Grădina Urbană Transilvania – un nou proiect marca Nicolae Moldovan la Beclean: „Este o ofertă pentru extinderea în extrasezon a activităților turistice de la Băile Figa”

Must Read

Primarul TURC s-a decis : Luni la 12.00 deschide Pârtia Teleschi de pe dealul Cocoșului. Vezi care sunt tarifele

După ce în prima sa conferință de presă din 2021, primarul Bistriței Ioan Turc a punctat faptul că, pîrtia...

După ”atacul” la Corneliu Baba, vine rândul și lui Tudor Jarda care rămâne fără muzică

Liceele vocaționale din Bistrița par să aibă probleme serioase. După anunțul desființării clasei de arhitectură de la ”Cornelu Baba”,...

Bistrițenii semnează tot mai mulți pentru păstrarea profilului de Arhitectură și Arta ambientală în Liceul de Arte ”Corneliu Baba”

Peste 1800 de persoane au semnat până la această oră  petiția on line prin care este susținută păstrarea clasei...

Pornind de la o scăldătoare de bivoli, dintr-o baltă cu nămol, Băile Figa au ajuns într-un timp relativ scurt să fie o emblemă turistică a județului, întrecând prin pragmatism și aplicabilitate mult mai renumitul mit al Contelui Dracula din Pasul Tihuța.

O scurtă paralelă a investițiilor făcute într-o pârtie născută moartă și ceea ce a ajuns acum Băile Figa ne conferă imaginea clară, indubitabilă a performanței manageriale și inovative a unei echipe administrative. Intradevăr, nu comparăm Bistrița cu Becleanul, căci problematica este substanțial diferită, dar nici puterea financiară, iar la acest ultim capitol putem spune liniștiți că Nicolae Moldovan & Co. pot da lecții în acest sens.

La Figa există acum un complex acvatic, balnear chiar, dacă luăm în considerare băile de nămol și, recent, aerosolii, construit etapizat, an de an, cu o strategie bine pusă la punct, cu portițe lăsate pe fiecare segment. Acum sunt în derulare alte trei proiecte legate tot de Băile Figa, proiecte ce vor schimba din nou fața viitoarei stațiuni.

Anul 2021 ne va arăta o Figa altfel de cum o știm acum, la fel cum în fiecare an a fost cel puțin un element de noutate în acest complex. Însă planurile nu se opresc acum și aici, căci strategia continuă și se pliază atât pe ceea ce este acum acolo, dar vine să completeze inedit tot întregul. Este vorba de…

𝐆𝐑𝐀̆𝐃𝐈𝐍𝐀 𝐔𝐑𝐁𝐀𝐍𝐀̆ 𝐓𝐑𝐀𝐍𝐒𝐈𝐋𝐕𝐀𝐍𝐈𝐀
Becleanul va avea Grădina Urbană Transilvania! Este vorba despre un proiect cu fonduri europene gândit în concordanță cu regiunea de Nord-Vest a României, care va completa oferta turistică din Transilvania.

Am aprobat prin HCL nr. 139 din 10.12.2019 creditele de angajament în vederea implementării proiectului cu finanțare europeană.

Grădina Urbană Transilvania este desfășurată pe o suprafață de aproximativ 10 hectare și cuprinde:

✅1. O seră cu plante exotice, originare din zonele tropicale, subtropicale şi ecuatoriale ale globului terestru;
✅2. Un parc în jurul serei cu plante anuale sau perene, rezistente la condițiile iernilor noastre;
✅3. Alei pietonale terestre sau suspendate care să permită accesul vizitatorilor în toată Grădina Urbană Transilvania cu acces direct către Băile Figa
✅4. Cascade cu jocuri de apă și lac artificial (se va lua în calcul transformarea lacului în patinoar pe timp de iarnă)
✅5. Zonă cu vegetație înaltă, prin care se va integra pârâul existent
✅6. Zonă de interes cu locuri de joacă și de relaxare
✅7. Zonă de interes cu un parc tematic pentru robotică
✅8. Pavilion pentru prezentări pe teme educaționale
✅9. Zonă de legătură cu servicii publice
✅10. Amenajare acces auto și velo și pietonale propuse

„Acest proiect este unul sectorizat, însă în totalitatea lui va ajunge undeva la circa 30 de milioane de euro. Noi începem acum să promovăm prima parte din proiect, care se ridică la 10 milioane de euro, bani pe care îi vom primi de la Uniunea Europeană din fonduri dedicate turismului.

Tocmai din acest punct de vedere am înaintat deja documentația pentru declararea Băilor Figa ca stațiune, pentru eligibilitate, iar acest proiect este în concordanță cu strategia de dezvoltare turistică a ADR-ului. Astfel de grădini urbane există în strategia ADR la Oradea, acolo unde se află deja într-o anumită fază a lucrărilor, la Câmpia Turzii și la noi, la Beclean”, a precizat Nicolae Moldovan, primarul Becleanului.

Implementarea acestui proiect se va face etapizat, execuția acestuia va începe în 2021, iar finalizarea lui este prognozată pentru 2027. Prima fază a acestui proiect este legată de Grădina Urbană, precum și de legătura dintre aceasta cu orașul Beclean și Băile Figa. Partea de robotică și de extindere a unui sector HoReCa va fi una ulterioară, în funcție de oportunități.

Acest proiect vine să acopere oferta turistică a Băilor Figa și în extrasezon, sau chiar în timpul sezonului, atunci când vremea este una neprielnică desfășurării activităților deja clasice de la Figa.

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Primarul TURC s-a decis : Luni la 12.00 deschide Pârtia Teleschi de pe dealul Cocoșului. Vezi care sunt tarifele

După ce în prima sa conferință de presă din 2021, primarul Bistriței Ioan Turc a punctat faptul că, pîrtia...

După ”atacul” la Corneliu Baba, vine rândul și lui Tudor Jarda care rămâne fără muzică

Liceele vocaționale din Bistrița par să aibă probleme serioase. După anunțul desființării clasei de arhitectură de la ”Cornelu Baba”, acum vine rândul și Liceului...

Bistrițenii semnează tot mai mulți pentru păstrarea profilului de Arhitectură și Arta ambientală în Liceul de Arte ”Corneliu Baba”

Peste 1800 de persoane au semnat până la această oră  petiția on line prin care este susținută păstrarea clasei de arhitectură de la Liceul...

COVID 19: Doar 28 de cazuri raportate astăzi în Bistrița-Năsăud. Până la această oră s-au vaccinat 1976 de persoane

Un număr de 28 de cazuri noi de îmbolnăvire cu Sars Cov 2 au fost raportate pentru ziua de astăzi, 17 ianuarie, de la...

CONTROALE la primării pe tema anchetelor sociale. Raluca Turcan a dat o dispoziție în acest sens

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, solicită inspectorilor să controleze anchetele sociale ale primăriilor, verificare care nu s-a mai făcut în ultimii doi ani de zile, potrivit...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -