Acasă Politica IOAN DENEȘ: Reexaminarea cerută de președintele Iohannis pentru cele 102 taxe a...

IOAN DENEȘ: Reexaminarea cerută de președintele Iohannis pentru cele 102 taxe a fost respinsă în Senat

0

Senatul a respins marți cererea de reexaminare înaintată de președintele Klaus Iohannis Parlamentului cu privire la propunerea de lege prin care sunt eliminate 102 taxe, adoptând inițiativa în forma transmisă spre promulgare.

S-au înregistrat 82 de voturi pentru admiterea raportului Comisiei pentru buget, care propunerea admiterea legii în forma transmisă la promulgare și respingerea cererii de reexaminare, 32 de voturi împotrivă și nicio abținere.

Grupurile parlamentare PNL și PMP au votat pentru cererea de reexaminare, în timp ce PSD și ALDE, alături de UDMR și minorități au votat contra cererii de reexaminare.

Potrivit viceliderului grupului PSD, senatorul Ioan Deneș, cererea de reexaminare nu este decât o altă încercare a președintelui Iohannis de-a destabiliza coaliția majoritară: ”Votul nostru a vizat o lege care trebuie să intre în vigoare, pentru că noi ceea ce promitem și facem”, a spus Deneș.

Comisia pentru buget din Senat a votat, marți, un raport de respingere a cererii de reexaminare și de admitere a propunerii legislative de eliminare a 102 taxe în forma transmisă spre promulgare.

Din cei opt senatori prezenți la ședință, șapte au votat pentru respingerea cererii de reexaminare, în timp ce liberalul Florin Cîțu, vicepreședintele Comisiei, a votat pentru admiterea solicitării președintelui Klaus Iohannis.

Liberalul Florin Cîțu și-a motivat votul împotriva raportului de respingere spunând că, în ceea ce privește taxa radio-tv, „nu este transparent modul în care o să se facă această finanțare și nici costul”.

„Din partea noastră, a PNL, a fost votată legea și reducerea de taxe nu a putut decât să ne bucure. Există însă acest semn de întrebare cu privire la taxa radio, pentru că nu este cu adevărat o eliminare de taxe, ci este doar un transfer de la plata persoanei individuale către buget. În acest moment în care încă nu avem bugetul, (…) credem că este periculos (să aprobăm eliminarea taxei — n.r.) fără să ne uităm exact care este sursa de finanțare. Eu zic că este un argument clar să ne uităm la această taxă și să o reexaminăm. Dacă am fi putut cumva să le rupem, să treacă cele 101 taxe și să rămână în discuție doar această taxă radio ar fi fost fantastic. Din păcate, noi ne pronunțăm asupra cererii de reexaminare. Eu o să fiu pentru reexaminarea acestei legi”, a precizat Cîțu.

Comisia pentru cultură a Senatului a formulat un aviz negativ cu privire la cererea de reexaminare înaintată de președinte Parlamentului.

Ultimul cuvânt în acest sens îl va avea însă Camera Deputaților.

Exit mobile version