duminică, iulie 12, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Jandarmii bistrițeni și-au făcut bilanțul pe 2018. Anul trecut au fost executate 7143 de misiuni. Din fericire nu au existat intervenții în forță la nivelul județului Bistrița-Năsăud

  Must Read

  Un important activist ecologist bistrițean, Viorel Pop s-a stins astăzi din viață la SJU Bistrița

  Organizația municipală a PER Bistrița și președintele acesteia, consilierul local Virgil Marton au anunțat...

  Rodica Dobraniș întră și ea în cursa pentru primăria Bistrița. Ea va reprezenta Partidul Oamenilor Liberi

  Opt sunt la această oră, candidații la fotoliul de primar al municipiului Bistrița, din care două doamne:...


  Evenimentul a fost găzduit de Palatul Culturii Bistrița, aici fiind prezenți peste 250 de jandarmi. Alături de oficialitățiile locale și județene, pe scenă a stat colonelul Gheorghe-Marian Brâncoveanu- adjunct al Inspectorului general al Jandarmeriei Române. De la bilanț nu a lipsit președintele CJ BN, Radu Moldovan, prefectul Ovidiu Frenț, subprefectul Ciprian Ceclan. De asemenea, au fost prezenți comandații celorlalalte instituții de forță: general de brigadă dr. Mircea Gologan – comandantul Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan”,  inspectorul şef al ISU B-N – col. Constantin Florea, inspectorul şef al IPJ B-N – comisar şef Lupşa, dr. Cornelia Vlaşin – şef Serviciu al Arhivelor Bistriţene, dar şi alţi reprezentanţi ai instituţiilor militarizate din subordinea MAI .

  Așa cum a fost de așteptat, cel care dat citire bilanțului a fost inspectorul șef al IJJ BN ”Gelu Voievod”, colonelul Vasile Florin Furnea, un bilanț din care am aflat lucruri cât se poate de interesante.

  Evident, o informație inedită este cea cu privire la faptul că, deși, a fost vorba de anul 2018, an în care mitingurile și manifestațiile au fost multe ca număr, toate culminând cu data de 10 august, în județul Bistrița-Năsăud, jandarmii nu au numărat nici o intervenție în forță: ”  Pe întreg parcursul anului o atenţie deosebită a fost acordată dezvoltării şi perfecţionării activităţii de negociere şi dialog, al cărei aport în diminuarea stărilor tensionate cu potenţial degenerator, a fost constatat pe timpul executării misiunilor specific, aspect ce s-a reflectat şi prin faptul că la nivel judeţean, nici în anul 2018 nu au fost executate intervenţii în forţă pentru restabilirea ordinii publice. În domeniul criminalisticii personalul din cadrul Compartimentului de Prevenire şi combatere a faptelor antisociale a desfăşurat activităţi specifice pentru 80 de infracţiuni, faţă de 83 în anul 2017, fiind întocmite 78 planşe fotografice, faţă de 81 în anul 2017. De asemenea au fost efectuate 3 înregistrări video, faţă de 7 în anul 2017, per total se constată o scădere a activităţilor criminalistice cu 3,61 %. În domeniul executării mandatelor de aducere, în anul 2018 au fost primite de la organele de urmărire penală, un număr de 300 mandate de aducere care au fost executate, de un număr de 600 jandarmi, în 25 de localităţi, faţă de 427 mandate de aducere executate în 2017 ceea ce reprezintă o scădere cu 29,74 %. Pe timpul desfăşurării activităţilor de punere în executare a mandatelor de aducere nu s-au înregistrat cazuri de ultragiere a jandarmilor şi nici plângeri împotriva personalului propriu cu privire la modul de executare a acestora”, a spus colonelul Furnea.

   

  Potrivit celor spuse de comandantul IJJ BN,   structurile de ordine şi siguranţă publică din cadrul I.J.J. Bistriţa-Năsăud au acţionat în anul  2018 pentru îndeplinirea atribuţiilor ce le revin cu privire la asigurarea, menţinerea şi restabilirea ordinii publice, apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţeanului, a proprietăţi publice şi private, protecţia instituţiilor fundamentale ale statului, prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.

  ”În domeniul cooperării interinstituţionale, pentru angrenarea într-un mediu comun de operare pentru reducerea faptelor antisociale, au fost executate 1495 acţiuni în comun cu alte structuri, din care 1100 cu Poliția şi 395 cu alte instituţii cu atribuţii în prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional, în baza planurilor de cooperare şi protocoalelor de colaborare încheiate. În acest context, s-a participat împreună cu alte instituţii abilitate la supravegherea, controlul şi asigurarea protecţiei fondului cinegetic şi piscicol natural, a fondului silvic şi de protecţie a mediului, la căutarea şi salvarea/evacuarea persoanelor aflate în dificultate pe traseele montane, urmărindu-se permanent obţinerea unui feed-back din partea instituţiilor beneficiare, dar şi a celor cu care efectivele de jandarmi cooperează, care să ofere elemente suplimentare pentru realizarea evaluării calitative a activităţii inspectoratului.      Totalul misiunilor executate în anul 2018, s-a ridicat la cifra de 7143.  Din analiza indicatorilor specifici în anul 2018, rezultă că la nivelul inspectoratului au fost constatate un total de 276 infracţiuni (248 în mediul urban şi 28 în mediul rural) şi s-au aplicat 1485 sancţiuni contravenţionale. Din numărul total de infracţiuni, 102 au fost constatate independent”, a mai punctat colonelul Furnea.

   

  În ceea ce privește activităţile desfăşurate pe linie de pază şi protecţie instituţională se execută la un număr de 16 obiective date în competenţă. Concomitent cu aceste misiuni, se asigură menţinerea ordinii interioare, necesare desfăşurării în condiţii de normalitate a activităţilor la instanţele judecătoreşti din competenţă, cu efectivele prevăzute şi încadrate la obiective şi cu efective din cadrul grupelor de supraveghere şi ordine publică, în 9 săli de judecată, dispuse în 3 localităţi, din care 6 săli la Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi Judecătoria Bistriţa, 2 săli la Judecătoria Năsăud şi o sală la Judecătoria Beclean.

   

  Paza şi protecţia transporturilor de valori se execută cu efective din cadrul Detaşamentului 2 Jandarmi Bistriţa şi Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil, iar paza şi protecţia transporturilor speciale se execută cu efective din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil.

  În perioada supusă evaluării s-au executat:

  – 554 transporturi de bunuri şi valori în beneficiul Trezoreriei Bistriţa şi I.J.J. Bistriţa-Năsăud (comparativ cu 506 în 2017),

  – 476 transporturi corespondenţă clasificată  cu serviciul specializat al Direcţiei Judeţene de Informaţii Bistriţa-Năsăud (comparativ cu 492 în 2017),

  – 39 transporturi de produse cu caracter special (comparatriv cu 31 în anul 2017).

   

  Concluzia trasă de inspectorul șef al IJJ BN ”Gelu Voievod”, colonelul Vasile Florin Furnea, este următoarea: ”Rezultatele obţinute de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud în anul 2018 sunt o consecinţă atât a managementului eficient al resurselor existente, umane și materiale, cât și a implicării întregului personal, fiecare pe linia sa de activitate, în îndeplinirea obiectivelor propuse,în organizarea şi executarea misiunilor din competenţă,.

  Identificarea tuturor vulnerabilităţilor şi factorilor de risc, optimizarea şi dinamizarea dispozitivelor adoptate în funcţie de situaţia operativă existentă şi îndeosebi a intensificării cooperării cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne cu competenţe în domeniul ordinii şi siguranţei publice, au reprezentat preocupările, dar şi eforturile principale ale conducerii inspectoratului”.

   

  Reamintim că: Inspectoratul, pe lângă Detaşamentul de Jandarmi Mobil, pentru executarea misiunilor de ordine publică  din competenţă,  are în componenţă şi:

  o subunitate antiteroristă; două structuri de  supraveghere  şi  intervenţie în oraşele Beclean şi Năsăud; două posturi de jandarmi montane în localităţile Rodna şi Piatra-Fîntînele; un post jandarmi ordine publică staţiune balneoclimaterică în oraşul Sîngeorz-Băi.

   

  Complexitatea situaţiei operative şi menţinerea la un nivel ridicat a fenomenului infracţional, în special al celui stradal, precum şi creşterea numărului adunărilor publice cu participarea unui public numeros, a impus noi şi permanente transformări, atât în plan organizatoric cât şi acţional.

   

   

  - Advertisement -

  1 COMENTARIU

  1. Ca si cetatean contribuabil am o relatie foarte buna cu JANDARMERIA din Bistrita. FELICITARI si LA MULTI ANI !!!

  Comments are closed.

  - Advertisement -

  Latest News

  Un important activist ecologist bistrițean, Viorel Pop s-a stins astăzi din viață la SJU Bistrița

  Organizația municipală a PER Bistrița și președintele acesteia, consilierul local Virgil Marton au anunțat...

  Prefectul Stelian Dolha, îngrijorat de situația epidemiologică: Suntem în pericol! Numărul cazurilor care crește de la o zi la alta este îngrijorător.

  Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha face un apel către toți cetățenii pentru a respecta mai departe normele de igienă...

  Rodica Dobraniș întră și ea în cursa pentru primăria Bistrița. Ea va reprezenta Partidul Oamenilor Liberi

  Opt sunt la această oră, candidații la fotoliul de primar al municipiului Bistrița, din care două doamne: Rodica Dobraniș și Doris Rai....

  SITUAȚIE ÎNGRIJORĂTOARE: În Bistrița-Năsăud există 107 de persoane pozitive și 55 de decese. Trendul este ascendent cu 12 cazuri noi în BN și...

  Cu o situație epidemiologică deloc de invidiat, decizia Curții Constituționale privin modul de gestionare a crizei Covid 19, pune județul Bistrița-Năsăud într-o...

  VIDEO: Premierul Orban a cerut prefecților și șefilor din MAI controale la sânge

  Premierul Ludovic Orban, alături de ministrul de Interne, Marcel Vela, a participat la ședința în sistem videoconferință cu prefecții, șefii structurilor MAI...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -