Falimentată, Gloria Bistriţa a fost dezafiliată de la FRF. Progresul respiră astmatic şi moare încet, dar sigur

Must Read

Prima ediție a ultramaratonului Via Transilvanica are un câștigător: atletul Adrian Costea din Tg. Mureș

Prima ediție a ultramaratonului Via Transilvanica are un câștigător: atletul Adrian Costea din Tg. Mureș. El a parcurs distanța...

Rusaliile, obiceiuri și tradiții : De la vopsitul de ouă la Înstruțatul Boului

  Nu încape îndoială că Rusaliile sunt cea mai veche sărbătoare creştină împreună cu...

Pr. Ioan Aurel Rus: Pogorârea Sfântului Duh-Rusaliile

„În ziua cea din urmă – ziua cea mare a sărbătorii –, Iisus a stat între ei și a...

ACF Gloria 1922 Bistriţa a spus adio Federaţiei Române de Fotbal, asta după aproape 50 de ani, răstimp în care a jucat în toate diviziile naţionale şi a făcut chiar performanţă în liga profesionistă de fotbal. La 25 de ani distanţă de la promovarea în Divizia A, ACF Gloria 1922 Bistriţa a intrat în faliment, o primă consecinţă fiind dezafilierea de la FRF. Moştenitoarea clubului de fotbal bistriţean intrat în faliment, este Progresul Bistriţa, echipă rămasă într-un picior şi, care are destule şi interminabile probleme financiare. O altă consecinţă este lipsa de jucători, de spaţii de pregătire, luni, asistând la cea mai tristă reunire a Gloriei Progresul din ultimii 20 de ani. Cine a furat pe cine, de ce şi pentru ce, unde a dispărut patrimoniul Gloriei, aflăm în cele ce urmează…

 

Potrivit site-ului FRF, cluburile de seniori dezafiliate, miercuri, sunt următoarele: CSM Moineşti, Lig a III-a – s-a retras din competiţie; ACF Rapid Feteşti, Liga a III-a – nu s-a înscris în competiţie; ACS Sporting Suceava, Liga a III- a – s-a retras din competiţie; ACS Avântul Conpet Cireşu, Liga a III-a – s-a retras din competiţie; FCM Dunărea Galaţi, Liga a II-a – nu s-a înscris în competiţie; ACSFC Păpăuţi, Liga a III-a – a fost exclusă după două neprogramări; AFCM Reşiţa 2012, Lig a a III-a – nu s-a înscris în competiţie; ACS Jiul Rovinari, Liga a III- a, CS Conpet Ploieşti, Liga a III-a ă nu s-a înscris în competiţie; ACF Gloria 1922 Bistriţa; SC Fotbal Club UTA SA – nu s-a înscris în competiţie.

Așa cum era de așteptat, noul ”sistem financiar” care guvernează fotbalul cam din anul 2000 încoace, apariția pe piața a unor finanțiști de genul lui Gigi Becali, Ion Nicolae, cât mai ales destrămarea cooperativei, au avut consecințe dintre cele mai neașteptate în fotbalul românesc, aflat la această oră, într-o evidentă criză de resurse umane și calitatea tehnică a jocurilor. Cu certitudine, căderea și decăderea Gloriei Bistrița de la echipa cu blazon european, emanație a unui oraș de provincie, cu firave accente de cosmopolitism, la echipa formată din jucători ce au evoluat doar câteva meciuri în liga a II-a, cu serioase restanțe financiare la ”veterani” și care va juca în sezonul 2014-2015 alături de Bucovina Pojorâta, Avântul Reghin sau FC Păpăuți, nu este consecința doar a unui management defectuos, ci a mai multor factori, umani, economici și financiari care au dus fotbalul bistrițean în fosta Divizie C.

Un fel de istorie

În anul 1957, Gloria va promova în Divizia C, iar în anul următor se promovează în divizia secundă B cu un lot standard: Radu (Stamate), Caizer, Pădureanu, Ivanenko, Kovacs, Zsiriak, Schlesinger, Vasilescu, Botescu, Firică, Rădulescu, Marin, dr.Copil, ing. Zeana. În această perioadă își face debutul Victor Ciocan , cel care douăzeci de ani va fi de departe liderul de valoare al echipei Gloria. Începând cu 1961, pentru un deceniu urmează decăderea echipei, până la nivel de campionat regional. În această perioadă se dispută la Bistrița în anul1962 primul joc internațional: Gloria – Metropol (Brazilia) 0-2. În anul 1970, sub conducerea antrenorului Titi Popescu, echipa promovează pentru a doua oară în divizia secundă (B) iar, după o vremelnică retrogradare de un an (sezonul 1974-1975 în divizia C), promovează sub conducerea antrenorului Gh. Nuțescu, pentru a treia oară în divizia B. Mult mai bine organizați și cu un Jean Pădureanu în formă de zile mari, gruparea din parcul municipal va juca un rol de frunte în eșalonul secund al campionatului României, cu un lot din care făceau parte la un moment dat printre alții: Victor Ciocan, V. Moga, M. Salomir, G. Butuza, A. Florea, Gh. Hurloi, D. Nicolae, I. Nicolae, M. Damian, I. Berceanu, T. Ivan, A. Nalați, N. Manea, I. Ciocan, E. Voica, Gh. Roman, V. Săsărman, D. Iftodi și alții. În această perioadă se reorganizează selecția și pregătirea juniorilor. Apar o serie de fotbaliști dotați, care vor face carieră fotbalistică de excepție ca: Gavril Pele Balint (care va juca la Steaua București, iar mai târziu la Real Burgos-Spania),Sebastian Moga, Dorel Zegrean, Viorel Moldovan.

Marea ascensiune se va concretiza la sfârșitul sezonului competițional 1989-1990, atunci când, după îndelungate eforturi, Gloria sub conducerea antrenorului Remus Vlad, va ajunge pe prima scenă fotbalistică a României, Liga 1 sau fosta Divizie A. Din 1990 și până după anii 2008, 2009, Gloria Bistrița va cunoaște atât gloria națională dar și o parte din cea europeană, echipa câștigând Cupa României, în 1994 şi a participat în mai multe rânduri în cupele europene intertoto.Cluburi mari de pe continent, precum Atletico Madrid, Fiorentina, Real Zaragoza sau OSC Lille, au jucat la Bistriţa, împotriva Gloriei, pe stadionul pe care din această toamnă vor evolua fotbaliști de la Șoimii Pâncota, FC Zagon, CS Atletic Bradu, FC Păpăuți sau Avântul Reghin.

Cum s-a ajuns aici: Cine a driblat, pe cine???

Este greu de marcat, etapă de etapă, traiectoria Gloriei Bistrița, identificarea acelui punct zero, a acelui moment când a început coborîșul, dar, cu siguranță, credem că toate au început în momentul destrămării fostei ”cooperative”, a apariției noilor conducători de cluburi, cei care au cumpărat totul cu bani: de la glorie și jucători, până la nume și palmaresuri. Tot aici se înscrie și puterea economică redusă a municipiului Bistrița, a faptului că marile firme care activează în zonă nu își mai permit să finanțeze diverse ”aventuri” fotbalistice, dar și a noilor legi penale care nu permit finanțări de la bugetul public a unor structuri aflate în insolvență. De asemenea, mai putem vorbi și de indiferența cu care mai-marii Gloriei au tratat, de-a lungul vremii, tot ceea cde înseamnă și desemnează sintagma de relații publice. Sigur, un factor important este și vârsta lui Jean Pădureanu, destinul tragic, situația dramatică în care a ajuns cel care decidea la mijlocul anilor 90 soarta primei ligi fotbalistice a țării.

Unde sunt iluziile noastre?

Mai pe urmă, discuția mai poate ajunge și în zona patrimoniului grupării de fotbal bistrițene, unde a dispărut acesta, cine l-a înstrăinat. Putem vorbi aici de două terenuri, iar eu vin cu două exemple: cel de lângă sala polivalentă, ocupat de Lidl, și cel pe care s-a construit Roseyarns, lângă centura ocolitoare a Bistriței, au intrat în proprietatea Gloriei din bunul domeniului public, așa că, ne întrebăm cum au putut fi ele înstrăinate. La acestea, mai putem adăuga un spațiu de magazin aflat pe actualul pietonal, cabana de pe dealul Jelnei dar și alte locații despre care nu avem dovezi. Tot în acest ”sector” mai putem înscrie banii negrii care au ”albit” fotbalul românesc, parte mică din ei ajungând și pe la unele personaje din fosta conducere a grupării bistrițene.

Din păcate, toți acești factori au avut drept consecință faptul că în 2013, preşedintele PER Bistriţa-Năsăud, Alexandru Toniuc, acuza cu documentele pe masă faptul că există două firme care se raportează la Gloria Bistriţa şi au acelaşi nume de înregistrare la Registrul Comerţului: „ Una din ele este în dizolvare, iar cealaltă în insolvenţă”. Despre firma intrată în insolvenţă, Toniuc susţinea că nu are în proprietate nici terenul , dar nici cele două tribune aflate în incinta stadionului: „ Aşa că nu are ce negocia cu municipalitatea, pentru că nu are patrimoniul cu care se laudă. Eu cred că se pune la cale un fel de artificiu imobiliar”, a conchis Toniuc. El mai spune că motivul pentru care s-a apelat la aceasta substituire frauduloasă de persoane juridice (având ca scop deturnarea de fonduri şi sustragerea de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale)” se explică prin faptul că Asociaţia „Club Fotbal Gloria 1922” Bistriţa, Cod Fiscal 14381070, are conturile blocate de către Administraţia Finanţelor Publice BN, din cauza datoriilor acumulate la bugetul de stat şi bugetul asigurarilor sociale. Această substituire frauduloasă a fost posibilă datorită asemănării denumirii celor două asociaţii nonprofit care au aceeaşi adresă declarată la sediul social (Bistriţa, str. Parcului nr.3) şi sunt administrate şi reprezentate de către aceleaşi persoane fizice, cu toate că sunt persoane juridice distincte”, se mai arată într-un document transmis de Alexandru Toniuc.

De la Gloria la  Progresul Bistrița

Faptul că AGA, adică Adunarea Generală a Acționarilor, a creat o nouă structură și a ales un nou președinte în persoana juristului Cristian Stanciu, nu rezolvă deloc problema uriașelor datorii acumulate de gruparea de fotbal, peste 15 milioane de lei, dar nici nu dă vreun semnal că ar exista vreo luminiță la capătul tunelului. Numai departe, luni, 26 ianuarie, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, Gloria Bistrița a avut parte de cea mai tristă și jalnică reunire a lotului. Pe un stadion care se degradează cu fiecare zi care trece, fără vestiare și un teren acoperit de apă și gheață, o parte din echipa care a încheiat turul competițional fără un ban în buzunare, a făcut ieri câteva tur se pistă, ca un prolog la cel mai sărac retur de campionat din ultima jumătate de secol. Așa cum era de așteptat, o parte dintre jucători, cei mai experimentați, au anunțat că vor depune memorii pentru a pleca de la echipă. Este vorba de Fizeșan, Florin Alexandru, Brumă, Jarda, Sâplăcan, Dobrea, Colța și Alex Pop.Lotului decimat i s-a adăugat, totuși,  Otniel Sighiartău, în timp ce Constantin Sava a devenit un fel de director tehnic. Progresul Bistrița își va face cantonamentul la hotel Diana, urmând să joace mai multe partide amicale în deplasare, dat fiind dezastrul care s-a instaurat pe stadionul municipal.

 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Prima ediție a ultramaratonului Via Transilvanica are un câștigător: atletul Adrian Costea din Tg. Mureș

Prima ediție a ultramaratonului Via Transilvanica are un câștigător: atletul Adrian Costea din Tg. Mureș. El a parcurs distanța...

Rusaliile, obiceiuri și tradiții : De la vopsitul de ouă la Înstruțatul Boului

  Nu încape îndoială că Rusaliile sunt cea mai veche sărbătoare creştină împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită...

Pr. Ioan Aurel Rus: Pogorârea Sfântului Duh-Rusaliile

„În ziua cea din urmă – ziua cea mare a sărbătorii –, Iisus a stat între ei și a strigat, zicând: Dacă însetează cineva,...

Décsei Atilla: Vaccinarea este soluția pentru revenirea la viața normală. Campaniile continuă

Astăzi subprefectul Decsei Atilla a fost  alături de echipa de vaccinare de la S.V.S.U. Bistrița și echipa detașată de la Spitalul Militar din Cluj...

Senatorul Ovidiu Florean: ”Echipa lui Ioan Turc, echipa câștigătoare la conferința județeană de alegeri ”. Evenimentul este programat pentru 10 iulie, la el fiind...

Senatorul Ovidiu Florean, care este și secretarul general al PNL Bistrița-Năsăud, a făcut o radiografie a ceea ce se întâmplă în organizația județeană a...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -