HORIA PETRUŢ: AM TRANSFORMAT O COOPERATIVĂ AGRICOLĂ DE PRODUCŢIE ÎNTR-OFERMĂ ELEVEŢIANĂ

Must Read

Meciuri grele la întâlnirea primarilor PNL cu Ludovic Orban. Lui Ioan Turc i s-a reproșat lipsa de comunicare cu organizațiile din județ

Președintele PNL, Ludovic Orban, a efectuat vineri o vizită în Bistrița, unde s-a întâlnit cu liderii locali ai organizației...

FETIȚA care a sunat la 112

112, ce urgență aveți? - Bună ziua. Aș dori să îmi faceți legătura cu Poliția deoarece am găsit un portofel...

Scenariile pentru redeschiderea cinematografelor

Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor în spaţii închise este permisă fără a depăşi anumite procente din capacitatea spaţiului în...

Horia Petruţ este candidatul PSD la primăria Mărişelu. Fermier şi administrator al unei mici făbricuţe de brânzeturi, Petruţ are şanse reale de-a câştiga fotoliul de primar în faţa lui Toma Şomeşan.

CINE ESTE HORIA PETRUŢ?

”În urmă cu 2 ani, la îndrumarea domnului deputat am fost propus pentru funcția de președinte PSD Mărișelu. Am fost de acord și am preluat organizația. Sunt foarte mulțumit de ceea ce am făcut de atunci. Am strâns o echipă de tineri ambițioși, cu perspective. Tot de atunci m-am gândit că vreau să fac ceva pentru comună și am zis că ar fi bine să candidez la Primăria Mărișelu.

În momentul de față avem un primar care a făcut și bune, și mai puțin bune. Îmi doresc din tot sufletul să câștig alegerile pentru a îmbunătăți și a dezvolta mai mult și mai frumos această comună”, a declarat Horea Petruț.

În România postdecembristă este mult mai simplu să-ţi construieşti o vilă cu piscină decât să faci o afacere în zootehnie sau, mai pe scurt, să-ţi faci o fermă. Cu atât mai greu este să ridici ”de la zero” o făbricuţă de prelucrare a laptelui şi, mai pe urmă, să reuşeşti să deschizi şi cinci spaţii de vânzare a produselor lactate.

FERMA LUI PETRUŢ
Pare aproape un lucru imposibil să pleci de la nimic, adică de la nişte grajduri dezafectate, şi să ajungi la un şeptel de 100 de capete şi o unitate „elveţiană” de prelucrare a laptelui. Cea care a reuşit acest lucru este o familie – familia Petruţ din comuna Mărişelu, satul Domneşti. Seniorul Ioan Petruţ şi, mai târziu fiul acestuia, Horia, dar şi ceilalţi din familie lucrează pentru a menţine această afacere, care a devenit, o dată cu trecerea timpului, un mod de viaţă.

Ferma animalelor

La ferma familiei Petruţ am ajuns împreună cu primarul Toma Someşan, unul din edilii de comune din Bistriţa-Năsăud care are în „dotare” o strategie de dezvoltare a acestei unităţi administrativ-teritoriale. O strategie făcută după toate cutumele şi cerinţele unei adevărate anchete sociologice.

Toma Someşan e un primar care ştie cam tot ceea ce mişcă pe teritoriul comunei pe care o administrează. Şi bune, şi rele, iar ferma de la Domneşti e o bilă albă pentru toată lumea.

„Sunt mândru de ceea ce au făcut aceşti oameni aici, la ferma lor de la Domneşti. Să ştiţi că aici a fost foarte mult de muncit. Oamenii ăştia nu s-au jucat, au lucrat de dimineaţă până în noaptea, din greu, pentru că munca în zootehnie nu e deloc o plimbare. Uitaţi-vă în jur şi îmi veţi da dreptate”, ne spune Toma Someşan.

La ferma de la Domneşti, familia Petruţ a adus Elveţia sau Austria, într-un loc de unde mentalitatea „muncă şi seriozitate” nu a dispărut. Acum se lucrează în familie, una ceva mai mărită, formată din Ioan Petruţ şi soţia sa, dar şi cei doi fii, alături de soţiile lor.

Aşa cum ne spune Petruţ senior, este un fapt absolut normal şi care se întâmplă în ţările civilizate de sute de ani: „Nu am inventat noi apa caldă şi nici coada de la cireaşă, dar să ştiţi că am muncit foarte mult. Tot ceea ce vedeţi aici a fost făcut cu sudoarea noastră, cu eforturi financiare mari, dar, iată, merită acum, când mă uit în jurul meu”, ne spune Petruţ senior.

Dacă în ferma propriu-zisă este o curăţenie impresionantă, angajaţii fermei trăgând din greu pentru a păstra ordinea şi imaginea de fermă europeană, în făbricuţă ai putea risca să spui că eşti într-o farmacie.

„Suntem preocupaţi continuu să creştem calitatea produselor noastre, aşa că suntem tot timpul în căutarea de noi soluţii şi metode în vederea îndeplinirii acestui deziderat. Noi facem aici, iată, caşcaval, telemea, smântână şi multe alte produse naturale din laptele colectat de la vacile pe care tocmai le-aţi văzut, produse pe care le desfacem în cele cinci puncte de comercializare pe care le avem în municipiul Bistriţa”, ne mai spune Petruţ senior.

Fiul său, Horia, este decis să dezvolte mai departe întreaga afacere.

„Este important să ştim şi să reuşim să ne dezvoltăm mai departe. Este greu, problemele noastre, ale fermierilor şi procesatorilor sunt numeroase, dar, în primul rând, avem nevoie de sprijin financiar european sau de la statul român”.

Fermierul mai solicită reducerea cofinanţării de la 50% la cel mult 30% pe măsura destinată micilor fermieri pe care Ministerul Agriculturii intenţionează să o lanseze în vara acestui an.

„Vreau ca ministrul Daniel Constantin să se ţină de cuvânt şi să lanseze, aşa cum a anunţat, o sesiune de proiecte pentru micii fermieri pe măsura 121 din Planul Naţional pentru Dezvoltare Rurală, prin care pot accesa o sumă între 30.000 şi 50.000 de euro, dar vor primi gratuit şi proiecte-model.

Cred că este o măsură foarte bună pentru că şi un motocultor dacă îşi poate cumpăra micul fermier, este ceva, în condiţiile în care în unele zone încă se mai ară cu boi şi vaci.

Noi am cerut ministrului să reducă această cofinanţare, să nu fie 50%, cum era iniţial, ci între 15% şi 30%, pentru că oamenii nu au bani. De asemenea, se poate crea acel fond de creditare, gen «Prima casă», în care îi dai bani şi el pune gaj afacerea“, ne mai spune Horia Petruţ.

„ Aţi văzut că fabrica nu este mare, dar este extrem de modernă. Produsele obţinute le vindem atât în propriile magazine, cât şi în ţară, unde sunt distribuite în special laboratoarelor de cofetărie şi patiserie ori la magazinele de profil. Aceştia suntem noi”, conchide interlocutorul nostru.

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Meciuri grele la întâlnirea primarilor PNL cu Ludovic Orban. Lui Ioan Turc i s-a reproșat lipsa de comunicare cu organizațiile din județ

Președintele PNL, Ludovic Orban, a efectuat vineri o vizită în Bistrița, unde s-a întâlnit cu liderii locali ai organizației...

FETIȚA care a sunat la 112

112, ce urgență aveți? - Bună ziua. Aș dori să îmi faceți legătura cu Poliția deoarece am găsit un portofel al unei doamne. L-am deschis...

Scenariile pentru redeschiderea cinematografelor

Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor în spaţii închise este permisă fără a depăşi anumite procente din capacitatea spaţiului în condiţiile unei rate a incidenţei...

Marcel Boloș, șeful ADR Nord-Vest, întâlnire de lucru la PRIMĂRIA NĂSĂUD

La Primăria Năsăud a avut loc o ședință de lucru foarte importantă pentru viitorul orașului. Alături de echipa de implementare a fondurilor euopene din...

Robert Sighiartau despre declarațiile lui Voiculescu privind decesele de Covid 19: Nu cred așa ceva, ar fi extrem de grav

Secretarul general al PNL, deputatul Robert Sighiartău, a declarat vineri, la Bistriţa, că îi displace situaţia în care s-a ajuns după demiterea ministrului Sănătăţii,...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -