Acasă Administratie Intrarea UDMR la guvernare va aduce limba maghiară în instituţiile publice din...

Intrarea UDMR la guvernare va aduce limba maghiară în instituţiile publice din Bistriţa, Beclean şi încă şase comune?

0

Negocierile dintre PSD şi UDMR pentru voturile necesare PSD pentru demiterea a ceea ce a rămas din Guvernul Grindeanu au ajuns la capitolul proiecte legislative. Astfel, un proiect prevede diminuarea pragului de la care administrațiile locale și instituțiile din subordinea lor sunt obligate să asigure folosirea limbii materne – acolo unde populația minoritară reprezintă cel puțin 10% din populație, în loc de 20%, cum este acum. Proiectul propune modificarea Legii administrației publice locale (nr. 215/2001) și a fost depus în martie de către 30 de senatori și deputați ai Uniunii. Pragul de la care administrațiile locale și instituțiile din subordinea sunt obligate să asigure folosirea limbii materne – se modifica de la 20 la 10 procente

 

În acest context, aplicarea legii va duce la obligativitatea folosirii limbii maghiare în şapte UAT-uri din judeţul Bistriţa-Năsăud. Ar fi vorba de municipiul Bistriţa, oraşul Beclean dar şi comunele; Chiochiş, Nuşeni, Nimigea, Şintereag şi Braniştea.

 

O altă modificare a Legii 215 face referire la folosirea steagului secuiesc – în unitățile administrativ-teritoriale în care minoritarii au o pondere de peste 10%.

Inscripții în limba maghiară – autoritățile publice locale și entitățile din subordinea lor „au dreptul de a inscripționa clădirile și anexele clădirilor aflate în administrare (…) în limba minorității naționale în cauză, conform tradiției locului și a specificului limbii minoritare”. E vorba de mult controversatul drept de-a arbora la evenimentele publice steagul secuiesc.

 

Exit mobile version