Ioan Turc: Sunt gata să colaborez cu toţi cei vor renaşterea PNL. Cine este Ioan Turc, ?

Must Read

Prefectul Stelian Dolha anunță o evaluare a tuturor șefilor de servicii deconcentrate.  Bistrița-Năsăud ar putea fi județ -pilot în acțiunea guvermului de reformare a...

Prefectul Stelian Dolha a anunțat  aseară că a propus unor miniștri din Guvernul Câțu o acțiune ”masivă” de evaluare...

Primarul Vasile Silași despre faimoasa Anexă 7: ”Nu comentez faptul că primesc bani Bistrița și Năsăud, comentez faptul că nu primim și noi, ceilalți...

Primarul comunei Chiochiș, Vasile Silași, fost secretar general al PNL a vorbit aseară în cadrul unei emisiuni pe Info...

Noul prim-vicepreşedinte al PNL Bistriţa-Năsăud, Ioan Turc, cel care va trebui să se ocupe şi de coordonarea unor departamente din interiorul partidului. De semenea, Turc, ca fost preşedinte şi deputat liberal, ar putea fi unul din principalii responsabili pentru organizarea alegerilor parlamentare din decembrie 2016.

Aflat în vacanţă, Ioan Turc a apreciat faptul că liderii de la Bucureşti au „mers” şi pe mâna sa, ceea ce poate însemna şi o recunoştere a muncii sale în PNL în urmă cu şapte-opt ani.

„ Trebuie să de gândim foarte bine ce vrem să facem de acum înainte! Urmează luni foarte grele, de reorganizare, de căutare a unor soluţii politice pentru alegeri, trebuie, da, trebuie să vedem ce resursă umană există la ora actuală în partid, pentru că ne aşteaptă o bătălie cât se poate de grea, una pe care trebuie să o câştigăm”, spune Turc.

În ceea ce îl priveşte pe noul preşedinte al PNL BN, Robert Sighiartău, Tutc susţine că îşi propune o colaborare care să aibă ca rezultat câştigarea alegerilor parlamentare.

Dacă o parte dintre cititorii propolitica.ro îl cunosc pe Ioan Turc, există, cu siguranţă persoane care nu ştiu cine este noul prim-vicepreşedinte al PNL BN. Pentru cei interesaţi, iată o scurtă istorie politică. A fost preşedinte al PNL BN, viceprimar al Bistriţei dar şi deputat , acum fiind încă director la Registrul Comerţului, funcţie pe care o deţine de 7 ani.

SENIORII RĂZBOIULUI: SCURTĂ ISTORIE POLITICĂ A PNL BN 

Liberalii bistriteni au suferit si ei de sindromul farâmitarii, prima mare unire liberala la nivelul acestui judet producându-se în anul 1996, atunci când PNL, aflat sub conducerea lui Dorin Popescu, a fuzionat cu PAC-ul condus atunci de Alexandru Uiuiu. In calitatea sa de presedinte al PNL BN, Dorin Popescu s-a batut pentru sefia filialei cu Sabin Iliesi, ultimul inlocuindu-l de la carma la capatul unei conferinte judetene de alegeri de la care nu au lipsit Mircea Ionescu Quintus, Norica Nicolai si Valeriu Stoica. Inlocuirea lui Popescu a fost si rezultatul unei campanii dure de presa dusa contra ex-prefectului de BN, zburat din aceasta functie la presiunea fostului deputat PNTCD, academicianul A.E. Sandulescu, dar si a unor “prieteni” din partid: „prietenii stiu de ce!”

Marea ruptura in PNL an intervenit in momentul aparitiei primului partid prezidential – Partidul Liberal Democrat, partid fondat la Bistrita-Nasaud de Sabin Iliesi la inceputul lui 2007, el demisionand din PNL la finele lui 2006.

– Ioan Turc, presedinte interimar

Au mai urmat cateva luni de reasezari si repozitionari pe esicherul politic bistritean, dupa care, pe data de 3 septembrie 2007, Ioan Turc a fost numit presedinte interimar al filialei judetene a partidului, la propunerea lui Calin Popescu Tariceanu. Turc l-a inlocuit la vremea respectiva pe Teodor Atanasiu, numit interimar la şefia PNL BN, a carui conducere – de la nivel central – s-a dovedit a fi o formula nepotrivita pentru gestionarea filialei Bistrita-Nasaud, au considerat , atunci, reprezentantii PNL. Tot atunci, a fost numit si un Birou Permanent Judetean interimar, format din urmatorii: ex- senatorul Mircea Mereuta, ex- secretarul de stat Valer Bindea, Dorel Coc, Ioan Denes, acum PSD, Maxim Pop, acum PSD, Constantin Anton, Dan Laurentiu Molnar, Mihai Muresan, Mihai Bumbu, Bogdan Gaurean, Otilia Râpan, ex-primarul Ilie Vlad, Alex Anca, Victor Câmpeanu, supleantii Luca Peter si Paul Roth.

– Un interimat scurt

Interimatul nu a durat decat pana in luna decembrie 2007, atunci cand a fost convocata Conferinta Judeteana de alegeri, PNL BN fiind impartit intre Ioan Turc si Ioan Tintean. Cei 400 de delegati au decis in felul urmator: cu 282 de voturi din totalul de 436 valabil exprimate, Ioan Turc a fost ales presedintele filialei judetene a Partidului National Liberal, surclasându-l pe Ioan Tintean, pe atunci seful Finantelor Publice, care a obtinut 154 de voturi.

Ioan Turc (2007):

“Principala mea preocupare în perioada care urmeaza este aceea de a atrage cât mai multe fonduri în judetul nostru, întrucât am fost tratati ca un judet de mâna a doua. Îl apreciez pe contracandidatul meu, pe domnul Tintean, este un om cu foarte multa experienta, este unul dintre cei mai buni oameni pe care îi avem (…) si împreuna noi trebuie sa construim.

Ioan Tintean (2007):

“Scorul a fost în favoarea colegului meu, Nelu Turc, deci a câstigat, motiv pentru care tin sa îl felicit (…). Nu sunt trist, consider ca de-acum înainte vom fi o echipa care va putea spune cuvintele împreuna, va vorbi aceleasi vorbe; poate un loc secund este pentru mine mai potrivit în partid, si vârsta, si mai ales ca am proiecte suficiente la Directia de Finante. Ma voi concentra în continuare foarte mult pe proiectele pe care le am- si sper ca filiala Bistrita-Nasaud sa renasca”.

Tot atunci, delegatii i-au ales si pe cei sapte vicepresedinti: Valer Bindea, Ioan Tintean, Ioan Denes, Mihai Bumbu, Olimpiu Neamt, Viorel Nascu si Mircea Mereuta.

– Schimbarea lui Turc, anuntata inainte de europarlamentare!

Pe data de 26 martie a.c. scriam ca in PNL BN exista o fractura deschisa, doua tabere, lucru care nu a convenit. De facto, apele erau despartite de foarte multa vreme, înca de pe vremea când Ioan Turc a câstigat sefia PNL BN. Pe urma, dupa trendul ascendent al lui Turc, viceprimar, deputat si apropiat al grupului format în jurul lui Calin Popescu-Tariceanu, Tintean a preferat sa stea la “cutie” si sa astepte. Au venit alegerile parlamentare, iar fractura a devenit vizibila, PNL aratându-se extrem de divizat: grupul din jurul lui Turc si o parte dintre liderii locali care începeau sa graviteze în jurul lui Ioan Tintean.

In sprijinul celor afirmate de noi, iata si cateva din declaratiile respective: “In acest an vom convoca si noi o conferinta judeteana de alegeri. Asta spune statutul – dupa un congres extraordinar, toate conducerile judetene trebuie sa fie legitimate în urma unui proces de alegeri”. (Ioan Tintean)

Dorin Popescu: “ Este extrem de important ca, dupa acest congres, sa încercam sa ne facem ordine în propria ograda”.

Nemultumirile erau tot mai vizibile, iar seniorii PNL BN au hotarat ca timpul lui Ioan Turc la conducerea filialei s-a scurs. Rezultatele obtinute la europarlamentare le-au dat dreptate si apa la moara. De altfel, Ioan Turc isi astepta demiterea, ele spunandu-ne ca indiferent de scorul pe care partidul il inregistra, el oricum era inlocuit din functie.

Ioan Turc (16 iunie 2009): “ Tintean a obtinut ceea ce si-a dorit de foarte mult timp. Din pacate, noi am intrat in europarlamentare cu o filiala slabita artificial si premeditat, pe care Tintean a vrut sa o conduca indiferent de costuri. In ceea ce ma priveste, eu pot sa spun ca am obtinut alaturi de fostul BPJ cele mai bune rezultate din istoria PNL BN atat la locale, cat si la parlamentare. Este un adevar care nu poate fi contestat de nimeni. Cu siguranta, voi ramane membru al PNL si voi incerca sa contribui si eu pentru ca partidul sa obtina un scor cat mai bun la alegerile prezidentiale. Voi continua sa-mi fac datoria fata de partid, chiar daca am fost martorii unui abuz fara precedent in PNL Bistrita-Nasaud”.

Ioan Tintean (16 iunie 2009): “ Turc nu a stiut niciodata ce se intampla cu adevarat in PNL BN. Fiindca am foarte multa treaba, fiindca aceasta filiala trebuie reconstruita din temelii, consider ca este o pierdere de timp sa dau tot felul de replici. Nu a fost vorba de niciun abuz. O organizatie serioasa nu are voie sa obtina sub 10 procente. Nu are voie sa obtina nici 10, nici 12 la suta, noi trebuie sa devenim o filiala model din Transilvania. Mi-am propus sa aduc, intr-o prima faza, mai multa unitate. Trebuie sa incepem sa ne organizam, pentru ca avem nevoie de cat mai multe voturi pentru prezidentiale”.

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Prefectul Stelian Dolha anunță o evaluare a tuturor șefilor de servicii deconcentrate.  Bistrița-Năsăud ar putea fi județ -pilot în acțiunea guvermului de reformare a...

Prefectul Stelian Dolha a anunțat  aseară că a propus unor miniștri din Guvernul Câțu o acțiune ”masivă” de evaluare a șefilor din serviciile deconcentrate,...

Primarul Vasile Silași despre faimoasa Anexă 7: ”Nu comentez faptul că primesc bani Bistrița și Năsăud, comentez faptul că nu primim și noi, ceilalți...

Primarul comunei Chiochiș, Vasile Silași, fost secretar general al PNL a vorbit aseară în cadrul unei emisiuni pe Info Bistrița și ProPolitica.ro despre faomoasa...

Carantina din Ciceu Giurgești, consecința unei petreceri la care au participat persoane infectate cu Sars Cov 2. Opt familii sunt acum pozitivitate. Vezi care...

Intrarea în carantină a comunei Ciceu Giurgești din județul Bistrița-Năsăud este și consecința unei petreceri ilegale organizate într-o locație private, petrecere la care au...

Nicolae Bușcoiu, primar ZAGRA: ”Mi s-a spus că nu sunt bani și că școala trebuie să fie rentabilă. Păi nu educația este esențială?!?”,...

Primarul comunei Zagra, Nicolae Bușcoiu s-a arătat astăzi nemulțumit de faptul că, începând cu anul școlar 2021-2022, două școli din această comună vor fi...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -