Acasă EVENIMENT GARDA DE MEDIU, ÎN GREVĂ GENERALĂ şi la Bistriţa-Năsăud

GARDA DE MEDIU, ÎN GREVĂ GENERALĂ şi la Bistriţa-Năsăud

0

Cei 12 angajaţi ai Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud au intrat de astăzi în grevă generală, aderând la această acţiune declanşată la nivel naţional. Principala revendicare face referire la salariile foarte mici pe care le primesc comisarii de la această instituţie. Tot astăzi, greviştii s-au întâlnit cu prefectul Ovidiu Frenţ, cel care a preluat aceste cereri şi le va transmite mai departe către Ministerul mediului.

Personalul Gărzii Naţionale de Mediu din toată ţara au declanşat astăzi o  greva generală pe termen nelimitat. Ei îşi manifestă astfel nemulţumirea şi indignarea pentru inechitatea salarială care există in domeniul protecţiei mediului.

Potrivit comisarului şef al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăd, Gabriel Petraş, deşi protecţia mediului este un domeniu de importanţă strategică, reprezentând o vulnerabilitate, un risc şi o prioritate conform Strategiei Naţionale de Apărare a ţării, angajaţii Gărzii Naţionale de Mediu nu au mai beneficiat de o creştere salarială din anul 2009, fiind remuneraţi în prezent conform celei mai mici grile de salarizare din întregul sistem bugetar.

Reamintim că în data de 26 aprilie 2017, angajaţii Gărzii Naţionale de Mediu au întrerupt programul de lucru pentru 2 ore, la nivel naţional, în vederea aducerii în prim-plan a nemulţumirilor legitime privind alinierea salariilor personalului G.N.M. la nivelul salariilor colegilor din instituţiile cu atribuţii similare, cât şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, ceea ce reprezintă în fapt revendicările noastre. Faptul că, de la acea dată până în prezent, reprezentanţii Guvernului nu şi-au manifestat dorinţa de a soluţiona problemele grave existente în cadrul sistemului nostru instituţional a dus la această stare de fapt.

Prefectul Ovidiu Frenţ s-a întâlnit în această dimineaţă la sediul Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, cu cei 11 comisari care au început greva generală pe termen nelimitat. După discuţiile purtate cu comisarii Gărzii de Mediu, domnul prefectul a tras si cateva concluzii: ”Revendicările sunt de natură salarială, respectiv așezarea corectă a salarizării comisarilor de la Garda de Mediu în concordanță cu importanța muncii lor, cu dificultatea și cu pericolele, pentru că aceia care merg pe teren trec și prin situația de a fi amenințați, sunt văzuți ca oamenii răi care dau amenzi. Pe lângă că sunt puțini, salariile lor, sunt la un nivel egal cu cele de la Agenția pentru Protecția Mediului, care nu face același lucru. Acolo se emit autorizații și avize, este muncă de birou, nu este expunere la condiții dificile de lucru. Eu consider că au dreptate și ar trebui să fie salarizați în corelație cu importanța muncii lor. Toată lumea spune că avem nevoie de un mediu sănătos, de stoparea poluărilor și asta nu se poate face în condițiile în care oamenii au salarii mici. Eu am venit să iau act de toate problemele semnalate de Garda de Mediu și le voi înainta conducerii ministerului. Dotările sunt vechi, echipamentele de lucru sunt necorespunzătoare. Au dreptate și în sensul acesta. Trebuie să aibă un nivel de salarizare la fel ca restul instituțiilor de control” a mai spus Ovidiu Frent.

Pe întreaga perioadă a grevei generale nu se vor desfăşura activităţile specifice Gărzii Naţionale de Mediu şi nu se va lucra cu publicul în niciun comisariat din ţară, fapt pentru care ne cerem scuze cetăţenilor pentru această disfuncţionalitate.

Exit mobile version