Episodul 6: Alegeri și discursuri sau povești despre politica din spatele scenei-  De la crisparea lui Sighiartău la singurătatea lui Dorin Dobra: PNL Bistrița, marele câștigător al primei runde din războiul alegerilor locale. Urmează conferința județeană

Alegerile de sâmbătă din PNL Bistrița au fost și despre ceea  se întâmplă cu adevărat în Partidul Național Liberal Bistrița-Năsăud, asta pentru că nu poți face diferențiere între județ și municipiu. Toți cei care au vorbit, au vorbit despre ei dar și despre viitorul acestui partid.

În spate a fost o primă ”înfruntare” între deputatul Robert Sighiartău și o mare parte din liberalii bistrițeni. Practic, Sighiartău a verificat pe ce se poate baza în PNL Bistrița iar Ioan Turc și Sorin Hangan au demonstrat că lucrurile sunt ”sub control”, politic, ca să spunem așa, crispați … De altfel,  nici de data asta, ditamai secretarul general nu a avut curajul unei poziționări lângă un om care a anunțat oficial că îi stă alături. Lăsat singur, Dobra a încercat alungarea demonilor, doar că lucrurile păreau deja a fi decise.

Știu că tot ceea ce voi scrie nu va fi foarte bine primit dar nu asta e important. Importantă este analiza discursurilor și ce au transmis ele celor aflați în sală, dar mai ales celor aflați afară, adică în afara  politicii și, pentru care, alegerile de sâmbătă nu au reprezentat mare lucru.

Prima concluzie: Ioan Turc, alături de Sorin Hangan și-au ”securizat” organizația, asta pentru că, atît pe cele două funcții de prim-vicepreședinte dar și pe cele de viceprședinți sunt oameni apropiați celor doi. Cert, noii prim-vicepreședinți sunt Florin Urâte și Tudor Filip, iar dintre vicepreședinți amintim aici pe Cristian Munthiu, Dorin Drulea sau Ionel Ruști.

Despre discursuri și nu numai

Ioan Turc a avut un discurs de președinte, președintele PNL BN și a vrut să se vadă și să se simtă acest lucru. Nu a fost deloc greu, asta pentru că e primarul Bistriței și a invocat în sprijinul cererii sale de-a fi votat Hangan, faptul că, e nevoie de continuitate. Fără a uita de lupta din interiorul PNL, Turc a punctat: ”  Eu nu cred că un mesaj de genul ”partidul e împotriva propriei conduceri a orașului” e unul corect. Suntem aceeași echipă”

IOAN TURC: ”Sunt enorm de multe lucruri de făcut. Ne uităm cu jind la Cluj-Napoca, Oradea, Alba Iulia, Sibiu și ne întrebăm cum pot cei de acolo. Păi pot printr-o formulă organică: între baza partidului – organizație și administrație există o solidaritate puternică. Nimeni în aceste orașe nu-și atacă propria administrație. Avem și un obiectiv politic uriaș. În 2017, la conferința județeană de alegeri, am asumat două lucruri: că vom face din PNL prima forță politică din județ și că voi câștiga Primăria Bistrița. Le-am îndeplinit. Acum, împreună avem obligația să asumăm un alt obiectiv mare: câștigarea președinției Consiliului Județean în 2024. Cum putem face acest lucru dacă nu prin solidaritate? Eu nu cred că un mesaj de genul ”partidul e împotriva propriei conduceri a orașului” e unul corect. Suntem aceeași echipă. Atâta timp cât împreună reușim să facem lucruri spre care alții se uită cu jind, eu zic că trebuie să continuăm. Sunt doar 15 municipii reședință de județ conduse de PNL. În Transilvania, doar Bistrița a reușit să detroneze ”ciuma roșie..

Fost deputat și președinte al PNL BN, prefectul Stelian Dolha a amintit că nu poate vota, iar discursul său a fost unul pro-Orban, timp în care deputatul Robert Sighiartău butona telefonul sau privea crispat peisajul cumva dezolant pentru ceea ce credea că se va întâmpla.

STELIAN DOLHA: ”Suntem după 89, în cel mai bun moment pe care îl are PNL, momentul în care suntem la guvernare, momentul în care în 2020 am câștigat redute importante, dintre care cea mai mare este Primăria Bistrița, redută care nu trebuie doar menținută ci trebuie ridicată și consolidată, de la 12. 000 de voturi la 24.000 voturi… nu mai există luni de miere și ani de acomodare, suntem taxați pentru fiecare fir de iarbă necosit și pentru fiecare metru de pistă de biciclete, un buzdugan otrăvit pe care PSD ni l-a aruncat”, iar PNL trebuie să vină în fața oamenilor cu lucruri palpabile și să arate că are o administrație performantă. Este de datoria noastră ca în 2024 să câștigăm Consiliul județean!”. Dolha l-a amintit și pe Ludovic Orban în discurs și a smuls aplauzele sălii atunci când a vorbit despre meritele presedintelui PNL.

Fostul secretar general al PNL BN, primar al comunei Chiochiș din 2004, Vasile Silași a fost singurul primar de comună care a onorat invitația lui Sorin Hangan și a luat loc la prezidiu. El și-a arătat pe față susținerea pentru Hangan, având un discurs bun.

VASILE SILAȘI:  ” Politica nu se poate face fără administrație, pentru că asta înseamnă să facem politică, să facem bine oamenilor. E greu să acorzi susținere când doi prieteni candidează, te apreciez Dorin Dobra, dar aici și acum e nevoie de continuitate, iar Sorin Hangan poate face acest lucru”.

Deputatul Robert Sighiartău, secretar general al PNL, al unui PNL al cărui președinte este atacatul Ludovic Orban, a venit în fața PNL Bistrița pozând a șef care s-a aplecat cu bunăvoința asupra problemelor filialei: ” Simt o atmosferă mai crispată”, a zis Sighiartău, după care a revenit : ” Nu aveți de ce să fiți crispați. Suntem în alegeri interne, alegeri extrem de importante pentru viitorul PNL”.

ROBERT SIGHIARTĂU: ”Acum este momentul să livrăm reforme la nivel național, este momentul să producem rezultate , care să aducă îmbunătățirea vieții, a calității vieții oamenilor, aici în România….Același lucru trebuie să se întâmple și la Bistrița. Am avut un succes răsunător, am fost o echipă și cred că în continuare trebuie să rămânem o echipă, dar în același timp să nu uităm că oamenii se vor uita în 2024 la ceea ce am făcut pentru ei și în general oamenii s-au săturat de povești. Trebuie să livrăm lucruri concrete și la nivel de administrație locală” .

A mai vorbit și despre meritocrația din PNL, ceea ce nu a făcut decât să ne facă să ne gândim la ”facerea” unor anumite liste parlamentare, dar asta e o altă poveste.

Inserăm aici și ceea ce crede Ludovic Orban despre Robert Sighiartău: ”Unde s-a mai văzut într-un partid ca un secretar general, care este propus de preşedintele PNL, să se întoarcă împotriva preşedintelui PNL, dar să se agaţe în continuare să fie secretar general al partidului? Nu există aşa ceva în niciun partid politic. Dar am acceptat acest lucru. Până la urmă, oamenii au dreptul la opţiune, au drept şi la uitare”, a precizat Orban”. Fără comentarii!!!

Îmbrăcată cu mult gust, deputatul Diana Morar s-a poziționat cât se poate de vizibil alături de Sorin Hangan, despre care a vorbit la superlativ: ” Marea calitate a lui Sorin Hangan este aceia că, deși este președinte, nu și-a arogat niciodată funcția. El acționa și gândea precum un membru simplu și ne trata pe toți la fel, ceea ce denotă caracter” , a punctat Diana Morar.

DORIN DOBRA sau singurătatea unui cal NE troian

Venit pe turnantă, fostul senator Dobra, susținător declarat al lui Robert Sighiartău (???) a realixat că, de fapt, a rămas cam singur. Nefiind ”omul” lui Sighiartău, cel care a făcut apologia sintagmei ”omul lui x sau y” , Dobra s-a năpustit asupra lui Ioan Turc , a avut dialoguri deloc protocolare cu Dolha sau Diana Morar, nodul gordian fiind modul cum se fac numirile în funcții în partid: ” Unde e candidatura mea? Hamletiana întrebare nu a avut un răspuns imediat, doar că, Ioan Turc a replicat, la finalul speachului: ” E ca si povestea aia cu copilul care vrea sa ajute o bătrana sa treaca strada, doar bătrăna nu voia”

Altfel, Dorin Dobra   a cerut membrilor să voteze:  ”   un profulet  universitar, nu cine stie ce, nu un  crocodili (cu referire la porecla pusa fostului lider Ioan Oltean, care l-ar fi susținut), sau un hipopotam, ci un prof universitar, ..pentru voi toți si vocile voastre pentru competența suplimentară a acestei organizatii, pentru toti acestia care pot avea o platformă mai consistenta, si pentru primarul Bistriței, eu astazi îmi depun candidatura ”.

Altfel, Ioan Oltean a făcut multe poze, s-a întreținut amical cu Ioan Turc… Alegerile din PNL Bistrița au fost primele în organizația județeană, ele trebuind să fie urmate de alegeri comunale și orășenești. Până la conferința județeană de alegeri mai e puțin, mai e un pic…