sâmbătă, iulie 11, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Ioan Oltean: Eu nu am plecat niciodată din politică , eu o mănânc pe pâine. Află ce spune Oltean despre liderii politici bistrițeni?

  Must Read

  Fost vicepreședinte și secretar general al PDL, acum unificat cu Partidul Național Liberal, deputat și șef al PD și mai pe urmă PDL BN  timp de 20 de ani, Ioan Oltean face acum naveta între Bistrița, Cluj-Napoca și București. Ieșit din businessul politic din momentul în care a început să fie ”căutat” de procurori în dosarul ANRP, Oltean privește, acum, de pe margine spectacolul politic oferit de foștii săi colegi de partid, adversari politici și nu numai.

  Clasa politică e în disoluție

  Potrivit lui Ioan Oltean, întreaga clasă politică are în 2017 o problemă greu rezolvabilă dacă nu imposibilă: leadershipul: ” Nu cred că mai există lideri, adevărați, cu simț politic, responsabili, ăia care să știe cu ce se mânâncă politica. Asistăm la această oră la o disoluție a clasei politice, a dispariției adevăratului om politic și înlocuirea acestuia cu tot felul de oportuniști fără minime cunoștințe de drept, fie el constituțional sau administrativ, fără respect pentru instituțiile statului. Mă uit și mă minunez, ce altceva să mai fac?”, se întreabă retoric Oltean.

  PSD

  Oltean care este un vechi adversar al PDSR și, ceva mai târziu al PSD, susține că formațiunea politică condusă acum de Liviu Dragnea nu este decât o umbră a PDSR-ului lui Adrian Năstase și Ion Iliescu: ” Sunt departe de ceea ce am putea numi o guvernare profesionistă, capabilă. Prea multe promisiuni, prea mult fast, mult prea mult spectacol și prea puține fapte. Regele e gol. Îmi este greu să o spun, dar guvernarea Năstase a fost altceva, chiar dacă politic nu a iertat nimic. Erau în guvernul ăla, oameni care se pricepeau la ceea ce erau puși să facă, acum, iată, asistăm parcă la un teatru de păpuși doar că biletele de intrare sunt foarte scumpe. Guvernarea nu este ușoară, dar dacă tot ești la butoane, încearcă să faci treabă. E așa, cumva, o guvernare chinuită, nu au vârfuri la Centru, la București, dar ele există în Provincie cum se spune. Sunt sigur că au, ei, pesediștii, lideri județeni mult mai capabili decât ceea ce este în București!”, spune Oltean. Fără a-l nominaliza, Oltean a lăsat să se înțeleagă că ar fi vorba și de Radu Moldovan: ” Este veritabil”.

  PNL

  PNL-ul de acum nu îi place deloc lui Ioan Oltean: ” Din unificarea vechiului PNL cu PDL-ul nostru a ieșit o construcție încă destul de șubredă, neconvingătoare, nu atît de puternică încât să preia conducerea opoziției. Practic, nu există opoziție. Singurul partid care a știut să facă opoziție a fost Partidul Democrat condus de Traian Băsescu, cu Emil Boc, Berceanu, Videanu sau Flutur. PNL-ul de astăzi e greu de perceput din punct de vedere doctrinar, nu are leadership, iar Orban nu e suficient de influent și puternic  pentru a conduce în timp real partidul. Aici, la nivel județean, se comunică prost, președintele pare să fie singur, iar activitatea în teritoriu lasă de dorit. Se mișcă greoi, nu pot și nu vreau să înțeleg modul ăsta de-a face politică, dar nu așa se face”, explică Ioan Oltean.

  Despre ALDE, Oltean vorbește ca despre o formațiune politică condusă de un singur om, one man show și care își bazează performanțele electorale exclusiv pe faptul că stă la guvernare alături de PSD, accesul la finanțări fiind vital: ” Ei trebuie să se grăbească să ia o decizie, dacă nu cumva au luat-o deja în ceea ce privește viitorul politic : într-o dreaptă unificată sau dispar în istoria politică precum ApR-ul lui Meleșcanu sau PRM-ul lui Vadim Tudor”, a mai precizat fostul lider democrat-liberal.

  În ceea ce privește USR, Ioan Oltean spune că nu face comentarii asupra unei structuri politice dar care nu are alura unui partid politic: ” Nu pot să zic nimic, o formă fără fond, mult zgomot pentru nimic”.

  Intenționat am lăsat PMP-ul lui Traian Băsescu la urmă, doar că Ioan Oltean s-a limitat în a spune că este greu să conduci ceva inventat de Băsescu chiar in absentia acestuia: ”Traian Băsescu e lider veritabil. E greu de mulțumit și nu poți să faci într-un partid inventat de el, decât ceea ce zice el”, a punctat  Ioan Oltean.

  Întrebarea de final nu l-a suprins deloc pe Ioan Oltean: Vă mai întoarceți în politică?

  ” Eu nu am plecat niciodată, eu mănânc politică pe pâine. M-am retras, deocamdată, dar nu am plecat. Vom mai vedea (…) Cine știe”, a concluzionat Ioan Oltean.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Sorin Roșu Mareș: Partidul Puterii Umaniste merge pe forţe proprii în alegerile locale. Ușa umaniștilor rămâne deschisă pentru primarii ALDE

  Liderul interimar al PPU Bistrița-Năsăud, Sorin Roșu Mareș a confirmat astăzi faptul că umaniștii au decis să meargă pe liste proprii la...

  „Alianța pentru Bistrița-Năsăud” va merge pe liste comune la alegerile locale din 27 septembrie. Doar în 5 comune aceste liste vor fi separate dar...

  Liderii celor trei partide din cadrul ”Alianței pentru Bistrița-Năsăud”, Radu Modovan, Ioan Monița și Grigore Timoce, au decis...

  VIDEO- Deputatul IONUȚ SIMIONCA: Bistrița are nevoie de schimbare!

  M-am hotărât să candidez la Primăria Municipiului Bistrița pentru că știu că voi fi un bun gospodar. Principala...

  Silviu Rus este noul președinte PER Bistrița-Năsăud. Marius Conon , candidatul ecologist la primăria Bistrița

  Venit la Bistrița pentru a ”reîmprospăta” apele verzi ale Partidului Ecologist Român Bistrița-Năsăud, experimentatul Dănuț Pop, politician abil...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -