marți, mai 26, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Gâlceava partidelor nu rezolvă criza lemnelor de foc.

  Must Read

  În timp ce PNL și PSD se ceartă pe toate canalele de televiziune legat de problema lemnelor de foc, oamenii de la sate, mor de frig pentru că nu au posibilitatea să-și le procure.

   Atât PNL cât și PSD preferă să arunce vina unul pe altul, consumând energie în această campanie electorală, încercând să arate că celălalt partid este mai rău intenționat.

   Din punctul nostru de vedere, ambele partide sunt la fel de vinovate, pentru actuala criză iar acum, în plină iarnă,  în loc să-și unească forțele pentru a găsi rapid o rezolvare  la această problemă, preferă scandalul.

   Oamenii afectați  de această problemă, s-au săturat de acest spectacol ieftin și așteaptă de la politicieni soluții.

   Sigur că nici PSD nici PNL nu doresc să ofere soluții asta pentru că, niciunul nu știe care va urma la guvernare și nu doresc ca ceilalți să le folosească ideile.

   Solutii exista, dar pentru asta trebuie  sa fie voință politică și dorința de a discuta cu specialiștii și desigur, cu oamenii vizați.

  Iată pe scurt care sunt motivele și ce soluții propun specialiștii:

   ·      Odată cu intrarea în vigoare a noului cod silvic, a fost  redusă  nejustificat  cantitatea de lemn de foc care poate fi tăiată, de către un proprietar, din pădurea proprie la doar 3 metri cubi/hectar/an.  Cantitate insuficientă pentru majoritatea proprietarilor de păduri din județul Bistrița-Năsăsud. Vă dați seama că, un proprietar care  are 30-40 ari de pădure, poate tăia doar 0,9-1,2 metri cubi/an. Asta înseamnă un sfert sau o jumătate de copac tânăr.

   

  Soluția propusă de specialiști este mărirea acestei cantități la 5-10 metri cubi/hectar/an cu obligativitatea replantării, pe cheltuiala proprietarului, a suprafeței tăiate.

   

  ·       Prin Codul Silvic s-a stabilit un preț minim pentru metrul cub de lemn, indiferent dacă este lemn de foc sau lemn  tehnic (ex/pentru cherestea). Din această cauză, un metru cub de lemn de foc, ajunge să coste minimum 280 lei/metru cub. Asta fără costurile și profiturile firmei care le exploatează.

   

  Soluția specialiștilor este diferențierea prin lege a prețurilor minime în funcție de tipul de lemn, tehnic sau lemn pentru  foc.

   

   

  Dacă parlamentarii și guvernanții ar fi avut  curiozitatea să se consulte cu specialiștii pe aceasta temă, oamenii nu ar răbda de frig în plină iarnă.

  Dar pentru că suntem în Campanie, PSD si PNL se ceartă. Soluțiile pot să astepte!

   

   

  Sunt Ionuț Simionca candidatul PMP pentru Camera Deputaților.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Străzile orașului Beclean vor fi reabilitate în totalitate. Nicolae Moldovan: ”Proiectul va schimba total nu doar fața Becleanului, ci și nivelul de respect față...

  Primăria Beclean a mai început un proiect inclus în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al oraşului de pe malurile...

  Pentru că nu au avut chef de stat în izolare, 6 bistrițeni au ajuns în carantină pe 14 zile. Cheltuielile vor fi suportate...

  Un număr de șase persoane care nu au mai avut răbdare să stea în izolare acasă, au fost transferate la centrele de...

  Criza sanitară din ultimele 2 luni nu a blocat dezvoltarea comunei Lechința. Eliberarea cărților funciare ar putea începe luna viitoare. Vezi ce proiecte importante...

  Primarul comunei Lechința, Romeo Florian este optimist în privința  finalizării tuturor  proiectelor care vin să modernizeze cea mai mare...

  Primăria Bistrița a început acțiunea de dezinfecție a școlilor. Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a se vor întoarce la școală începând cu...

  Școlile de pe raza municipiului Bistrița au intrat de săptămâna trecută într-un amplu proces de dezinfecție în vederea...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -