George Avram, contestat de ANI pentru că ocupă ilegal funcția de administrator public

Must Read

Florin Cîțu – Emil Boc, tandem pentru șefia PNL?

Surse Digi24 spun că premierul Florin Cîțu ar viza funcția de președinte al PNL. El ar urma să se...

Deputatul Daniel Suciu i-a dus un buchet de flori Monicăi Suneta Csengeri

Deputatul Daniel Suciu a făcut un gest de zile mari. El a cumpărat un buchet de flori și le-a...

BOX: Elevii fostului campion mondial Daniel Măeran,medalii de argint la Cupa României

Singurul club privat de box din județul Bistrița-Năsăud ”produce” deja campioni, asta sub bagheta singurului campion mondial la tineret...


Problemele pe care le are fostul viceprimar și președinte al Asociației ”22 Decembrie” Bistrița, George Avram cu Agenția Națională pentru Integritate par să nu se mai sfârșească. Astfel, după ce pe data de11 aprilie, ANI transmitea spre știința primăriei Bistrița, o adresă în care cerea informații despre ce funcții publice ocupă Avram, pe data de 25 aprilie, aceeiași ANI, revine și cere și alte lămuriri, deși municipalitatea a comunicat faptul că George Avram nu mai este viceprimar al Bistriței. Toate aceste schimburi de adrese au venit pe fondul că Avram, conform unei hotărâri definitive a Curții de Casație și Justiție din februarie 2018, nu ar avea voie să ocupe funcții de demnitate publică timp de 3 ani.

Cu toate acestea,ANI,  revine a treia oară cu o altă adresă trimisă și spre știința consiliului local (vezi facsimil). Este vorba de documentul care are numărul  349393/27.04 2018, în care se arată că legea 176 /2010 privind exercitarea demnităților publice prevede că o persoană găsită în stare de incompatibilitate sau conflict de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita public o funcție sau o demnitate pe o perioadă de 3 ani.

Contextual, legea spune foarte clar următoarele: : ” funcția de administrator public intră în categoria funcțiilor prevăzute la articolul 1 aliniatul 1 din legea 176/2010 care prevede că dispozițiile prezentei legi se aplică următoarelor categorii de persoane care au obligația declarării averii și intereselor, persoane cu funcții de conducere și control, precum și funcționarii publici, inclusiv cei cu statut special”.

Așa cum era de așteptat, inspectorii ANI cer municipalității să ia măsurile care se impun dar și să comunice neîntârziat Agenției, actul administrativ prin care s-au luat măsurile respective.

Adresa ANI va fi discutată doar la capitolul ”Diverse” a ședinței ordinare de consiliu municipal și fără efecte immediate, fiind vorba doar de o acțiune informală a Executivului primăriei Bistrița în ceea ce îi privește pe aleșii locali.

Reamintim că potrivit  unui raport al Agenției Naționale de Integritate din decembrie 2014, George Avram, pe atunci viceprimar al Bistriței, “s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 25 iunie – 29 iulie 2008, întrucât a deţinut, simultan cu funcţia de viceprimar, şi funcţia de administrator la S.C. AQUABIS S.A. De asemenea, acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate şi în perioada 29 noiembrie 2011 – 15 octombrie 2014, întrucât a deţinut, simultan funcţia de viceprimar, şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Şcolii Generale nr. 5 „Lucian Blaga”, respectiv al Şcolii Gimnaziale „Lucian Blaga” Bistriţa”, se arată într-un comunicat remis de Agenţia Naţională de Integritate.

 

Potrivit prevederilor Legii nr. 161/2003, „funcţia de primar şi viceprimar este incompatibilă cu: funcţia de administrator, membru al consiliului de administraţie la societăţile comerciale, precum şi la instituţiile publice; calitatea de comerciant persoană fizică”, iar „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective”.

 

Așa cum era normal , Avram a atacat raportul ANI la Curtea de Apel Cluj, unde a repurtat o victorie parţială. Astfel, în ceea ce priveşte starea de incompatibilitate în care s-ar fi aflat în perioada 29 noiembrie 2011 – 15 octombrie 2014, când a deținut, simultan funcția de viceprimar, și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Generale nr. 5 “Lucian Blaga”,magistraţii clujeni au decis că Avram s-a aflat “pe lege”.

 

George Avram are însă probleme şi de ordin penal, după ce acesta a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General, în martie 2017, în dosarul certificatelor de revoluţionar false. În acelaşi dosar este trimis încă un bistriţean, Ioan Blaga, alături de alte 10 persoane. Avram şi Blaga sunt acuzaţi de cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

 

 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Florin Cîțu – Emil Boc, tandem pentru șefia PNL?

Surse Digi24 spun că premierul Florin Cîțu ar viza funcția de președinte al PNL. El ar urma să se...

Deputatul Daniel Suciu i-a dus un buchet de flori Monicăi Suneta Csengeri

Deputatul Daniel Suciu a făcut un gest de zile mari. El a cumpărat un buchet de flori și le-a dus triplei campioane europene la...

BOX: Elevii fostului campion mondial Daniel Măeran,medalii de argint la Cupa României

Singurul club privat de box din județul Bistrița-Năsăud ”produce” deja campioni, asta sub bagheta singurului campion mondial la tineret pe care l-a avut România...

AS TV Bistrița are un nou director general: Dorel Cosma

Fostul manager al Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc”, Dorel Cosma a fost prezentat astăzi ca noul director general al AS TV Bistrița. Angajații au...

VIDEO: PNL se pregătește de alegeri interne. Congresul Național ar putea avea loc la jumătatea lunii septembrie. Ce vor face Robert Sighiartău și Ioan...

Ludovic Orban, preşedintele PNL, anunţă că vor fi demarate în scurt timp procedurile pentru organizarea Congresului de alegeri în partid. Congresul va fi însă...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -