Episodul 3: PNL intră în febra alegerilor interne- Orban vs Câțu. În Bistrița-Năsăud, Ludovic Orban are susținerea lui Ioan Turc, Diana Morar sau Ovidiu Florean și a unei mari părți din organizație. Florin Câțu are deja susținerea lui Robert Sighiartău și primarului Dorin Vlașin. Cum arată fotografia momentului. Facem predicții… Încă un primar și-a anunțat candidatura la vârful BPJ al PNL

Must Read

Prefectul Stelian Dolha și subprefecții Atilla Decsei și Lorand Toth au donat sânge

În fiecare an, în data de 14 iunie marcăm Ziua Mondială a Donatorului, pentru a crește gradul de conștientizare...

BISTRIȚA: 1.000.000 de lei pentru instalarea unui sistem de semnale luminoase și acustice la trecerea de cale ferată situată pe strada Lucian Blaga

CFR, prin Regionala Cluj, a lansat la finalul săptămânii trecute licitația pentru instalarea unui sistem de semnale luminoase și...

Proiectul GLORIA JUNIOR dă rezultate: Junioarele 4 de la LPS, calificate în finala Campionatului Național de Handbal

Echipele de  junioare 4 ale LPS, parte a programului derulat de GLORIA 2018, s-au calificat la faza finală a...

Continuăm seria analizelor politice de pe www.propolitica.ro dedicate scenei politice și administrative din Bistrița-Năsăud. Astfel,  episodul 3 vine și vă explică ce se întâmplă în PNL după ce premierul Câțu și-a anunțat candidatura la șefia partidului și care este miza acestei candidaturi, unul din artizanii anunțului fiind actualul primar din Cluj, Emil Boc. Ce înseamnă asta pentru organizația județeană a PNL, împărțită și ea între Orban și Câțu și ce replici va avea acest anunț la conferința județeană de alegeri, dar mai ales în spatele cortinei acestei importante întâlniri liberale.

PRECIZARE:  Consiliul Național al PNL, event politic ce a avut loc în amfiteatrul din parcul Herăstrău,  a despărțit, cumva, apele din partid, anunțul premierului Florin Câțu asupra candidaturii sale, lămurind modul cum se vor așeza în blockstarturi principalele tabere din PNL. De asemenea, Consiliul Național a stabilit și calendarul alegerilor, acesta aratând în felul următor: între 1 iunie și 15 iulie vor avea loc adunările generale ale organizațiilor locale, în perioada 1 iulie – 10 august vor fi organizate conferințele județene de alegeri, iar între 10 august și 25 septembrie va fi perioadă de 45 de zile pentru campania pentru congres.

Așa cum se știe, PNL Bistrița-Năsăud este una din multele organizații județene, 36 la număr, care și-au anunțat susținerea pentru Ludovic Orban. Diferența vine acum de la anunțul făcut de Florin Câțu, premier în funcție, cel care își dorește locul ocupat de Orban, funcția deținută fiind, de fapt, noua cheie a acestei candidaturi. Deocamdată, începând cu Ioan Turc și terminând cu o mare parte din liderii din teritoriu, bistrițenii îl susțin pe Orban. La această oră, știm sigur că, Florin Câțu este susținut doar de deputatul Robert Sighiartău și primarul orașului Năsăud, Dorin Vlașin.

FOTOGRAFIA MOMENTULUI: 31 mai 2021

Ludovic Orban este susținut de Ioan Turc, Diana Morar, Ovidiu Florean, Sorin Hangan, președintele PNL Bistrița, Ioan Zăgrean, Florin Moldovan, lider TNL, dar și alți șefi de organizații din teritoriu, cei mai mulți apropiați de actualul președinte Ioan Turc.

Florin Câțu este susținut, deocamdată, de Robert Sighiartău dar și de primarul Năsăudului, Dorin Vlașin. Cu siguranță, mai sunt liberali apropiați de cei doi care vor vota la congres cu Florin Câțu, dar aceștia vor fi cunoscuți abia după ce va fi știută noua structură a Biroului Politic Județean aprobat și votat de conferința județeană de alegeri.

Ce vor face primarii liberali?

Votul primarilor, așadar și cel al  organzației locale pe care o conduc, îl vom știi în scurt timp, deocamdată, cei 17 primari PNL din Bistrița-Năsăud, se concentrează spre o formă de organizare pentru o cât mai bună reprezentare în viitorul Birou Politic Județean. Vă spuneam că intenția de-a ocupa funcții importante în BPJ este tot mai evidentă în rândurile edililor liberali: Dorin Vlașin, Sorin Hognogi sau Vasile Silași sunt cerți că vor intra în campania pentru alegerile interne. De asemenea, este așteptată candidatura lui Sorin Mititean, fapt confirmat astăzi de primarul comunei Șieu Măgheruș.

Sorin Mititean: ” Îmi doresc să facem schimbarea necesară în partid, iar pentru asta avem nevoie de un alt Birou Politic Județean, de altfel de politici și o altfel de comunicare la nivelul organizației noastre județene. Da, îmi doresc un loc în acest viitor Politic Județean, poate chiar la vîrf, dar asta vom vedea, fiind în funcție de câți dintre noi, primarii, vom intra în această structură de conducere a PNL BN. O spun răspicat: noul BPJ trebuie să conducă în adevărat partidul”, ne-a spus Sorin Mititean.

Declarații după Consiliul Național

IOAN TURC: Consiliul Național al PNL, a fost evenimentul  care a stabilit calendarul alegerilor interne în cadrul celei mai democratice formațiuni politice din România. Întregul desfășurător care va preceda congresul PNL va presupune dezbateri libere pentru idei și proiecte care susțin evoluția partidului, principala forță politică a dreptei. Pentru PNL Bistrița-Năsăud, alegerile vin într-un context favorabil: organizația județeană trece prin cea mai fastă perioadă din istoria de după 1990. Continuăm împreună!

ROBERT SIGHIARTĂU: Salut anunțul candidaturii lui Florin Cîțu la președinția Partidului Național Liberal!  Este o veste bună pentru viitorul PNL. Florin este un liberal pur-sânge, un lider al noii generații din Partidul Național Liberal.  Sunt convins că alegerea lui Florin Cîțu în fruntea PNL va însemna înnoire, deschidere și profesionalism, precum și respect pentru experiența și performanța colegilor liberali din administrațiile locale. PNL va ieși intărit și solidar după Congresul din septembrie. Succes, Florin!

CONTEXT NAȚIONAL

Premierul Florin Cîţu şi-a anunţat decizia de a candida, împotriva lui Ludovic Orban, la şefia Partidului Naţional Liberal. Alături de Cîţu au putut fi văzuţi o serie de lideri cu greutate din partid, mulţi dintre aceştia fiind şi şefi de filiale din teritoriu.

„În scurt timp voi prezenta şi moţiunea, şi echipa alături de care am pornit pe acest drum. O parte din această echipa o vedeţi astăzi aici lângă mine şi le mulţumesc încă od ata pentru susţinere. O parte din această echipă o vedeţi astăzi aici lângă mine şi le mulţumesc încă o dată pentru susţinere. Vă spun că voi câştiga, nu există altă variantă şi vă invit şi pe voi, colegi liberali, să faceţi parte din echipa câştigătoare. Împreuna câştigam toate cele patru rânduri de alegeri din 2024, împreună facem România liberală”, a declarat Cîţu.

Predicții

 Zic eu că intrarea lui Florin Câțu în cursa pentru șefia PNL este o mișcare făcută cu girul președintelui Klaus Iohannis, cel care începe, cu această ocazie, să își joace cartea politică. Fotografia momentului ne arată că, deocamdată, Ludovic Orban pare să fie în poll-position, dar acest lucru nu îl vom mai putea spune peste 2 luni de zile, adică la jumătatea lunii august, atunci când vom știi și cum arată noul Birou Politic Județean, structura care va decide cine vor fi cei care vor merge la Congresul Național. Mai mult, direcția PNL BN va fi data și de contextual national, deși, negocieri vor avea loc inclusiv în noaptea dinaintea congresului. Este evident faptul că, un alt președinte al PNL BN, ar putea schimba actuala decizie a PNL BN, în sensul în care se va permite, de exemplu, ca fiecare membru al delegației să voteze așa cum îl îndeamnă conștiința.

O certitudine este faptul că viitorul Birou Politic Județean va arăta altfel decât cel de acum, acolo urmând să fie prezenți și cel puțin 4 primari, unul dintre ei urmând să ocupe funcția de prim-vicepreședinte, dar asta o vom afla abia spre jumătatea lunii iunie.

Cu siguranță, în următoarea perioadă de timp, premierul Câțu va avea foarte multe întâlniri cu primarii din țară, el urmând să mai caute surse de finanțare a unor proiecte ale edililor, inclusive a celor din Bistrița-Năsăud, aceștia având deja o întâlnire cu premierul pe această temă.

În privința lui Robert Sighiartău, anunțul lui Câțu, îi arată cumva că, o candidatură la șefia PNL BN și o victorie, i-ar putea readuce o poziție mai apropiată de Florin Câțu în posibila lui viitoare postură de șef al PNL.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Prefectul Stelian Dolha și subprefecții Atilla Decsei și Lorand Toth au donat sânge

În fiecare an, în data de 14 iunie marcăm Ziua Mondială a Donatorului, pentru a crește gradul de conștientizare...

BISTRIȚA: 1.000.000 de lei pentru instalarea unui sistem de semnale luminoase și acustice la trecerea de cale ferată situată pe strada Lucian Blaga

CFR, prin Regionala Cluj, a lansat la finalul săptămânii trecute licitația pentru instalarea unui sistem de semnale luminoase și acustice la trecerea de cale...

Proiectul GLORIA JUNIOR dă rezultate: Junioarele 4 de la LPS, calificate în finala Campionatului Național de Handbal

Echipele de  junioare 4 ale LPS, parte a programului derulat de GLORIA 2018, s-au calificat la faza finală a Campionatului național de handbal! Cele...

CRONICA.RO- EURO 2020: Austria a învins 3-1 Macedonia de Nord. Olanda bate Ucraina cu 3-2

 În primul meci din grupa D a Campionatului European de Fotbal, Anglia a reușit să-și ia revanșa pentru semifinala pierdută la World Cup 2018,...

Episodul 6: Alegeri și discursuri sau povești despre politica din spatele scenei-  De la crisparea lui Sighiartău la singurătatea lui Dorin Dobra: PNL Bistrița,...

Alegerile de sâmbătă din PNL Bistrița au fost și despre ceea  se întâmplă cu adevărat în Partidul Național Liberal Bistrița-Năsăud, asta pentru că nu...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -