Acasă Politica Politica Locala IOAN OLTEAN: Votul prin corespondenţă – o necesitate electorală şi normalitatea vieţii...

IOAN OLTEAN: Votul prin corespondenţă – o necesitate electorală şi normalitatea vieţii politce

0

Alegerile prezidenţiale de anul trecut au reprezentat un semnal pentru întreaga clasă politică din România asupra carenţelor sistemului electoral şi al necesităţii stringente de modernizare legislativă care să raspundă noilor nevoi ale societăţii. Erorile birocratice, reaua voinţă a guvernului PSD, proasta organizare a alegerilor, umilinţa la care au fost supuşi românii din străinatate, toate acestea pot fi contracarate în primul rând prin şi cu ajutorul legii. Atunci când o lege este depăşită de realitate, când nu mai răspunde nevoilor cetăţenilor, este obligaţia Parlamentului de a o schimba, de a căuta o soluţie mai bună, mai adaptată societăţii. Societatea este în continuă schimbare, într-un neîncetat proces de evoluţie şi modernizare şi, de aceea, însăşi democraţia devine o continuă cucerire de noi drepturi şi libertăţi.
Dreptul de a vota este un drept fundamental al fiecărui cetăţean, indiferent dacă la momentul votului se află în ţara sa sau în străinătate, dacă are sau nu reşedinţa permanentă în alt stat. Respectarea acestui drept este o dovadă că statul îşi respectă toţi cetăţenii şi îi tratează pe toţi în mod egal în exercitarea dreptului de vot.
Problemele întâmpinate de românii din străinătate la alegerile prezidenţiale din toamna anului trecut au motivat şi mai tare reforma electorală atât de necesară pentru România, dar această reformă trebuie să îşi găsească o finalitate printr-un cadru legislativ adaptat cerinţelor societăţii. Încăpăţânarea de a vota a românilor aşezaţi la cozi interminabile la alegerile prezidenţiale de anul trecut a fost o lecţie importantă dată guvernului şi un semnal de alarmă pentru legislativ, de a căuta şi propune prin lege metode de vot alternative, care să faciliteze procesul electoral. Reforma electorală începută de românii din diaspora trebuie să se încheie în Parlament, prin adoptarea celei mai bune şi mai avantajoase variante pentru toţi cetăţenii acestei ţări. Acesta este şi motivul pentru care Partidul Naţional Liberal a avut o serie de întâlniri cu asociaţiile românilor din diaspora, pentru a găsi împreună cu cei direct implicaţi, mecanismele de vot cele mai potrivite prin care să ne asigurăm că fiecare cetăţean care locuieşte în străinătate şi doreşte să voteze, să o poată face. Alegerile nu se organizează pentru politicieni ci pentru oameni, iar acest lucru trebuie să fie acceptat de toate partidele, indiferent de culoarea lor politică. Prezenţa la secţiile de vot nu este un calcul politic, nu trebuie să răspundă nevoilor electorale de moment ale unui partid sau ale altuia. Accesul cât mai bun la centrele de votare şi o prezenţă cât mai mare la vot înseamnă normalitate în democraţie. Niciun cetăţean nu trebuie să mai fie uitat, umilit sau ignorat din motive de birocraţie sau din motive politico-electorale. Dreptul fiecăruia la vot înseamnă în primul rând garantarea drepturilor şi libertăţilor fiecăruia dintre cetăţenii acestei ţări.
Votul prin corespondenţă, susţinut de parlamentarii PNL, reprezintă accesul rapid la vot pentru toţi cetăţenii români din străinătate şi o soluţie corectă şi responsabilă pentru toţi cei care doresc să îşi exercite dreptul de vot, oriunde s-ar afla. Discuţiile pe care PNL le-a avut cu reprezentanţii Diasporei au ca scop transformarea respectării dreptului de a vota în realitate legislativă.  Este un subiect complex şi tocmai de aceea Partidul Naţional Liberal doreşte să lucreze direct cu cei implicaţi, pentru a acoperi toate aspectele legate de modalităţile specifice de exercitare a dreptului de a vota, iar raspunsul Diasporei a fost unul prompt şi care se concretizează într-un proiect pe care urmează să îl prezentăm Comisiei parlamentare pentru elaborarea Codului electoral.
Respectul faţă de cetăţean şi faţă de drepturile lui nu se opreşte la graniţele ţării. Este datoria statului român să se asigure că fiecare cetăţean care doreşte să voteze poate face acest lucru, într-un mod cât mai simplu şi mai puţin costisitor, indiferent dacă este vorba de cetăţenii aflaţi în ţară sau în străinătate. Se poate vota prin corespondenţă în: Austria, Germania, Irlanda, Italia, Luxembourg, Slovacia, Spania, Belgia, Estonia, Franţa, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Slovenia şi Suedia. Votul prin procură este reglementat în Belgia, Franţa, Marea Britanie, Olanda şi Suedia. În Estonia, Franţa şi Olanda se poate vota electronic. Partidul National Liberal îşi propune să promoveze o legislaţie electorală modernă şi deschisă spre nevoile democraţiei secolului XXI, în acord cu necesităţile cetăţenilor.
În încheiere, aş dori să fac un apel catre toţi parlamentarii, indiferent dacă sunt din partea puterii sau din partea opoziţiei, de a susţine proiectul Partidului Naţional Liberal în ceea ce priveşte votul prin corespondenţă, pentru că problema Diasporei este una care ne priveşte pe toţi, indiferent de culoarea politică, şi ceea ce trebuie să urmărim în demersurile noastre parlamentare este să rezolvăm aceste probleme ale Diasporei şi să asigurăm  respectarea drepturilor cetăţenilor români din străinătate. În luna ianuarie a acestui an, consultările de la Palatul Cotroceni cu domnul preşedinte Klaus Iohannis, au demonstrat că există voinţă politică şi s-a ajuns la un consens teoretic în ceea ce priveşte organizarea votului în Diaspora. Avem acum ocazia de a transpune în fapte buna intenţie a tuturor partidelor de pe scena politică, prin susţinea proiectului votului prin corespondenţă iniţiat de Partidul Naţional Liberal şi construit împreună cu reprezentanţii Diasporei.

Exit mobile version