luni, octombrie 26, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Împreuna întinerim Bistriţa!

  Must Read

  LUNI: 3 CAZURI în Bistrița-Năsăud în absența testărilor și 124 decese de la debutul epidemiei

  Situația epidemiologică în Bistrița-Năsăud rămâne îngrijorătoare. Am ajuns la 2300  de...

  SUPERCOM demarează două campanii de colectare gratuită: una pentru deșeuri voluminoase și alta pentru deșeuri biodegradabile, predominant vegetale.

  În perioada 26.10.2020-31.10.2020 se va desfășura Campania de colectare gratuita a deseurilor voluminoase (mobilier, covoare, saltele, obiecte mari de...

  În ce condiții masca poate fi dată jos în localitățile unde portul e obligatoriu și în aer liber

  Autoritățile au stabilit condițiile în care masca poate fi dată jos pentru fumat sau mâncat, în județele unde portul...

  Starea de fapt actuală ne arată că tinerii sunt şcolarizaţi în instituţiile de învăţământ din municipiu printr-un efort conjugat – pe de o parte cel meritoriu, al familiilor lor, iar pe de altă parte cel al comunităţii, al nostru, al tuturor, concretizat prin sprijinul economic acordat de administraţie de la bugetul local. Finalitatea însă nu mai este a noastră, căci de cunoştinţele şi aptitudinile lor nu mai beneficiază comunitatea noastră, ci alte comunităţi, ale altor oraşe din ţară sau străinătate. Noi rămânem cu cheltuiala făcută şi cu tristeţea plecării lor. Practic, noi îi ajutăm să plece.
  Trebuie să intervenim încă din momentul în care îşi îndreaptă paşii spre şcolile din oraş.

  Pentru început, vom propune Consiliului Local Bistriţa să avem o întâlnire trimestrială comună cu directorii extensiilor universitare din oraş ca să aflăm cu ce probleme se confruntă, care sunt nevoile lor şi ce poate face administraţia locală pentru fiecare dintre ele.
  Vom propune reprezentanţilor institutiilor de invatamant unuversitar si postliceal un program informatic pe care să-l realizăm cu sprijinul financiar al Primăriei şi prin care să ajungem în fiecare liceu din Bistriţa-Năsăud să le facem cunoscută elevilor oportunitatea de a studia acasă. De asemenea, pe site-ul Primăriei Bistriţa va exista o secţiune dedicată învăţământului universitar, iar studenţii vor fi invitaţi să contribuie la conţinutul editorial al ziarului municipalităţii.

  În relaţia de colaborare cu universităţile, vom identifica mecanisme de comunicare cu companiile din Bistriţa-Năsăud pentru a duce aceşti tineri deja pregătiţi profesional spre ele pentru angajare în momentul în care au primit diplomă de absolvire. Acestor tineri trebuie să le creăm contexte că ei să îşi stabilească domiciliul aici, să muncească şi să îşi întemeieze familii în Bistriţa.
  Aşadar, pentru a rămâne în oraș, tinerii noștri au nevoie de oportunități reale de angajare, de o bună pregătire profesională și de susținere din partea comunității inclusiv printr-un punctaj suplimentar alocat celor care au studiat la Bistriţa şi solicită locuinţe ANL.
  Prin parteneriate cu firme din oraș, studenţii pot fi ajutați să efectueze stagii de practică în companii locale, care pot eventual să le acorde burse de studiu. Și instituțiile publice locale pot fi mobilizate în acest sens, iar un prim pas ar putea să-l facă Primăria prin oferirea unor condiții pentru stagiul de practică.
  Și programul de burse ar trebui regândit, în prezent beneficiază de burse studenți care nu învață în Bistrița, doar provin din municipiu. Pentru cei de acasă nu există niciun program alternativ.
  Pe măsură ce ne vom atinge aceste obiecte, în perspectivă, vom susţine înfiinţarea unei universităţi a municipiului Bistriţa care să aibă un campus propriu şi specializări adaptate la nevoia pieţei. Este nevoie continuă de specialiști în administrația publică, de absolvenți în geografia turismului, dar şi de specialişti în industrie şi agricultură, de manageri şi de inovatori.
  Bistriţa trebuie să găsească o soluţie în timp pentru construirea unui campus universitar unde să concentreze facilităţile universitare, de la clădiri de curs, cămine studenţeşti, laboratoare, etc.
  Vom susţine ideea ca Primăria şi Consiliul Judeţean să întocmească, în parteneriat cu universitatea, un plan de dezvoltare şi să aloce bugete multianuale de investiţii pe baza unei înțelegeri şi cu Ministerul Educaţiei. Pe măsură ce se vor finaliza investiţiile, facultăţile se vor reloca în campus.
  Organizarea unui festival studențesc o dată pe an este salutară, dar nu este suficientă. Instituţiile subordonate Primăriei Bistriţa – Centrul Comunitar pentru Tineret, Palatul Culturii – vor veni cu oferte culturale şi de divertisment pentru studenţi care să aibă caracter permanent. Vom propune de asemenea să fie acceptate la finanţare proiectele studenţilor alături de cele ale ONG-urilor pentru a le încuraja încă de pe băncile facultăţii spiritul antreprenorial.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  LUNI: 3 CAZURI în Bistrița-Năsăud în absența testărilor și 124 decese de la debutul epidemiei

  Situația epidemiologică în Bistrița-Năsăud rămâne îngrijorătoare. Am ajuns la 2300  de...

  SUPERCOM demarează două campanii de colectare gratuită: una pentru deșeuri voluminoase și alta pentru deșeuri biodegradabile, predominant vegetale.

  În perioada 26.10.2020-31.10.2020 se va desfășura Campania de colectare gratuita a deseurilor voluminoase (mobilier, covoare, saltele, obiecte mari de folosinta indelungata) si Campania de...

  În ce condiții masca poate fi dată jos în localitățile unde portul e obligatoriu și în aer liber

  Autoritățile au stabilit condițiile în care masca poate fi dată jos pentru fumat sau mâncat, în județele unde portul acesteia este obligatoriu. De asemenea...

  Despre morți, numai de bine… Despre jurnaliștii care relatează FAPTE, numai plăcuțe suedeze, c-așa-i la noi!

  „Evenimentul” este una din categoriile aflate aproape pe oricare dintre publicațiile online din zilele noastre, o categorie în care întâlnim tot ce ține de...

  Gest rar de recunoștință pentru pompierii-salvatori de la Sângeorz Băi: Lelea Floare a lui Șarmanic le-a tricotat și dăruit din inima ei mare 40...

  Rare sunt în aceste zile gesturile de reunoștință sau oamenii buni, dar, încă mai avem scăpare: O femeie din orașul Sîngeorz Băi, Lelea Floare...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -