Acasă ANALIZE-COMENTARII INDEPENDENT SAU ACTUALUL PRIMAR? CITEŞTE ŞI UN SONDAJ PE BISTRIŢA-NĂSĂUD

INDEPENDENT SAU ACTUALUL PRIMAR? CITEŞTE ŞI UN SONDAJ PE BISTRIŢA-NĂSĂUD

0

Un nou sondaj de opinie, realizat de Inscop Research, la comanda ziarului Adevărul, a fost luni dat publicității. În cadrul acestei ultime cercetări sociologice au fost măsurate opţiunile românilor pentru alegerile locale de anul viitor, și anume dacă ar prefera ca actualul primar să-şi mai adjudece un mandat sau ar prefera o personalitate independentă?

Potrivit cercetării Inscop Research 43,9% din respondenţi cred că primarul în funcţie va fi reales dacă va candida în 2016. De asemenea, 36,4% cred că nu va fi reales, iar 19,7% este procentul celor care aleg varianta nu ştiu/ nu răspund.

JUDEŢUL BISTRIŢA-NĂSĂUD

La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud din cei 62 de primari, o mare parte vor rămâne pe funcţiile deţinte la această oră, cele mai mari lupte urmând a se da la Bistriţa, Năsăud şi Sângeorz Băi. În ceea ce priveşte sondajul de mai jos, acesta a fost realizat independent de cercetarea INSCOP şi nu reprezintă poziţia oficială a Inscop Research.

JUDEŢUL BISTRIŢA-NĂSĂUD

PNL…………………………………….. 41%
PSD……………………………………. 36%
PLR…………………………………….. 6%
UDMR…………………………………. 5,5%
PMP…………………………………….. 4,3%
PER……………………………………… 3,9%
PRM……………………………………… 2,0%
PP DD……………………………………… 1,3%
Sistem CATI; sondajul a fost realizat pe 900 de respondeţi, marja de eroare e de +-2,9%
Ce ne spune INSCOP RESEARCH?
Practic, există un procent de 56,1% dintre posibilii alegători „ostili” actualilor primari (cifra îi include, e drept, şi pe cei dezinteresaţi de procesul electoral local din 2016).
Răspunsurile sunt concordante cu preferinţa electorală proprie a subiecţilor în această problemă: 43,5% spun că ar vota în 2016 cu primarul în funcţie dacă ar candida, 38% nu ar mai vota, 18,4% nonrăspunsuri.
Desigur, este de presupus că mulţi oameni au tendinţa de a confunda propria opinie cu cea generală, publică. 53,1% dintre români spun că ar vota pentru funcţia primar la următoarele alegeri locale o personalitate locală independentă, fără legături cu partidele actuale. 22,4% spun că nu ar vota un independent ca primar – 24,5% nu răspund.

PRIMELE CONCLUZII

1. Sondajul INSCOP indică un grad mare de nemulțumire față de actuala clasă politică.
2. Datele arată că disponibilitatea de a vota pentru primărie o persoană independentă de sistemul actual de partide creşte o dată cu nivelul de educaţie.
3. De asemenea, cei cu venit mare au o tendinţă semnificativ mai mare decât cei cu venit mediu sau mic de a acorda votul unui candidat independent la primărie.

În urban există o disponibilitate mai mare de a vota un independent, lucru explicabil dacă ne gândim că arondarea către partide a candidaţilor din rural este relativ generalizată. În Banat-Crişana-Maramureş şi în Transilvania apare o tendinţă mai accentuată pentru votul acordat unui independent la locale decât în Moldova-Bucovina sau Muntenia-Oltenia-Dobrogea.

Exit mobile version