INEDIT: MUZEUL MINERITULUI DIN RODNA SE VA MUTA ÎNTR-O GALARIE DE MINĂ

Must Read

Disputa dintre ortodocși și reformați pe tema cimitirului municipal mediată de prefectul Stelian Dolha

 Prefectul Stelian Dolha, alături de subprefecții Decsei Atilla și Toth Lorand, a mediat o întâlnire între reprezentații Parohiei Reformate...

Muzeul mineritului din comuna Rodna se va muta în viitorul apropiat într-o galerie de mină. O spune chiar primarul Valentin Grapini, cel care a făcut toate diligenţele legale pentru a face această “mutare”. Amenajarea muzeului mineritului într-o galarie de mină în Valea Vinului va face din comuna Rodna o destinaţie turistică inedită şi căutată de foarte mulţi turişti.

ISTORIA MINERITULUI DIN RODNA

Activitatea de strângere a urmelor trecerii oamenilor pe aceste locuri a fost începuta prin anii 1959-1960 de profesoara Hegedus Terezia Elena împreuna cu elevii scolii din Rodna, amenajand totul într-o sala de clasa. Cel care s-a implicat în crearea unui adevarat muzeu a fost Leontin Silvestru Muresianu, atât în calitate de primar, cat si mai tarziu de vicepresedinte al Consiliului Popular Rodna, dar si dupa trecerea la scoala. Prin amenajarea fostei cladiri a închisorii de la Rodna, s-a putut trece la organizarea materialului adunat Leontin Silvestru Muresianu în sectiile: „Istorie”, „Minerit”, „Florian Porcius”, „Agricultura si unelte agricole”, „Ceramica”, „Port Popular”, „Casa taraneasca”. Aranjarea muzeului a fost terminata în 1973, primind numerosi vizitatori, localnici, din tara si din strainatate. Muresianu a fost sprijinit în adunarea unor obiecte si aranjarea lor de catre profesorul Liviu Paius, care a mers pe teren pentru achizitionarea unor obiecte de muzeu.

Cu timpul s-a dovedit ca localul acesta nu corespundea adapostirii obiectelor din cauza umezelii si a igrasiei peretilor si, in urma mai multor memorii si a articolelor din presa judeteana, s-a hotarât mutarea exponatelor în holul de sus al caminului cultural unde s-au reamenajat sectiile, conform vechii organizari apartinand profesorului Paius, care a preluat muzeul de la Leontin Silvestru Muresianu în anul 1988 când acesta s-a pensionat. Muzeul a fost îmbogatit cu multe obiecte: partea culturala a muzeului formata din lucrari de arta si din cartile autorilor rodneni, obiecte bisericesti, obiecte de fauna rodneana, precum si costume populare sau inventar pentru minerit si obiecte casnice. Trebuie sa mentionam ca în anul 1991, prin contributia financiara proprie, dr. Alexandru Nascan a achizitionat de la urmasii pictorului rodnean, traitor la Arad, Florian Muresianu, 13 tablouri în ulei si 64 desene ilustratii la poeziile lui George Cosbuc, pe care le-a donat muzeului. Profesorul Paius a donat materialele iconografice din trei panouri mari, reprezentând aspecte ale mineritului sau cele privind localitatea Rodna.

In anul 2008, începând cu luna iulie, Muzeul Etnografic si al Mineritului Rodnean a intrat in componenta Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud prin concursul Consiliului Judetean. A fost numit director al Muzeului profesorul Liviu Paius.

In anul 2008, prin Centrul de Afaceri Rodna, apartinând Agentiei Nationale pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere (sef, inginer Horga Zaharia), s-au alocat 15.000 de lei, iar Primaria Rodna – 5.000 de lei, cu care s-au început lucrarile de modernizare si extindere a spatiului muzeului. Lucrarile au fost continuate în anul 2009 cu 28.000 de lei alocati de Primaria Rodna, mai ramanand de executat lucrari marunte – mai trebuie procurat mobilier, inramate tablouri, amenajarea si dotatarea salii de conferinte, schimbarea usilor de la intrare si a geamurilor de la parter, precum si alte lucrari mai marunte. Aceste lucrari vor fi finantate de Agentia Româna pentru Dezvoltarea Durabila a Zonelor Industriale – sef al Biroului Regional Transilvania Nord-Bucovina fiind inginerul Horga Zaharia – cu circa 20-30.000 de lei. Remarcabil sprijinul dat rodnenilor de Ion Nistor de la Muzeul Graniceresc Nasaud.

Muzeul dispune de peste 1200 obiecte vechi de minerit dintre care câteva opaite ce demonstreaza vechimea acestei ocupatii pe aceste meleaguri, de asemenea, toata gama de perforatoare, de tâncuse cu care se disloca minereul din stânca, dar si fotografii privind spalatoria de minereu (preparatia), fotografii reprezetând grupuri de mineri din 1912-20.

Sunt adunate obiecte de mobilier care au apartinut academicianului Florian Porcius: biroul academicianului, 4 scaune îmbracate în piele, reproduceri dupa tablouri si alte obiecte de mobilier, precum si principalele lui lucrari, care au fost reeditate de profesorul Liviu Paius în anul 2006.

Privind cealalta ocupatie de baza a acestor locuitori, agricultura, muzeul dispune de un plug din lemn (araratul roman), care are numai vârful brazdarului din fier, unelte agricole vechi si inventar apartinand feluritelor mestesuguri, bunaoara privind asistenta sanitara (câteva obiecte de la prima farmacie înfiintata în Rodna la 1876), obiecte ceramice, altele pentru stuparit, exploatarea forestiera, vânatoare etc.

Viata culturala a acestei localitati este reprezentata prin tablouri de Florea Gusa, Florian Muresianu, Ioan Florian, Clementina Domide, Mihai Chereches, Stefania Vaida si Maria Lipan. Nu lipsesc din muzeu nici principalele lucrari scrise de autori rodneni: Emil Balai, Iacob Gusa, Adrian Istrate, Gherasim Solovestru Domide, Aurel Cleja, Leontin Domide, Mircea si Leontin Muresianu, Liviu Paius, Cornel Filip Domide, Toma Rocneanu, Ana Berengea, Dan Popescu, Ion Bureaca, Florin Moldovan.

Anul trecut, s-au primit prin transfer de la Ocolul Silvic Rodna o piele de urs, o piele de lup, o capra neagra împaiata, câteva cranii de animale salbatice si câteva trofee de cerb sau caprior.

Cu toate ca mai sunt de rezolvat anumite lucrari, muzeul a început sa fie vizitat atât de localnici, cât si de trecatori prin Rodna, veche vatra de civilizatie si cultura.

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Războiul Verzilor aproape de final. O decizie definitivă în dosarul Simoiu vs Călinescu va aduce schimbări masive și la Bistrița. Marius Bălan vrea consilier...

În iunie 2019, Partidul Verde făcea boom și se dividea ca un fel de amibă, și mic cum este el, a devenit și mai...

Disputa dintre ortodocși și reformați pe tema cimitirului municipal mediată de prefectul Stelian Dolha

 Prefectul Stelian Dolha, alături de subprefecții Decsei Atilla și Toth Lorand, a mediat o întâlnire între reprezentații Parohiei Reformate Bistrița, ai Parohiei Ortodoxe Române...

AJOFM controlat de prefectul Stelian Dolha. El a cerut redeschiderea instituției ”închisă ” de pandemie. Agenția este condusă de Otilia Râpan de mai bine...

Sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă a fost vizitat astăzi de prefectul Stelian Dolha, acesta sesizându-se în urma unor materiale apărute în...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -