miercuri, iulie 15, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  ÎNTÂLNIRE ISTORICĂ ERDOGAN-PUTIN LA Sankt Petersburg

  Must Read

  CRISTIAN NICULAE: Suntem în campanie de curățenie a malurilor râului Bistrița.

   În #programul meu de #candidat am propus realizarea unui sistem de #filtrare pe râul #Bistrița, în zona de intrare a...

  Fiul colonelului Belei, Mihail Elian Ulsamer a murit la București

  Bistrița este zguduită în acest moment de o veste tristă: fiul colonelului Belei, Mihail...

  Preşedintele turc , Recep Tayyip Erdogan speră să lanseze marţi, prin vizita sa la Sankt-Petersburg, o ‘nouă etapă’ în relaţiile cu omologul său rus Vladimir Putin, după luni de răceală în raporturile diplomatice cu Moscova şi în contextul disputei cu Occidentul, comentează AFP.
  Această vizită este prima în străinătate a unui lider turc după puciul ratat de la 15 iulie, urmat de epurări fără precedent, extrem de criticate de statele occidentale.

  Deplasarea în Rusia survine la ceva mai mult de o lună după reconcilierea de la sfârşitul lunii iunie, care a fost posibilă în urma ‘regretelor’ exprimate de Erdogan pentru doborârea în noiembrie de către aviaţia turcă a unui avion de luptă rus deasupra frontierei turco-siriene.

  „Această vizită mi se pare o nouă etapă în relaţiile bilaterale, o pornire de la zero”, a spus Erdogan într-un interviu pentru media publice ruse, conform traducerii în rusă.

  „Ţările noastre sunt actori cheie în regiune şi au multe lucruri de făcut împreună”, a subliniat el.
  La rândul său, un consilier de la Kremlin, Iuri Uşakov, a spus că se aşteaptă la o „întâlnire de maximă importanţă”, pe agenda căreia se află restabilirea „etapă cu etapă a tuturor relaţiilor ruso-turce”, precum şi situaţia din Siria.

  Faptul că Erdogan se deplasează la Sankt-Petersburg, în nord-vestul Rusiei, la puţin timp după puciul ratat „este o dovadă că turcii sunt cu adevărat interesaţi să restabilească relaţiile cu Rusia”, a declarat el presei.

  Vladimir Putin a fost unul dintre primii lideri străini care i-au telefonat lui Erdogan pentru a condamna lovitura de stat şi, deloc surprinzător, nu a fost pe aceeaşi poziţie cu liderii europeni în privinţa represiunii care a urmat în Turcia.

  Chiar dacă relaţiile dintre Moscova şi Ankara „au propriile lor incertitudini, deteriorarea relaţiilor cu puterile occidentale ar putea accelera o apropiere”, subliniază o analiză a European Council on Foreign Relations.

  Doborârea bombardierului rus de către aviaţia turcă deasupra frontierei turco-siriene a declanşat în noiembrie o criză gravă în relaţiile dintre Moscova şi Ankara. Rusia a adoptat atunci sancţiuni economice împotriva Turciei.

  Conform cifrelor furnizate de Kremlin, schimburile comerciale s-au redus cu 43%, până la 6,1 miliarde de dolari (5,5 miliarde de euro) din ianuarie şi până în mai în acest an.

  Însă după luni de schimburi de replici dure între cei doi lideri, Moscova a acceptat cu o rapiditate neaşteptată mâna întinsă de Ankara, ordonând imediat ridicarea sancţiunilor împotriva crucialului domeniul turistic, extrem de afectat de lipsa ruşilor, sosirile acestora prăbuşindu-se cu 93% în iunie comparativ cu iunie 2015.

  Proiectul gazoductului TurkStream, care ar urma să transporte 31,5 miliarde de mebri cubi de gaz pe an în Turcia prin Marea Neagră, şi centrala nucleară de la Akkuyu ar urma de asemenea să devină de actualitate.

  Erdogan a dat deja asigurări că este pregătit „să ia măsuri imediate pentru relansarea acestui proiect”.

  „Vom vedea o relaţie mai durabilă, dar mai pragmatică. Una care nu este construită pe o legătură personală sau ideologică, ci pe interese practice comune”, afirmă Alexander Baunov, de la Centrul Carnegie din Moscova.

  „Este evident că Rusia este în acest moment un partener important pentru Turcia, în contextul în care relaţiile acesteia cu UE şi SUA s-au deteriorat semnificativ (…), iar aşteptările sale privind o schimbare rapidă de regim în Siria nu sunt realizate”, a spus şi analistul rus Fiodor Lukianov, preşedintele Consiliului pentru politică externă şi apărare.
  Aceeaşi situaţie şi pentru Rusia. „Cele două ţări au nevoie una de alta”, în special pentru a găsi o soluţie la criza siriană, a adăugat el.AGERPRES

   

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  CRISTIAN NICULAE: Suntem în campanie de curățenie a malurilor râului Bistrița.

   În #programul meu de #candidat am propus realizarea unui sistem de #filtrare pe râul #Bistrița, în zona de intrare a...

  Fiul colonelului Belei, Mihail Elian Ulsamer a murit la București

  Bistrița este zguduită în acest moment de o veste tristă: fiul colonelului Belei, Mihail Elian Ulsamer Belei a murit...

  Poți să faci bani dacă te plimbi prin Bistrița. Transilvania Print știe cum!!!

  Cum ar fi ca o plimbare în oraș să îți fie răsplătită cu premii atractive?Transilvania Print are un concurs pentru tine și...

  RĂMÂNEM ÎN ALERTĂ: În BISTRIȚA-NĂSĂUD scade numărul de persoane active:91. Încă două decese- 59 în total. 642 de persoane infectate astăzi la nivel național

  Județul Bistrița-Năsăud rămâne într-o situație delicată. Dincolo de incertitudini, astăzi, numărul celor infectați cu Sars-Cov 2 a crescut la 9 persoane,...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -