În şedinţa de Guvern de astăzi a fost aprobată cea de-a treia rectificare pe anul 2020. Prin această rectificare, deficitul bugetar pentru anul 2020 a fost majorat la 9,1% din PIB, respectiv 96 de miliarde de lei, construit pe o contracţie economică de 4,2% şi un PIB nominal de 1.050 miliarde lei. În acest context, premierul Ludovic Orban a anunțat că, primăriile și consiliile județene solicită echilibrarea bugetelor locale pentru a face față cheltuielilor sociale. La nivelul consiliilor judeţene, este vorba de asigurarea sumelor pentru direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia drepturilor copilului, iar la nivelul primăriilor este nevoie de o echilibrare pentru a aloca resurse suplimentare către bugetele locale, astfel încât să facă faţă plăţilor asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi.
LUDOVIC ORBAN: Cer ordonatorilor principali de credite să aibă extrem de mare grijă în efectuarea cheltuielilor, astfel încât să putem să menținem un echilibru bugetar, care să ne permită, în anii următori, să revenim cât mai repede posibil la un deficit bugetar de sub 3% din Produsul Intern Brut.
Ce a mai spus Ludovic Orban:
”Operăm rectificarea bugetară pentru a atinge câteva obiective. În primul rând, asigurăm resursele financiare pentru plata pensiilor mărite cu 14%. De asemenea, este necesară asigurarea resurselor financiare pentru plățile din cadrul măsurilor active de susținere a angajaților, cum ar fi plata șomajului tehnic sau programul flexibil de muncă. De asememenea, este necesară o creştere a cheltuielilor în domeniul sănătăţii, în special la bugetul Casei de Asigurări de Sănătate pentru a face faţă cheltuielilor sporite din domeniul sănătăţii provocate de pandemia de COVID. Am alocat sume suplimentare pentru investiţii la Ministerul Dezvoltării. Asigurăm resursele financiare pentru despăgubirea fermierilor ale căror suprafețe au fost afectate de secetă și pentru decontarea subvenției la motorină”
Deficitul bugetului general consolidat se majorează cu 5 miliarde de lei, din care 4,2 miliarde de lei provin din diminuarea veniturilor bugetului general consolidat şi 0,8 miliarde prin majorarea cheltuielilor bugetului general consolidate. De asemenea, veniturile bugetului general consolidat sunt estimate la valoarea de 337,8 miliarde de lei, respectiv 32,2% din PIB, din care 298,3 miliarde de lei (28,4% din PIB) venituri din economie şi 39,5 miliarde de lei (3,8% din PIB) fonduri externe nerambursabile. Cheltuielile sunt estimate la valoarea de 433,8 miliarde de lei, respectiv 41,3% din PIB.
Reamintim că: La nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului Bistrița-Năsăud, peste 610 angajați nu și-au mai primit salariile din luna octombrie, o poarte dintre ei declanșând un conflict de muncă spontan zilele trecute.