Pro Politica

INFOPOLITIC: Evolutii de vara in politica romaneasca (comparatii aprilie-iunie-august)

Efectul Iohannis este din ce in ce mai redus. Dincolo de scaderea increderii in presedinte, pentru prima data directia tarii este apreciata mai degraba ca fiind una proasta, mai ales de catre pensionari si muncitori.
Singurul indicator general care ramane preponderent pozitiv este aprecierea economiei tarii. Multumirea fata de masurile fiscale ale Guvernului este reflectata si in scaderea nivelului anti-pesedismului printre intelectuali (care raman insa principalii oponenti ai actualei guvernari).

Momentul punerii sub acuzatie a lui Ponta la DNA a avut ca efect stoparea ascensiunii PSD, care depasise PNL in prima saptamana din iunie.

Perceptii despre economia tarii

Opinia majoritara in ultimele 4 luni este ca sub guvernarea Ponta economia tarii s-a imbunatatit (46%).

Aproximativ o treime din romani considera ca economia a ramas la fel ca inainte, iar o cincime cred ca aceasta s-a inrautatit sub guvernarea Ponta.

Punctul maxim de optimism generalizat a fost atins in luna ianuarie, dupa alegerile prezidentiale, iar de la acest punct maxim a inceput scaderea graduala

In aprilie asteptarile erau inca preponderent pozitive, dar incepand cu luna iunie cele doua curente au devenit de dimensiuni egale (cate 45% fiecare)

In luna august, pentru prima oara in 2015 sunt mai multi oameni care considera ca directia in care merge tara este proasta decat oameni care considera ca aceasta este buna. S-a revenit la situatia de dinainte de alegeri.

Evolutii incredere in Klaus Iohannis, Victor Ponta si Traian Basescu

Scaderea increderii in Victor Ponta a avut loc imediat dupa mediatizarea dosarului penal. Nivelul actual +36%.

Increderea in Iohannis a scazut mult mai puternic decat cea in Ponta, dar ramane la peste 50% in august. A scazut mai ales increderea puternica in Iohannis. Un val de scadere a avut loc in iunie, dupa ce Iohannis i-a cerut demisia lui Ponta (-12% incredere foarte multa), iar al doilea val, mai mic (-5%) a avut loc in lunile iulie si august.

Increderea in Traian Basescu ramane aproximativ constanta (17-18%), in limita marjei de eroare.

Dominatia clara a dreptei de dupa victoria lui Iohannis nu mai este de actualitate, zona de stanga a crescut (mai ales in primavara), iar in august nu au existat modificari in ceea ce priveste cele doua blocuri.

In august, partidele de dreapta ar strange 48% din voturi, partidele de stanga 45%, iar alte partide cca 7%, din care majoritatea se duc in contul UDMR. Partidele populiste au pierdut teren dupa esecul PPDD

Vezi studiul complet
Exit mobile version