMINALĂ DIN PARTEA PROPRIETARULUI (comuna Mărişelu) sau al ADMINSITRATORULUI pădurii OS Valea Şieului, astfel că lemnul s-a vândut de către titularul Cira Ioan pe principiul «primul venit, primul servit».

În urma verificării modului de completare şi eliberare a AVIZELOR DE ÎNSOŢIRE precum şi a modului de utilizare a sistemului SUMAL de către OS Valea Şieului RA s-au constatat o serie de nereguli care au fost sancţionate în baza procesului verbal de contravenţie seria (…) din 15.12.2016, aplicându-se două amenzi în valoare totală de 8.000 lei”.

(VA URMA)

http://gazetadebistrita.ro/ce-patesti-daca-tragi-politia-de-maneca-sa-isi-faca-treaba-jurnalista-florica-dura-amendata-fiindca-a-sesizat-neregulile-din-o-s-valea-sieului-instanta-nu-a-tinut-cont-de-probe/

 

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Felicitari D-nei PANA care o dat tat RADARUL peste cap. Da dracu a mai suna ! Taieti tat pana vi se infunda plamanii de CO- DOI.Stiti cine zicea CO-DOI ?

Comments are closed.

- Advertisement -

Latest News

PNL Bistrița-Năsăud îl sprijină mai departe pe Ludovic Orban. Ce va face Robert Sighiartău, deputatul bistrițean care a cerut demisia lui Orban. Retractează?

Biroul Politic Județean al PNL Bistrița-Năsăud, întrunit în această seară, a adoptat, prin vot, următoarea rezoluție: “Recunoaștem rezultatul alegerilor de...

VIDEO – Discursul de învestire al lui Joe Biden: Fără unitate nu există națiune, există doar haos

Joe Biden a depus, miercuri, în faţa Capitoliului, jurământul de învestire în funcţia de preşedinte al Statelor Unite. El a devenit al 46-lea preşedinte american....

SC LDP SA are un nou director general interimar: Nicolae Popescu. El îl înlocuiește pe Ciprian Breșfelean

Vicepreședinte al ALDE și fost arbitru de fotbal, Nicolae Popescu a fost numit pe funcția de manager interimar al SC LDP SA. Informația este...

SOCIOPOL: PSD preia primul loc în clasament, PNL merge pe 2 și bronzul revine USR-Plus. Doar AUR ȘI UDMR mai trec pragul electoral

PSD este pe primul loc în sondajul Sociopol, cu 31%. Se observă o creștere de două procente față de alegerile parlamentare din 2020 (29%, în...

ANRE: Clienţii casnici care nu au schimbat contractul vor beneficia de cel mai bun preţ din oferta concurenţială a furnizorilor lor

Clienţii casnici care nu au schimbat contractul vor beneficia de cel mai bun preţ din oferta concurenţială a furnizorilor lor şi vor putea opta...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -