duminică, iulie 12, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Ioan Ţintean este profund nemulţumit de activitatea Vitaliei de la depozitul ecologic de la Tărpiu

  Must Read

  Un important activist ecologist bistrițean, Viorel Pop s-a stins astăzi din viață la SJU Bistrița

  Organizația municipală a PER Bistrița și președintele acesteia, consilierul local Virgil Marton au anunțat...

  Rodica Dobraniș întră și ea în cursa pentru primăria Bistrița. Ea va reprezenta Partidul Oamenilor Liberi

  Opt sunt la această oră, candidații la fotoliul de primar al municipiului Bistrița, din care două doamne:...

  Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Ţintean, a ieşit astăzi public şi a criticat în termeni duri activitatea SC Vitalia SA de la depozitul ecologic de la Tărpiu.

  Ioan Ţintean a explicat faptul că este profund nemulţumit de „mersul modernizării promise de Vitalia în urmă cu şase luni la depozitul ecologic de la Tărpiu. Din punctul meu de vedere, programul lor de retehnologizare  este sub aşteptări. Din aceste motive, mă gândesc foarte serios să atenţionez oficial Vitalia şi să întreb dacă au posibilităţi de a face ceea ce au promis, dacă sunt capabili din punct de vedere financiar de-a finaliza proiectul de management al deşeurilor implementat de Consiliul Judeţean şi derulat de această firmă”, susţine vicepreşedintele Consiliului Judeţean.

  Ţintean a remintit faptul că există în contract o clauză prin care Vitalia se obligă să retehnologizeze sistemul de separare a fracţiei umede de cea uscată, iar „dacă cetăţenii din Bistriţa-Năsăud au înţeles şi au început să colecteze separat deşeurile menajere, cei de la Vitalia nu au ţinut pasul cu noi, pentru că nu au achiziţionat încă cele două staţii de separare (…) Ei tot aduc acele utilaje: îmi tot spuân, domnule vicepreşedinte săptămâna viitoare  instalăm utilajul, dar, până la această dată, nu avem decât promisiuni”.

  În acest context, Ioan Ţintean a precizat că în maxim 30 de zile va face o adresă scrisă spre conducerea Vitaliei de la Bucureşti, document în care Executivul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud va cere Vitaliei să răspundă oficial dacă are bani pentru modernizarea depozitului de la Tărpiu.

  Centrul de depozitare de la Tărpiu are o capacitate totală proiectată de un milion de metri cubi, în patru celule. Prima celulă, operabilă, are o durată de viaţă de 5-6 ani, o capacitate de depozitare de 300.000 de metri cubi şi se întinde pe 2,62 ha. Construcţia celorlalte trei celule va începe în 2015, 2021 respectiv 2026. Staţia de sortare (capacitate de 13.000 de tone pe an) permite sortarea diferitelor tipuri de deşeuri din ambalaje pe diferite componente. Staţia de compostare a deşeurilor (1,4 ha) are o capacitate de 12.000 de tone pe an şi cuprinde o zonă de compostare, una de maturare şi una de stocare, tehnica de compostare utilizată fiind compostarea în brazdă.

  În afară de spaţiul de stocare finală a deşeurilor, depozitul ecologic include un sistem de management al apei, o staţie de tratare a levigatului, un sistem de colectare a gazului şi ardere cu faclă, o clădire administrativă, o cabină prevăzută cu pod de cântărire, atelier auto, parcări şi facilităţi conexe.

  Depozitul de la Tărpiu va fi administrat în următorii 20 de ani de SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL, firmă care va plăti o redevenţă trimestrială, banii urmând să fie folosiţi pentru construcţia celorlalte trei celule. Vitalia a ofertat 42,82 lei fără TVA/tonă la tariful pentru preluarea deşeurilor municipale reziduale în vederea depozitării, la tarifele pentru preluarea deşeurilor biodegradabile în vederea compostării oferta a fost de 0,10 lei/tonă, acelaşi fiind şi tariful de preluare a deşeurilor reciclabile colectate separat în vederea sortării.

  - Advertisement -

  1 COMENTARIU

  1. Da cine spune ca este ECOLOGIC ? Nu e la gramada ? In conditia de fata treaba mere ca unsa; la tasare si la gramada .

  Comments are closed.

  - Advertisement -

  Latest News

  Un important activist ecologist bistrițean, Viorel Pop s-a stins astăzi din viață la SJU Bistrița

  Organizația municipală a PER Bistrița și președintele acesteia, consilierul local Virgil Marton au anunțat...

  Prefectul Stelian Dolha, îngrijorat de situația epidemiologică: Suntem în pericol! Numărul cazurilor care crește de la o zi la alta este îngrijorător.

  Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha face un apel către toți cetățenii pentru a respecta mai departe normele de igienă...

  Rodica Dobraniș întră și ea în cursa pentru primăria Bistrița. Ea va reprezenta Partidul Oamenilor Liberi

  Opt sunt la această oră, candidații la fotoliul de primar al municipiului Bistrița, din care două doamne: Rodica Dobraniș și Doris Rai....

  SITUAȚIE ÎNGRIJORĂTOARE: În Bistrița-Năsăud există 107 de persoane pozitive și 55 de decese. Trendul este ascendent cu 12 cazuri noi în BN și...

  Cu o situație epidemiologică deloc de invidiat, decizia Curții Constituționale privin modul de gestionare a crizei Covid 19, pune județul Bistrița-Năsăud într-o...

  VIDEO: Premierul Orban a cerut prefecților și șefilor din MAI controale la sânge

  Premierul Ludovic Orban, alături de ministrul de Interne, Marcel Vela, a participat la ședința în sistem videoconferință cu prefecții, șefii structurilor MAI...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -