Firme din Bistrița-Năsăud implicate în jaful de la ANRP? Cine este Gabriel Moroșan și ce legătură are cu o brutărie din Jelna.

Must Read

FETIȚA care a sunat la 112

112, ce urgență aveți? - Bună ziua. Aș dori să îmi faceți legătura cu Poliția deoarece am găsit un portofel...

Scenariile pentru redeschiderea cinematografelor

Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor în spaţii închise este permisă fără a depăşi anumite procente din capacitatea spaţiului în...

Marcel Boloș, șeful ADR Nord-Vest, întâlnire de lucru la PRIMĂRIA NĂSĂUD

La Primăria Năsăud a avut loc o ședință de lucru foarte importantă pentru viitorul orașului. Alături de echipa de...

 

Exact cu un an de zile în urmă, GEORGE BĂEȘU, președintele ANRP de după Crinuța Dumitrean vorbea la Bistrița despre jaful de la ANRP. El a precizat că  la ANRP s-a făcut „cel mai mare jaf împotriva statului român”, acordându-se despăgubiri de zeci de milioane de lei, iar la Bistriţa terenurile sunt comparabile ca valoare cu cele de la Monte Carlo. Ce legătură are ANRP cu BN, cine este Moroșan și ce treabă are clujeanul cu o brutărie din Jelna, în materialul care urmează.

 

Cât a fost șefă la  ANRP,  Crinuța Dumitrean,  multe despăgubiri au plecat către apropiați de-ai săi. Unul dintre ei este Nicu Gabriel Moroșan, căruia i s-a acordat 2.854.200 de lei pentru un teren de 3.136 mp din Cluj Napoca. Moroșan este asociat al Crinuței Dumitrean în firma de transport de persoane, cu 50%- 50%, însă el preia întreaga firmă după ce Crinuța Dumitrean ajunge șefă la ANRP. Domiciliul lui Nicu Gabriel Moroșan este același, cel puțin în acte, cu al mamei Crinuței Dumitrean. Cei doi au fost asociați la firma SC EA Hîngan SRL Bistrița, din care Octavia Dumitrean s-a retras în mai 2012. Potrivit unor surse locale citate de Antena 3, Crinuța Dumitrean și Nicu Moroșan sunt veri primari, el fiind fiul surorii tatălui Crinuței Dumitrean. Oana Zamfir, moderatoarea emisiunii „Exces de putere”, a atras atenția că Nicu Moroșan nu ceruse terenul în nicio instanță.

 

În vremea în care Crinuța Dumitrean era șefa ANRP, despăgubiri uriașe a primit și Cristian Agalopol, actualul partener de viață al acesteia. Gabriel Gheorghe, omul lui Adriean Videanu, și Cristian Agalopol au primit despăgubiri pentru două terenuri din Cluj, în 2010 și 2011.

 

„Eu nu am suspiciuni legate de Crinuţa Dumitrean. Am certitudini că aceste lucruri s-au întâmplat în timpul mandatului ei”- GEORGE BĂEȘU, președintele ANRP, 6 noiembrie 2014

 

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, George Băeşu, spune că la ANRP s-a făcut „cel mai mare jaf împotriva statului român”, acordându-se despăgubiri de zeci de milioane de lei, iar la Bistriţa terenurile sunt comparabile ca valoare cu cele de la Monte Carlo.

 

Băeșu a mai apreciat , că, în baza legilor proprietăţii, la persoanele în drept să primească despăgubiri din Bistriţa-Năsăud au ajuns 3,64 milioane de lei, bani cash, iar prin titluri de conversie, acţiuni la Fondul Proprietatea, alţi 37,8 milioane de lei, în total circa 40 de milioane de lei, în timp ce “băieţii deştepţi” de la Bucureşti care s-au ocupat de urgentarea dosarelor de restituire s-au îmbogăţit. El a afirmat că persoane îndreptăţite să primească despăgubiri aveau dosare din 1991, 1992, din 2001-2002 şi până în 2009 care au stat „undeva”, ori la primărie, ori la Prefectură, ori la ANRP.

 

” Am avut un caz şi în Bucureşti în care s-au dat 100 de milioane de euro pentru un teren aflat pe fundul unui lac. Şi la Bistriţa sunt multe cazuri de genul acesta. Bistriţa, la un moment dat, pe rapoartele de evaluare, avea terenuri comparabile cu Monte Carlo, adică nu au de-a face rapoartele acestea de evaluare nimic cu terenurile din Bistriţa”, a spus George Băeşu.

 

Acesta a adăugat că, fiind originar din Focşani, un oraş comparabil ca mărime cu Bistriţa, poate face o analogie în privinţa preţului terenurilor.

“Eu sunt de fel din Focşani. Bistriţa e un oraş poate mai turistic, dar tot în zona aceea suntem, dar nu a făcut niciodată la Focşani 1.000 de euro metrul pătrat. A făcut 300-400, dar aici, la Bistriţa, făcea o mie de euro metrul pătrat (în dosarele de evaluare – n.r.). Bistriţa, Cluj-Napoca şi Piteştiul aveau terenuri la fel de scumpe ca la Bucureşti. Ţi-ai fi luat o plajă întreagă la Constanţa pentru o bucată de teren agricol pe la Bistriţa. De ce şi la Piteşti? Poate pentru că de acolo e domnul Vişoiu, cel care a luat o sută de milioane de euro în câţiva ani şi alţi domni de la Piteşti”, a spus el.

 

Întrebat dacă are suspiciuni că aceste dosare din Bistriţa-Năsăud au legătură cu activitatea fostei preşedinte (al ANRP – n.r.), Crinuţa Dumitrean, originară din judeţ, el a răspuns: „Eu nu am suspiciuni legate de Crinuţa Dumitrean. Am certitudini că aceste lucruri s-au întâmplat în timpul mandatului ei. Nu ştiu dacă e cercetată în vreun dosar. Dacă plecăm de la ideea că de la ANRP s-au cerut peste 200 de dosare la DNA în 2012 din perioada 2010-2011, eu eram plecat din ţară”.

 

Totodată, preşedintele ANRP a menţionat că există şi un dosar cu probleme din Bistriţa-Năsăud.

 

“Avem un dosar în care ANRP a fost executat de o persoană care a luat două milioane de euro. Acum am câştigat noi contestaţia la executare şi trebuie să îi luăm banii înapoi şi să vedem cum facem acum. Sunt două familii, una stă în Bistriţa, una la Bucureşti, dar fac obiectul aceluiaşi dosar. Ne-au executat silit în lipsa unor titluri executorii valabile cu încuviinţări de la judecători. Ulterior, când facem contestaţie la executare, aceiaşi judecători, sau alţii, spun că executare e nelegală şi trebuie anulate toate actele. Din păcate, în anumite situaţii nu mai găsim banii”, a afirmat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

George Băeşu a declarat că tot ce a putut face ca şef al ANRP a fost să trimită lista „băieţilor deştepţi” la ANF şi să ceară impozitarea sumelor încasate de ei.

„Am trimis încă de acum doi ani la ANAF şi am cerut ca măcar să ia impozite de la oamenii aceştia fiindcă Guvernul anterior a considerat că nici măcar nu trebuie să plătească impozite. Acum, ANAF, desfăşoară nişte acţiuni prin care vrea să verifice marile averi”, a mai spus Băeşu.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, George Băeşu se s-a aflat joi, la Bistriţa. El a acordat audienţe la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară din Bistriţa persoanelor care au depus cereri şi au întâmpinat dificultăţi în soluţionarea acestora, în baza Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945–22 decembrie 1989 şi a Legii 290/2003 privind acordarea de despăgubiri sau compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, ca urmare a stării de război şi a aplicării Tratatului de Pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947.

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

FETIȚA care a sunat la 112

112, ce urgență aveți? - Bună ziua. Aș dori să îmi faceți legătura cu Poliția deoarece am găsit un portofel...

Scenariile pentru redeschiderea cinematografelor

Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor în spaţii închise este permisă fără a depăşi anumite procente din capacitatea spaţiului în condiţiile unei rate a incidenţei...

Marcel Boloș, șeful ADR Nord-Vest, întâlnire de lucru la PRIMĂRIA NĂSĂUD

La Primăria Năsăud a avut loc o ședință de lucru foarte importantă pentru viitorul orașului. Alături de echipa de implementare a fondurilor euopene din...

Robert Sighiartau despre declarațiile lui Voiculescu privind decesele de Covid 19: Nu cred așa ceva, ar fi extrem de grav

Secretarul general al PNL, deputatul Robert Sighiartău, a declarat vineri, la Bistriţa, că îi displace situaţia în care s-a ajuns după demiterea ministrului Sănătăţii,...

PREFECTUL STELIAN DOLHA- “Îi mulțumesc domnului ministru Attila-Zoltán Cseke pentru timpul pe care l-a alocat județului nostru

Ministrul Attila-Zoltán Cseke a efectuat azi, 16 aprilie, o vizită de lucru în județul Bistrița-Năsăud. În agenda sa de lucru, acesta a avut prevăzută...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -