Pro Politica

Gest de nota 10: O grădiniță din Bistrița a strâns peste 9.000 de lei pentru o fetiță bolnavă de acondroplazie

Cristiana a împlinit luna trecută șase ani. De la vârsta de șase luni, micuțul înger duce o viață diferită din cauza unor probleme medicale, dar se comportă cât se poate de normal în mica ei lume: grădinița! Acolo, însă, s-a întâmplat ceva…

Acondroplazia este o tulburare genetică care are ca rezultat nanismul. Cristiana a fost diagnosticată încă de la vârsta de șase luni și tot atunci au început problemele. S-a început cu diferite tratamente pentru creștere, dar au început complicațiile. Din cauza unui astfel de tratament, fetița a făcut un stop cardio-respirator, moment din care Cristiana poartă în special pe timpul nopții o mască specială care o ajută la oxigenarea creierului.

Masca pe care Cristiana o are în acest moment este una inchiriată, iar costurile legate de închiriere sunt de circa 300 de lei lunar. Familia nu își permite achiziționarea unui astfel de aparat care costă peste 3.000 de lei. Nu este o sumă imposibilă, dar cei doi părinți ai Cristianei nu își perimit acest efort. Tatăl lucrează ca manipulant într-unul din magazinele din Bistrița, iar mama este casnică. Pe lângă Cristiana, cei doi soți mai au doi băieței. Cel mare, în vârstă de 8 ani, suferă de o boală din spectrul autist, iar cel mic, de doi ani, este sănătos.

Grădinița unde sunt înscriși atât Cristiana, cât și frățiorul ei mai mare, s-a pregătit de o serbare de Crăciun puțin diferită. Pe lângă tradiționalele cântece și poezii dedicate Moșului, prichindeii au zămislit cu mânuțele lor, ajutați de educatoare, câteva obiecte specifice sezonului: globuri, lumânări, diferite ornamente de Crăciun, dar și prăjituri, toate fiind puse în vânzare, la prețuri modice, într-un mic târg organizat chiar în grădiniță. Evident, sumele încasate urmau să fie donate în scopuri caritabile.

Directorul unității, Corina Livia Țifrea, precum și toate educatoarele din instituție (Grădinița cu program prelungit nr.2), au ținut „la secret” beneficarul acestui târg. Mai mult, împreună cu tinerii voluntari din cadrul Interact Bistrița Nosa, au pus la cale încă un eveniment prin care aceștia să strângă bani pentru aceeași cauză:

Toți prichindeii din grădinițele respective au fost anunțați și pregătiți pentru mini-târgul de Crăciun. Inclusiv Cristiana și părinții ei știau de acțiune și s-au pregătit să doneze la rândul lor, dar nu aveau nici cea mai mică idee de faptul că ei sunt beneficarii donațiilor.

Emoțiile au fost trăite de toată lumea prezentă la micul târg al prichindeilor: părinți, educatoare, voluntari sau copii. Cristiana a trăit aceste emoții alături de colegi, bucurându-se de sărbătoare și zâmbind a normalitate.

La finalul acțiunii, inițiatorii, dar mai ales Cristiana și familia ei, au avut o mare surpriză: donațiile au depășit cele mai optimiste așteptări, căci suma strânsă a depășit de trei ori targetul propus, respectiv 3.000 de lei, deoarece totalul la sfârșitul zilei a fost de 9.045 lei! Restul de bani, după achiziționarea aparatului salvator, vor rămâne în contul familiei, pentru viitoare necesități.

De asemenea, în timpul serbării, directoarea grădiniței a mai primit o veste bună: reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Bistrița vor acorda asistența necesară calibrării aparatului, căci acesta necesită anumite reglaje personalizate.

Toți copiii implicați în această acțiune au învățat „pe viu” cum să negocieze într-o vânzare a unor produse făcute chiar de ei, să se bucure în același timp de sărbătoare. Au învățat cum să dăruiască, indiferent de cine este vorba la final, cu zâmbetul pe buze și cu inima deschisă!

Exit mobile version