Acasă Politica Ioan Țintean cere diminuarea anvelopei salariale pentru bugetari

Ioan Țintean cere diminuarea anvelopei salariale pentru bugetari

0

Daniel Chițoiu și, mai apoi Ioan Țintean  cer diminuarea anvelopei salariale pentru bugetari. Vicepreședintele ALDE Ioan Țintean a criticat pe față faptul că merg prea mulți bani la salarii, investițiile fiind lasate de-o parte: ” Am  mai solicitat președintelui Călin Popescu Tăriceanu ca la întâlnirea din coaliție să susțină cât se poate de tare ca o sumă importantă să meargă spre investiții. După cum se știe, valoarea investițiilor în acest an, în România, nu a fost cea mai fericită. Credeam că vom ajunge la peste 8 miliarde euro, dar nu se atinge decât jumătate din această țintă, pentru că s-au dus foarte mulți bani spre zona salarială. Noi solicităm să se mențină cheltuielile salariale, adică să nu mai crească, să nu se mai facă angajări, și este publică susținerea ALDE, să nu se mai facă angajări în zona bugetară. Acolo unde există plecări prin pensionare sau plecări voluntare, aceste locuri să nu mai fie scoase la concurs, să fie declarate posturi libere și, astfel, cheltuielile privind salarizarea vor scădea de bună seamă. Aceste sume dorim să fie îndreptate spre zona investițională, unde vor duce la crearea de noi locuri de muncă, capacități de producție și, ulterior, vor surveni și creșterea numărului de persoane angajate care vor contribui la buget”, a explicat Ioan Ţintean.

Reamintim faptul că secretarul general al ALDE, Daniel Chițoiu a vorbit prima dată la Bistrița despre faptul că  dorința a ALDE în ceea ce privește bugetul pe anul viitor este cea a reducerii cheltuielilor de funcționare a instituțiilor publice : ” Sunt foarte multe instituții publice care au un număr supradimensionat de personal și interesul nostru este de a menține actuala decizie a Guvernului de a nu mai face angajări decât acolo unde există strictul necesar și acolo de unde pleacă persoane din sistemul public și este obligatorie încadrarea pe posturile respective, că nu se poate desfășura activitatea”, a precizat  Chițoiu.

Întrebat dacă poate da exemple , Daniel Chițoiu a precizat următoarele: ”Dacă mergem în orice instituție publică la nivel central, vă spun eu că, din 100 de angajați, efectiv nu muncesc mai mult de 60-70. Restul, pe internet. Deci există spațiu de reducere a numărului de personal în orice instituție. Trebuie făcut un audit de către fiecare ordonator principal de credite pe instituțiile centrale și din subordine și în mod cert se poate reduce numărul de personal din instituțiile bugetare”, a punctat  liderul ALDE.

Daniel Chițoiu a spus la Bistrița că  ar trebui limitate sau reduse cheltuielile de personal în sistemul bugetar, iar sumele economisite să fie redirecționate către investiții. O altă sursă de economisire ar fi, în opinia secretarului general al ALDE, achizițiile centralizate în domeniul cheltuielilor materiale.

„Sper ca Guvernul să fie în măsură, anul viitor, să poată să facă achiziții centralizate, mai ales la nivelul ordonatorilor de credite care au și structuri în teritoriu, pentru că nu poți să faci achiziții de același tip de mijloc fix sau obiect de inventar la prețuri diferite în județe diferite”, este de părere Chițoiu.

Secretarul general al ALDE a fost  prezent la Bistrița, la o întâlnire cu filialele din regiunea de nord-vest, având ca temă evaluarea politică și administrativă a acestora.

 

Exit mobile version