Acasă ANALIZE-COMENTARII Ioan Bâca sau micul Prometeu dezlănţuit

Ioan Bâca sau micul Prometeu dezlănţuit

0

Pe profesorul Ioan Bîca îl ştiu de foarte mult timp. Nu, cam aşa se începe un laudatio pe rit vechi, doar că eu nu prea cred în oratoria vetustă, iar doktor John nu e genul. Sigur, e genul masculin, are în el o doză uriaşă de rockereală dar şi o imensă poftă de-a ştii totul despre munţi, văi şi ilustre localităţi pe care le scoate din anonimat. Emisiunea sa „fără nume” este una din piesele de rezistenţă de la AS-TV Bistriţa.

Dincolo de muzica rock, marea lui dragoste rămâne muntele, şi, recunosc, deşi îmi place şi mie muntele vrăjit, rămân la prima dragoste – marea şi puţinele ei plaje rămase pustii. Ştiam de mult timp că va pleca pe Elbrus să îl caute pe Prometeu, cel pedepsit de zei să sufere pentru că a dezvăluit secretul focului amărâţilor de pământeni, în fond, dacă tot vorbim de cunoaştere şi de simbolul luminii, focul, atunci, cu siguranţă, munţii Caucaz fiind locul perfect pentru orice fel de pedeapsă, dincolo de ei deschizându-se o lume puţin cunoscută arogantului şi ipocritului Vest.

Ioan Bîca a văzut-o şi a simţit-o aşa cum ştie un o al muntelui să cunoască alţi oameni şi alte obiceiuri din alţi munţi, mult mai înalţi şi mai întinşi decât Carpaţii, care, sigur, rămân cei mai de treabă munţi din această lume. Nu neapărat de treabă, dar corecţi şi drepţi, alţii nu sunt, pentru că aici, întodeauna vei primii ceea ce meriţi.

Bîca a primit ceea ce a meritat, după îndelungi şi obsedante căutări prin munţi, văi, cătune, păduri şi poteci neumblate, a ajuns pe cel mai înalt vârf al Europei, nu singur ci într-o expediţie ştiinţifică.

Ioan Bîca este unul din apliniştii care şi-a văzut visele materializându-se, ceea ce nu e puţin în lumea asta fadă şi urâtă, cu oamenii ce au făcut cel mai urît lucru din dimensiunea asta: l-au trădat fără nicio mustrare de conştiinţă pe bietul Prometeu.

Altfel, Ioan Bîca îşi continuă marşul său triumfal: de pe Elbrus va merge în Alpi, un alt munte totemic… Baftă rockere, oriunde vei fi!!!!

Exit mobile version