Pro Politica

IMAGINEA ZILEI: Așa arată intrarea în sediul Poliției Municipale Bistrița! (și nu e doar o întâmplare singulară)

Plimbările prin Bistrița europeană sunt ca o tură într-un roller coaster: te bucuri de oaze de frumusețe și brusc ți se urcă stomacu-n gât!

Un astfel de sentiment te încearcă într-o zonă destul de liniștită a Bistriței. În Parcul „Mihai Eminescu” regăsești acea oază de bine, cu umbră, băncuțe, lume faină și liniștită, căței simpatici și puști ștrengari. Câțiva tineri își împărtășesc sentimentele pe o alee, iar doi bătrânei se mai bucură de încă o plimbare împreună…

Călătoria continuă pe una dintre cele mai liniștite străzi ale Bistriței. Nicolae Bălcescu este strada pe care ai vrea să locuiești, o stradă cu case și curți pline de flori. O stradă care începe cu simbolul siguranței: sediul Poliției.

Și brusc, te lovești de imaginea nepăsării și a indolenței, lovit fiind de un amărât de coș de gunoi supraplin și răsturnat. Tocmai la intrarea în instituția de care vorbeam, intrare care este deservită de un mic și cochet loc cu băncuțe și gard viu, lângă parcarea în care se regăsesc inclusiv noile autospeciale de poliție.

Un echipaj tocmai ce parchează, fiind atent la insul ce imortalizează „decorul” dezgustător. Agentul, regulamentar, cu masca pe figură, încearcă să scuze momentul, însă o face acuzativ:

„Nu suntem noi de vină că vin câinii și răstoarnă coșul! Că doar nu credeți că eu sau colegii aruncăm pe jos”…

Nu, domnule polițist, nu ne trece prin cap așa ceva, dar nici pe bietele animale nu dăm vina, căci banalul coș de gunoi e supraplin, iar resturile de pe jos au căzut în inerția gravitației, nu neapărat a câinilor!

O altă scuză este dată de un alt camarad, iar acesta invocă weekendul și programul de lucru al Supercomului, compania colectoare a deșeurilor. OK, suntem de acord și cu această variantă, atunci când imaginea ar fi una singulară, accidentală.

Însă nu este așa! Luna iunie, ziua 10. O zi de miercuri, în mijlocul săptămânii. Imaginea nu este diferită: același loc, același coș de gunoi, aceeași mizerie… Din păcate, nu este „accidental”, domnilor polițiști, situația respectivă a ajuns la nivel de obișnuință:

Înțelegem că nu polițiștii fac mizerie, e evident asta! Înțelegem că în weekend e mai lejereanu pentru Supercom. OK, mai înțelegem și că trag câinii la sediul dumneavoastră, că ei nu au frică sau respect față de uniforma statului, însă domnilor polițiști, domnule comandant al acestei instituții municipale, cât de greu este să puneți un coș de gunoi suplimentar, dacă tot se adună atât de multe gunoaie la dumneavoastră în ogradă?! Cât de scump poate fi un tomberon mai mare, în care eventual, să goliți supraplinul în weekend, sau în serile când Supercomul nu prestează? Este sub demnitatea unui ofițer de serviciu?

Aici nu mai e vorba de scuze, ci pur și simplu de o minimă acțiune, de soluționarea unui „dosar” cu autori necunoscuți, dar cu clasare de bun simț!

Exit mobile version