Acasă Politica Politica Locala Incident la Uniunea Scriitorilor. Poetul Adrian Popescu l-a criticat pe MIRCEA GELU...

Incident la Uniunea Scriitorilor. Poetul Adrian Popescu l-a criticat pe MIRCEA GELU BUTA

1

Un atac consistent a avut loc împotriva Bisericii Ortodoxe din partea criticului literar Adrian Popescu, la sediul Uniunii Scriitorilor din Cluj, unde avea loc lansarea unei colecţii cu articole de presă a medicului bistriţean Mircea Gelu Buta, Intelectuali îmbisericiţi, editată de Fundaţia Anastasia, SCRIE muzicainstantelor.ro

 

Popescu l-a acuzat pe autor că tratează subiectul credinţei intelectualilor, discriminând a doua biserică naţională românească, pe lângă cea Ortodoxă existând şi Cultul Greco- Catolic. Intervenţia prelungită a literatului i-a lăsat fără replică pe numeroşii prelaţi ortodocşi prezenţi, cel care a încercat să risipească tensiunea din aer fiind jurnalistul Zorin Diaconescu.

“Din această perspectivă a dlui Buta lipseşte ceva. Sunt articulate pe o direcţie militantă, o singură biserică. Sunt două biserici recunoscute în România, Biserica Greco- Catolică şi Biserica Orotoxă”, a spus Popescu.

Vorbitorul a criticat apoi afirmaţia moderatorului, părintele Pintea, care spusese că “dacă eşti român eşti şi ortodox”. “Nu pot fi de acord cu această afirmaţie”, a continuat Popescu.

Discutând despre frăţia reală a bisericilor, Popescu a dat drept exemplu legătura dintre episcopii Colan şi Hosu, în perioada Dictatului de la Viena, care se plimbau împreună din centru până la Teatru.

“Nu mai merge perspectiva din anul 1947 a celui mai mare teolog de atunci, Stăniloae, Nu mai putem judeca în 2017 cu ochii din 1948. Între timp au mai avut loc şi alte întâlniri, cum a fost cea din Cuba, dintre Papa Francisc şi Patriarhul Moscovei”, a spus Popescu.

Incident neortodox la Uniunea Scriitorilor. Medicul Mircea Buta acuzat de militantism religios

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Exit mobile version