joi, septembrie 24, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  EVOLUȚIA COVID-19 în BISTRIȚA-NĂSĂUD de la începutul epidemiei și până în prezent, în funcție de numărul de cazuri raportate oficial (infoGRAFIC)

  Must Read

  Ioan Turc îşi prezintă echipa pentru Consiliul Local Bistriţa!

  M-am prezentat în multe rânduri, v-am povestit despre mine. Azi, însă, îi prezint pe ei, cei ce constituie echipa...

  11 cazuri de persoane pozitive raportate în ultimele 24 de ore. E vorba de un elev de la Beclean, un învățător de la Gimnazială...

  Situația epidemiologică în Bistrița-Năsăud s-a schimbat din nou, astăzi fiind raportate...

  IOAN TURC: Să lăsăm struții și merele în urmă și să ne ocupăm de rezolvarea adevăratelor probleme, cu soluții viabile.

  Deși orașul nostru are o istorie bogată și a fost de-a lungul secolelor poarta de graniță dintre Est și...

  Știri de Bistrița vă prezintă în exclusivitate o analiză a evoluției Covid-19 în județul Bistrița-Năsăud, pornind de la data primei raportări oficiale în care au existat cel puțin două date legate de numărul cazurilor, respectiv număr cazuri infectări și număr decese, fiind vorba de data de 1 aprilie 2020, și până în prezent, 1 iunie 2020.

  Datele au fost preluate din raportările oficiale ale Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud și conțin atât numărul cazurilor de infecție cu noul coronavirus (total cumulat), numărul deceselor înregistrate în rândul persoanelor infectate, precum și numărul de vindecări raportate. În plus, în analiză am inserat și numărul de cazuri noi inregistrate zilnic, prin diferența numărului de cazuri total-cumulate de la o zi la alta, precum și numărul de cazuri active înregistrate în fiecare zi, acesta fiind dat de diferența dintre totalul cumulat al cazurilor zilei respective, din care au fost scăzute decesele și cazurile vindecate.

  Primul caz de infecție cu noul coronavirus a fost semnalat în data de 17 martie și a fost vorba de un tânăr năsăudean sosit în țară din Italia, considerată „zonă roșie”. Timp de aproape două săptămâni, Instituția Prefectului s-a bâlbâit în comunicare, confirmând anumite cazuri, dar fără o strategie coerentă de prezentare/raportare a acestora. Situația a fost generată de „strategia” de comunicare a Grupului de Comunicare Strategică înființat la nivel național, Grup care a interzis comunicarea cazurilor la nivel local, revenind asupra deciziei în preajma zilei de 1 aprilie, dată de la care vin primele rapoarte oficiale complete, punct de pornire în analiza noastră.

  Totalul cumulat al cazurilor de Covid-19

  Aceasta este principala dată comunicată atât la nivel național, cât și la cel local, reprezentând numărul total de cazuri de infecție cu noul coronavirus, cumulat de la începutul „numărătorii”, respectiv de la declanșarea episodului pandemic. Graficul reprezintă o linie crestătoare (albastră) și pornește în cazul nostru de la numărul 22, acesta fiind numărul de cazuri cumulate la data de 1 aprilie 2020 în județul Bistrița-Năsăud. Trendul este unul ușor ascendent, cazurile noi apărute, chiar dacă puține, fiind însumate. În momentul în care nu se vor mai raporta cazuri noi de infecție, linia va fi una plană, „înțepenită” la o anumită valoare. La data de 1 iunie, totalul cumulat al cazurilor de Covid-19 în Bistrița-Năsăud este de 336 cazuri.

  Evoluția numărului de cazuri noi, pe zile

  Acest grafic ne indică numărul de cazuri noi raportate zilnic (galben) în Bistrița-Năsăud. Primul punct maxim s-a atins în data de 6 aprilie, fiind vorba de 16 cazuri în care testele Covid-19 au fost pozitive într-o singură zi. Cele mai multe cazuri au fost raportate la doar câteva zile după sărbătorile pascale, în data de 22 aprilie, fiind vorba de 21 de persoane depistate pozitiv, fiind vorba și de momentul în care testările de fac exclusiv în județ, în laboratoarele SJU și DSVSA. Graficul „galben” mai punctează alte două puncte în care linia a atins valori mai mari, fiind vorba de data de 2 mai (16 cazuri pozitive) și data de 15 mai (12 cazuri pozitive), dată de la care a scăzut semnificativ numărul persoanelor depistate pozitiv în urma testărilor. Același grafic prezintă însă și o valoare negativă („-1” la data de 25 mai), fiind vorba de o înregistrare dublă efectuată cu o zi înainte și care a fost reglată a doua zi, zi în care nu s-au înregistrat alte cazuri.

  Evoluția numărului de decese

  Această linie (neagră) reprezintă numărul persoanelor decedate care au fost infectate cu noul coronavirus, majoritatea având și alte comorbidități. Cei mai mulți au suferit de boli caridace, dar și de diabet, pneumonie, boli renale sau hipertensiune arterială. Aici există o întreagă dezbatere la nivel local, național și mondial, fiind vorba de o recomandare a Organizației Mondiale a Sănătății prin care toate persoanele infectate care au decedat, au fost trecute în această statistică, indiferent de comorbidități. Medicii, în special cei din secțiile A.T.I., susțin că decesul persoanelor, în special în cazul celor cu alte comorbidități, a survenit în urma „atacului” cauzat de noul coronavirus, multe dintre aceste persoane murind „cu zile”. De asemenea, în spațiul public național și local au apărut „teorii” de-a dreptul sinistre și stupide în care personalul unităților spitalicești ar fi mituit aparținătorii persoanelor decedate pentru a fi de acord cu meniționarea cauzei decesului ca fiind Covid-19, o teorie ilogică, evident nicicând demonstrată. Acest grafic, ca și cel al numărului total cumulat de cazuri, este unul ascendent, „finalul” acestuia reprezentând o linie continuă, după ce nu vor mai fi raportate astfel de decese.

  Evoluția cazurilor persoanelor vindecate

  Și acest grafic (linia verde) este unul ascendent, fiind vorba de totalul cumulat al cazurilor pacienșilor Covid-19 vindecați. Acesta va avea aproximativ același parcurs cu cel al cazurilor cumulate de infecție cu noul coronavirus, dar cu un decalaj ce câteva zile (teoretic maxim 14), timp în care o persoană confirmată pozitiv se vindecă. Având în vedere faptul că din totalul cumulat al cazurilor de Covid-19 se scade totalul celor decedați, cele două grafice nu se vor întâlni, dar se vor apropia. Tot aici menționăm faptul că, la nivelul județului Bistrița-Năsăud există o diferență constantă de aproximativ 6-8 cazuri de persoane care nu se regăsesc în datele oficiale, fiind vorba de diferența dintre cazurile total-cumulate și cele ale deceselor, vindecărilor și ale celor spitalizați la un moment dat. Conform DSP, ar fi vorba de câteva cazuri în care s-au dublat la nivel național înregistrările CNP-urilor persoanelor infectate și spitalizate în alte județe decât cel de domiciliu.

  Evoluția cazurilor ACTIVE de Covid-19

  Acesta este principalul barometru al acestei perioade deoarece reprezintă cazurile de infecție cu noul coronavirus existente la un moment dat, variabilă care nu a fost prezentată ca atare în raportările Grupului de Comunicare Strategică. În Bistrița-Năsăud, acest grafic (linia roșie) a atins un punct maxim la data de 8 mai 2020, atunci când au fost înregistrate 101 cazuri active de Covid-19. Perioada în care s-a atins acest punct maxim a început în data de 5 mai, dată la care se înregistrau 97 de cazuri active, și a durat până la data de 23 mai, ultima zi în care au fost înregistrate peste 90 de cazuri active de infecție cu noul coronavirus. În momentul de față ne aflăm pe un „platou” situat puțin mai jos de perioada „de vârf” a cazurilor active, fiind vorba de ultima săptămână (27 mai – 1 iunie) în care acestea staționează în jurul numărului de 80 de cazuri. În mod normal, acest grafic ar trebui să intre pe o traiectorie descendentă, până la vindecarea ultimului caz de Covid-19 care, chiar dacă doar teoretic, ar pune punct cel puțin acestui prim val epidemic. Însă există în continuare posibiliatea în care această „linie roșie” să urce, fiind stâns legată de numărul de cazuri noi, ceea ce ne-ar duce evident într-o direcție greșită.

  INFOGRAFIC AICI!

  Situația epidemiologică a zilei de 1 iunie, ultima zi din reprezentarea grafică, este următoarea:

  336 cazuri de infecție cu noul coronavirus, total cumulat;

  28 de decese ale persoanelor infectate cu Covid-19;

  231 de cazuri în care pacienții infectați s-au vindecat;

  77 cazuri active de Covid-19 în Bistrița-Năsăud.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Ioan Turc îşi prezintă echipa pentru Consiliul Local Bistriţa!

  M-am prezentat în multe rânduri, v-am povestit despre mine. Azi, însă, îi prezint pe ei, cei ce constituie echipa...

  11 cazuri de persoane pozitive raportate în ultimele 24 de ore. E vorba de un elev de la Beclean, un învățător de la Gimnazială...

  Situația epidemiologică în Bistrița-Năsăud s-a schimbat din nou, astăzi fiind raportate 11 cazuri de  infectare  în...

  IOAN TURC: Să lăsăm struții și merele în urmă și să ne ocupăm de rezolvarea adevăratelor probleme, cu soluții viabile.

  Deși orașul nostru are o istorie bogată și a fost de-a lungul secolelor poarta de graniță dintre Est și Vest, este reprezentat astăzi de...

  VIDEO: DAN DUMITRU CIOBĂNICĂ: Bistrița poate fi una dintre cetățile Transilvaniei prospere, un oraș modern, civilizat dar și o destinație turistică pe viitor

  Îi mulțumesc lui Florin Călinescu și mă bucur că am reușit să rezonăm așa repede unul cu celălalt. https://www.facebook.com/100010023334595/videos/1285248791819220/?extid=fc3WLFqv1ElUukjx Proiectele noastre sunt îndreptate spre nevoile cetățenilor...

  BANI PENTRU CULTURILE AFECTATE DE SECETĂ

  Agenția de Plăți și intervenție pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii că a efectuat verificarea cererilor de sprijin depuse de fermieri în perioada 03-15 septembrie...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -