marți, mai 26, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Guvernul a aprobat modernizarea lacului Colibița: 235 DE MILIOANE DE LEI

  Must Read

  Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri, obiectivul de investiţii „Mărirea gradului de siguranţă a Acumulării Colibiţa, judeţul Bistriţa Năsăud”, precum şi a caracteristicilor principale şi a indicatorilor tehnico-economici aferenţi acestuia, cu o valoare de aproape 235 de milioane de lei.

  Obiectivul central al proiectului constă în reducerea riscului de producere a inundaţiilor în bazinul hidrografic Bistriţa, favorizate de schimbările climatice, prin aducerea la parametrii optimi de funcţionare ai acumulării Colibiţa, cu efecte asupra populaţiei, bunurilor materiale şi obiectivelor social-economice.
  Măsurile vizate se referă pe de o parte la punerea în siguranţă a acumulării Colibiţa, iar pe de altă parte la protecţia împotriva inundaţiilor şi combaterea proceselor de eroziune a albiei şi malurilor în aval (râu Bistriţa şi Valea Bârgăului).

  Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) este de 234,864 milioane de lei, iar durata totală de realizare a investiţiei este de 36 de luni. Realizarea investiţiei va conduce la reabilitarea barajului Colibiţa (volum de acumulare total de 100 milioane de metri cubi), se va amenaja albia pe o lungime de 16,6 kilometri şi se vor realiza lucrări de protecţie la inundaţii pe o lungime de 19,7 kilometri.

  Reamintim că:
  Punerea în siguranţă a acumulării Colibiţa va conduce la evitarea pierderilor de vieţi omeneşti (atât prin diminuarea hazardului, cât şi a pagubelor la inundaţii) în 16 localităţi aflate aval de acumularea Colibiţa, de-a lungul râului Bistriţa până la confluenţa cu râul Şieu.

  De asemenea, se vor asigura şi proteja resursele de apă, se vor regulariza debitele şi se va asigura o stare de echilibru a regimului hidrostatic şi hidrodinamic al apelor subterane, cu amenajarea celor de suprafaţă, se va proteja şi îmbunătăţi calitatea mediului şi a standardelor de viaţă prin apărarea împotriva efectelor distructive ale apelor.

  Totodată, realizarea obiectivului de investiţii va asigura protecţia râului Bistriţa şi a afluentului său de dreapta, râu Bârgău, respectiv combaterea proceselor de eroziune a albiei şi malurilor.

  Investiţia cuprinde următoarele obiecte:
  • reabilitare baraj Colibiţa (impermeabilizarea amonte a barajului Colibiţa,
  • reabilitarea coronamentului barajului,
  • impermeabilizări în galeria de injecţii şi drenaj,
  • consolidare şi protecţie pentru versanţii barajului Colibiţa,
  • lucrări la casa vanelor golirii de fund şi galeria de acces la casa vanelor golirii de fund,
  • realizarea unui sistem performant de aparatura de măsură şi control etc.) şi
  • măsuri de reducere a riscului la inundaţii aval Baraj Colibiţa pe râul Bistriţa şi Bârgău (lucrările hidrotehnice pe cele două râuri constau în amenajarea albiei, consolidări de mal, apărări contra inundaţiilor, praguri de fund pentru stabilizarea albiei în plan).

  ➡️Finanţarea obiectivului de investiţii se face din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apelor şi Pădurilor, din veniturile proprii ale Administraţiei Naţionale „Apele Române”, precum şi din alte surse legal constituite, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie.

  ➡️Acumularea Colibiţa asigură rezerva de apă, producerea energiei electrice, atenuarea viiturilor prin evitarea pagubelor din aval, în vederea apărării localităţilor Bistriţa Bârgăului, Prundu Bârgăului, Mijlocenii Bârgăului, Josenii Bârgăului, Rusu Bârgăului, Livezile, municipiul Bistriţa, combaterea eroziunii solului, agrement, sport, turism, activităţi piscicole.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Străzile orașului Beclean vor fi reabilitate în totalitate. Nicolae Moldovan: ”Proiectul va schimba total nu doar fața Becleanului, ci și nivelul de respect față...

  Primăria Beclean a mai început un proiect inclus în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al oraşului de pe malurile...

  Pentru că nu au avut chef de stat în izolare, 6 bistrițeni au ajuns în carantină pe 14 zile. Cheltuielile vor fi suportate...

  Un număr de șase persoane care nu au mai avut răbdare să stea în izolare acasă, au fost transferate la centrele de...

  Criza sanitară din ultimele 2 luni nu a blocat dezvoltarea comunei Lechința. Eliberarea cărților funciare ar putea începe luna viitoare. Vezi ce proiecte importante...

  Primarul comunei Lechința, Romeo Florian este optimist în privința  finalizării tuturor  proiectelor care vin să modernizeze cea mai mare...

  Primăria Bistrița a început acțiunea de dezinfecție a școlilor. Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a se vor întoarce la școală începând cu...

  Școlile de pe raza municipiului Bistrița au intrat de săptămâna trecută într-un amplu proces de dezinfecție în vederea...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -