Episodul 4: PNL și USRPlus intră în febra alegerilor interne. Sâmbătă , 12 iunie, liberalii își aleg noul președinte și Birou Politic Municipal. Cine sunt principalii candidați, cum arată taberele? USRPlus BN e convocat în alegeri  pe 27 iunie

Continuăm seria analizelor politice de pe www.propolitica.ro dedicate scenei politice și administrative din Bistrița-Năsăud. Astfel,  episodul 4 vine și vă explică ce se întâmplă în PNL la nivel județean și national după anunțarea celor două candidaturi la șefia acestui partid istoric: Ludovic Orban, respective Florin Câțu.

Așadar: Principalele partide ale arcului guvernamental, PNL, respectiv USRPlus intră de astăzi în febra alegerilor interne. Așa cum se știe, la ultimul Consiliu Național al PNL a fost stabilit calendarul alegerilor interne, acesta aratând în felul următor: între 1 iunie și 15 iulie vor avea loc adunările generale ale organizațiilor locale, în perioada 1 iulie – 10 august vor fi organizate conferințele județene de alegeri, iar între 10 august și 25 septembrie va fi perioadă de 45 de zile pentru campania pentru congres.

La nivelul organizației PNL Bistrița-Năsăud, primele alegeri anunțate official sunt cele din organizația municipală, cea mai numeroasă și puternică, conferința de alegeri fiind decisă pentru ziua de sâmbătă, 12 iunie.

Ce știm despre candidați. Cum arată taberele?

În prezent, la nivelul PNL Bistrița-Năsăud ar exista vreo două ”direcții” în cee ace privește PNL Bistrița: candidature certă a lui Sorin Hangan, actual președinte și susținut de Ioan Turc dar și de alți lideri ai organizației, un exemplu fiind Ioan Peteleu. Un alt susținător al lui Hangan este Jenor Beudean, acesta vorbind despre susținere într-un text postat pe pagina sa de socializare:  ”Îmi aduc aminte de rezultatul modest obținut de organizația municipală la alegerile europarlamentare din anul 2014. După demisia domnului senator Dorin Dobra din funcția de președinte, împreună cu dl. Stelian Dolha, atunci președinte al filialei județene, am decis să îl susținem pe Sorin Hangan la conducerea organizației municipale. Ambițios, perseverent și optimist, Sorin a crescut politic frumos, până când a reușit să coaguleze în jurul său o echipă câștigătoare. În 2020, a lăsat orgoliul deoparte, înțelegând că susținerea unui candidat care să câștige primăria este vitală în viața oricărei organizații. Azi conduce una dintre cele mai puternice organizații din județ, care a câștigat anul trecut toate alegerile. Felicitări, Sorin! Îți doresc mult succes mai departe, iar sâmbătă te voi susține pentru un nou mandat de președinte.”

 Evident că de votul din organizația municipal se vor face jocurile și la alegerile de la județ, dar până acolo mai este.

Dorin Dobra a trecut alături de Robert Sighiartău

Un alt candidat anunțat, deocamdată, pe surse, este Dorin Dobra. Contactat telefonic, acesta nu a negat, dar a precizat că el a intrat official în echipa deputatului Robert Sighiartău și a primarilor care doresc o schimbare la nivelul viitorului Birou Politic Județean: ” Încă nu a fost luată o decizie a celui care va intra în această competiție, dar vom știi aceast lucru joi. Sunt convins că e nevoie de o schimbare și la nivelul boardului organizației municipale. Eu cred că această schimbare se va produce. Există o strategie a grupului nostru, așa că vom vedea cum vom acționa”, ne-a spus Dobra.

USRPlus, convocat în alegeri pe 27 iunie

Nici în USRPLus nu e chiar foarte multă liniște, aici fiind vorba de alegerile interne de după fuziunea dintre USR și Plus, data la care sunt convocate alegerile interne fiind 27 iunie, adică în ultima duminică a lunii iunie.

Știm că există doi candidați susținuți de liderii formali ai celor două partide: deputatul Lorant Sas, președinte Plus, acum co-președinte și Călin Stan, viceprimar, președinte en-titre a USR BN.

Precizăm faptul că: un episod  al analizelor noastre va fi dedicate exclusiv USRPlus și a situației reale din această formațiune politică.