Fotbalul putrefacției sau putrefacția fotbalului

Must Read

Lorand Toth, desemnat să ocupe funcția de subprefect din parte USR-Plus

Beclenarul Lorand Toth a fost desemnat să ocupe celalaltă funcție de subprefect al județului Bistrița-Năsăud. Informația a fost confirmată...

PSD continuă lupta pentru creșterea alocațiilor copiilor și-i cheamă alături pe toții românii!

  PSD a lansat o campanie online prin care oricine să se poată adresa parlamentarilor puterii și să le ceară...

LOCUL CARE PUTE – MIZERIE de nedescris în jurul fostei Biblioteci Județene : Citeşte povestea întreagă a imobilului.

Nu sunt puţini bistriţenii care, elevi fiind, adulţi sau pensionari au găsit bucurie în sufletele cărţilor care le-au citit,...

Sigur că titlul este doar o preluare a unui corner executat de Sorin Toma, unul din primii redactori-șefi ai oficiosului PCR, ”Scânteia”, cel care a scris un virulent atac la adresa poetului Tudor Arghezi.

De întâmplarea găunoasă de la Euro 2016 nu e de vină doar Tata Puiu, acest Moș Teacă a fotbalului românesc, ci toți cei care au controlat fotbalul românesc în ultimii  25 de ani. Ei, noi, noi toți care ne credem buricul pământului și suntem niște genii închipuite a unei lumi în derivă. Involuția noastră pe scara fotbalistică europeană, nu este decât marea victorie a acceptării mediocrității și a faimosulului lasă că merge și așa. Am tot crezut că valorile se construiesc pe bază de pile, cunoștiințe și relații, că aerele de mari vedete pot înlocui talentul. De 25 de ani nu am mai construit nimic, în schimb mozolim icoane, una după alta, tot pupăm icoane.

Exemplul naționalei seamănă cu ceea ce s-a întâmplat cu Gloria Bistrița. Și acolo, ca mai peste tot a fost triumful aroganței noilor îmbogățiți de dupa 1990, a unei clase politice mult prea ocupată să fure ce a mai rămas de furat din această țară.

Îmi este foarte clar că nu mai avem echipă, nu mai avem valoare, iar pe singurul fotbalist autentic , adică pe Lucian Sănmărtean l-am ținut pe margine, abia când a a ajuns iconița la os, el, Lucică a mirosit  gazonul.

Domnul a luat, Domnul a dat, fie numele Domnului lăudat, că asta a ținut fotbalul românesc în viața lui de apoi, cu toți milionarii lui de carton, interlopii ce cumpără terenuri sau îi împrumută pe unii, pe alții, că tot la bietul nea Jean ajung.

Pe la bairamurile fotbaliștilor, unde nu uitau să vină toți troglodiții ăia de Meme, Gigi, Borcea sau frații Becali, se cântă doar manele, ce vroiați să faceți la Paris băăă, Parisul nu e Zimnicea, nici Chitila: ioteee, la ei, a vrut mușchiul vostru niște simfonii, ceva care să sune mai pe limba Europei, asta pe care o tot pupăm în curul ei mare, de vădană.

Vinaaa, da, vina se împarte, cu presa, cu suporterii, cu noi toți cei care am scris despre fotbalul ăsta, ăsta în care am făcut din niște neica-nimeni, figuri notorii, botezați „greii fotbalului românesc”, am făcut din niște inculți, mari oameni de fotbal, în fond, niște șmecheri care vorbesc de Dumnezeu, speranță și altele, de parcă ar vorbi cu Maricica înainte să și-o tragă.

Cică, auzi frățică, speranța moare ultima, dar dacă asta se întâmplă la intrare, se cheamă că speranța e impotentă. De ce? Pentru că marile succese fotbalistice de după 1990 sunt doar umbrele celor dinainte, reflexe întârziate, inerția, efect de domino. După 1990, statul român, toate guvernele perindate prin piața Victoriei și-au băgat piciorul în el sport, în sportul de masă, hărțuind financiar cluburile sportive din provincie, retezând surse de bani, premii pentru copiii care ajung campioni naționali.

Vorbim frumos dar vomităm zgomotos!

Unde ne sunt, vorba lui Fănuș Neagu, frumoșii nebuni ai marilor orașe, unde ne sunt copiii, ăia care băteau mingea pe terenuri de sport la care aveai acces 24 din 24 de ore, cu gândul că peste ani vor ajunge la Steaua, Dinamo, Rapid sau chiar la Gloria Bistrița. Nu sunt, pentru că nu se mai face sport adevărat, doar insule de normalitate, insuficiente pentru a crea o generație de învingători.

Euro 2016 nu este decât un răspuns, unul pe măsura celor 25 de ani de democrație prost înțeleasă, de victorii a la Pirus, de mormăieli neîntrerupte și de dezinteresul evident pentru soarta sportului. Inerția s-a cam terminat, cumva va trebui să găsim soluții de-a o lua de la capăt – poate, una din acestea ar fi găsirea de bani albi pentru cluburile sportive, nu doar fotbalul este sport, mai sunt, zău că mai sunt, încă multe altele. Cred că trezirea finală se va produce la Olimpiada de la Rio, unde, unde vom gusta, din nou, din cupa întinsă celor învinși.

Bani pentru sporturi, oameni dedicați și copii scoși din fața calculatorului de către părinți cu capul pe umeri, dar toate acestea nu au nicio valoare fără o clasă politică responsabilă.

 

 

 

 

 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Lorand Toth, desemnat să ocupe funcția de subprefect din parte USR-Plus

Beclenarul Lorand Toth a fost desemnat să ocupe celalaltă funcție de subprefect al județului Bistrița-Năsăud. Informația a fost confirmată...

PSD continuă lupta pentru creșterea alocațiilor copiilor și-i cheamă alături pe toții românii!

  PSD a lansat o campanie online prin care oricine să se poată adresa parlamentarilor puterii și să le ceară să voteze amendamentul PSD la...

LOCUL CARE PUTE – MIZERIE de nedescris în jurul fostei Biblioteci Județene : Citeşte povestea întreagă a imobilului.

Nu sunt puţini bistriţenii care, elevi fiind, adulţi sau pensionari au găsit bucurie în sufletele cărţilor care le-au citit, cu împrumut, de la Biblioteca...

AUTOSTRADA NORDULUI , obiectul unor discuții între parlamentari și CNAIR

Deputatul Diana Morar a participat astăzi la o întâlnire dintre parlamentarii din județele Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud și Suceava și cei ai Companiei Naționale...

Peste 660 de profesori din Bistrița-Năsăud se vor putea vaccina începând cu vineri, 26 februarie

Vineri, 26 februarie, începe campania de vaccinare a profesorilor din județ, în două fluxuri din municipiul Bistrița, unul în cadrul S.V.S.U. Bistrița (str. D....
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -