Acasă Politica Politica Locala „Imigranții, provocare pentru Europa”

„Imigranții, provocare pentru Europa”

0

Europa se confruntă cu o mare provocare în aceste zile. Ceea ce vedem că se întâmplă la graniţele unor ţări vecine cu noi este echivalentul unui dezastru umanitar, situație care se configurează într-o criză de lungă durată care va putea fi rezolvată doar dacă vor fi soluționate situațiile care o generează, şi mă refer la conflictele din Siria, Irak şi din zonele vecine.

Cred că această criză ar fi putut fi evitată dacă Europa şi celelalte state ale lumii s-ar fi implicat mai activ în soluţionarea acestor conflicte, dacă s-ar fi acordat asistența umanitară cât mai aproape de zonele de conflict, dacă s-ar fi constituit zone sigure pentru refugiați în imediata lor vecinătate.

Consecinţă a acestei lipse de implicare e acest val de imigranți, un fenomen de amploare care afectează, iată, direct Europa, ale cărei state nu sunt pregătite pentru a face față acestei provocări. Mai mult, astăzi, se fac eforturi uriaşe pentru găsirea unei soluţii legislative la nivel de Uniune Europeană pentru rezolvarea situației imigranților şi cu eforturi financiare considerabile.

Mi-aş dori ca România să privească această criză ca pe un fenomen complex şi nu se poate limita doar la a oferi cazare pentru 1500-1700 de imigranți, având doar o abordare matematică şi ignorând aspectele ce țin de latura umană a acestei tragedii.

Sigur că este o problemă europeană. Dar noi, ca stat membru, avem drepturi, dar avem şi obligaţii! Eu cred că trebuie să fim solidari cu întreg efortul Uniunii Europene, să fim solidari cu tragedia acestor oameni. Nu voi încheia înainte de-a vă reaminti faptul că fenomenul imigranților există şi ne va afecta pe toţi şi, indiferent că vrem sau nu vrem, că ne place sau nu ne place, cu toţii va trebui să ne implicăm şi să găsim cele mai bune soluţii pentru a face faţă acestei noi provocări.

Exit mobile version