ÎN ATENŢIA ADI DEŞEURI: MEMORIUL DE LA TĂRPIU

Must Read

Lică Scurtu, tânărul decedat în accidentul din Rodna, trebuia să facă 18 ani pe 20 martie. Practica fotbalul și kickboxing

Polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sângeorz-Băi au găsit autoturismul avariat care a intrat în coliziune cu un stâlp de...

CONTROVERSELE persistă și la 236 de ani după moartea lui Horea, Cloşca şi Crişan

O serie de controverse persistă încă la 236 de ani de la martiriul lui Horea, Cloşca şi Crişan, fie...

În contextul evenimentelor din ultimul timp, comunitatea locală din Tărpiu și locuitorii județului Bistrița-Năsăud, solicită autorităților publice locale adoptarea unor măsuri legislative şi logistice menite să îmbunătăţească, în mod real, sistemul actual de gestionare al deşeurilor în vederea reducerii poluării grave asociate cu depozitarea deșeurilor județului Bistrița Năsăud la Centrului Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Tărpiu.

Ca urmare a reanalizării impactului asupra sănătății bistrițenilor, a mediului natural precum și afectării negative a vieții sociale și economice a comunităților bistrițene considerăm că strategiile de până acum precum și modul de gestionare a deșeurilor la nivelul județului Bistrița-Năsăud sunt un eșec.

În acest context, înaintăm acest set de revendicări* solicitând să luați/dispuneți următoarele măsuri:

1. Constituirea de urgență a unui Consiliu Consultativ (care să implice cetăţeni, reprezentanţi ai sistemului informal de reciclare, angajaţi din administraţie, consilieri locali si județeni, experți, operatori de salubritate, reciclatori, firme locale, organizații non-guvernamentale) care să participe la punerea în aplicare a strategiilor, care să evalueze etapele critice, să redefinească termenele limită, să programeze şi să faciliteze implementarea soluţiilor. Este vitală transparența decizională cu privire la Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor în județul Bistrița-Năsăud pentru ca proiectul să funcționeze mai eficient și să poată fi efectiv implementat.

2. Achiziția în regim de urgență de noi servicii de salubritate sau descentralizarea serviciilor de salubritate prin înființarea de servicii proprii de salubritate aflate în coordonarea și gestionarea primăriilor.

3. Impunerea prin caietul de sarcini în cadrul achiziției publice a colectării separate, programate în zile diferite, pe tip de deșeu.

4. Hotărâre de Consiliu Local prin care deșeurile să fie separate la sursă, în locuința cetățenilor, pe trei tipuri de deşeuri: biodegradabile, reciclabile (carton, metale, sticlă şi materiale plastice) şi fracţia reziduală/mixtă.

5. Promovarea și sprijinirea implementării, prin investiții specifice, a strategiilor și procedurilor de compostare a deşeurilor organice, biodegradabile, atât în zona urbană, cât și în cea rurală, la sursă, pentru a nu mai fi necesar transportul inutil la CMID Tărpiu. Studiile arată că deșeurile municipale și asimilabile constau în proporție de peste 50% în materie organică, biodegradabilă, care poate fi valorificată prin compostare.

6. Utilizarea stațiilor de transfer (platforme temporare de sortare intermediare) pentru depozitare intermediară, care ţine sub control ceea ce ajunge în rampă, astfel poate fi eliminată aproape în totalitate depozitarea în rampă.

7. Înfiinţarea Centrelor Comunitare de Reutilizare, Reparare şi Deconstrucţie, care pot reintroduce în sistem diferite materiale şi resurse care altfel ar ajunge la groapa de gunoi, făcând presiune pe etapa de colectare și transport. Cetăţenii pot dona aici produse și materiale de care nu mai au nevoie gratuit sau în baza unei recompense. Acestea sunt reparate şi revândute la preţuri accesibile.

8. Implementarea sistemului PAYT – „plăteşti-pentru-cât-arunci”. Este imperativ necesar ca să se încaseze tarife doar pentru gestionarea deșeurile reziduale/mixte eliminate, ceea ce va motiva cetăţenii să arunce mai puţin, va încuraja colectarea selectivă şi va penaliza producerea deşeurilor mixte. Solicităm GRATUITATE pentru colectarea deşeurilor biodegradabile şi reciclabile.

9. Lansarea unei campanii de informare și educare a cetățenilor cu privire la separarea la sursă, prevenție și compostare a deșeurilor biodegradabile.

Înțelegem că gestionarea durabilă și eficientă a deșeurilor în județul Bistrița-Năsăud este o problemă grea dar există rezolvare corectă.  Împreună putem să oferim județului un model de gestionare a problemei deșeurilor în conformitate cu noile cerințe UE și necesitățile societății bistrițene. În speranţa că sunteţi deschiși spre implementarea unor soluții eficiente pentru dezvoltarea durabilă a județului Bistrița-Năsăud, a inițierii procesului de transparență decizională în cadrul instituției pe care o administrați și promovarea ca exemplu de bune practici, vă stăm alături.

Vă solităm ca, în termenul legal, să ne comunicați în scris modul de soluționare a memoriului și măsurile dispuse.

Cu stimă,

Grupul de Inițiativă Locală – Tărpiu

Coaliția Zero Waste România – formată din peste 30 de ONG-uri și grupuri locale

Adresa de corespondență:

Asociația G.A.L. pentru Dezvoltare Durabilă în Microregiunea Bistrița-Șieu-Someș RURALIS

Piața Morii, 56. Tel: 0722 494865. Mail: cristian.tetcu@ruralis.ro

Persoană de contact: Cristian Ioan ȚETCU

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Lică Scurtu, tânărul decedat în accidentul din Rodna, trebuia să facă 18 ani pe 20 martie. Practica fotbalul și kickboxing

Polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sângeorz-Băi au găsit autoturismul avariat care a intrat în coliziune cu un stâlp de electricitate. martorii spun că şoferul...

CONTROVERSELE persistă și la 236 de ani după moartea lui Horea, Cloşca şi Crişan

O serie de controverse persistă încă la 236 de ani de la martiriul lui Horea, Cloşca şi Crişan, fie că vorbim de ipoteza potrivit...

ACCIDENT GRAV ÎN RODNA: Un tânăr de 17 ani din PARVA a murit și alți doi sunt răniți grav

Aseară, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sângeorz-Băi au intervenit la un accident rutier pe Drumul Național 17D în  Rodna. La locul evenimentului a fost găsit...

MINORUL DISPĂRUT IERI A FOST GĂSIT

Dacă îl vedeţi, nu ezitaţi să apelaţi SNUAU112, pentru a anunţa imediat Poliţia! Poliţia a fost sesizată în urmă cu puțin timp cu privire la...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -