Acasă Politica „Începând cu data de 9 februarie 2019 nu se vor mai putea...

„Începând cu data de 9 februarie 2019 nu se vor mai putea elibera fracţii din cutia medicamentului.

0

Consilierul județean Mirela Cârcu, președintele Organizației Județene de Femei a ALDE Bistrița-Năsăud, susține că începând de anul viitor vor apărea modificări în domeniul vânzării medicamentelor, fapt care va veni în sprijinul pacienților.

„Începând cu data de 9 februarie 2019 nu se vor mai putea elibera fracţii din cutia medicamentului.  România este singura ţară în care se mai practică acest lucru şi este absolut normal pentru că în momentul în care cumpăr acest medicament trebuie să am cutia, numai în România se practică acest mod fracţionar. Ar trebui din timp să-i învăţăm pe pacienţi de această nouă regulă, să nu fie o problemă din 9 februarie  2019. Pacienţii din România trebuie să înţeleagă că este spre binele lor, pentru că problema medicamentelor contrafăcute este una foarte serioasă”, a precizat Mirela Cârcu, în cadrul unei conferinţe de presă.

În luna februarie a acestui an s-a demarat în România un proces de implementare a Sistemului European de Verificare a Medicamentelor, sistem care va deveni operaţional în toate ţările UE începând cu 9 februarie 2019. De la această dată, doar medicamentele care respectă reguli de securitate vor putea fi puse în circulaţie pe teritoriul UE. Serializarea medicamentelor este o iniţiativă esenţială pentru sănătatea şi siguranţa pacienţilor, în condiţiile în care pericolul intrării medicamentelor falsificate în lanţul comercial este tot mai mare.

De altfel, a menţionat Cârcu, potrivit specialiştilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, jumătate din medicamentele vândute pe internet sunt contrafăcute. „Fiecare cutie de medicamente va avea două elemente de siguranţă, şi anume un identificator unic ce permite autentificarea ambalajului individual pe care acesta este imprimat şi un dispozitiv de protecţie împotriva modificărilor ilicite”, a mai menţionat Mirela Cârcu.

Practic, se anul viitor toate farmaciile vor fi dotate cu nişte „cititoare”, fiecare medicament va fi trecut prin faţa acestui echipament, iar dacă va fi validat, va fi eliberat către pacient.

Exit mobile version