luni, iunie 1, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Elevii romi au ajuns la Biblioteca Județeană. Ioan Pintea vrea să îi convingă să-și facă mici blioteci

  Must Read

  Bibioteca Județeană ”George Coșbuc” a fost gazda lansării oficiale a proiectului comun inițiat de Partida Romilor pro Europa, Sucursala Bistrița-Năsăud și Inspectoratul Școlar Județean cu titulatura : ” Încurajarea lecturii în comunitățile și școlile în care există o pondere mare de romi”.

  Cu un aport mare la reușita acestei acțiuni a lui Emil Neia Lăcătuș, Biblioteca Județeană ”punând la bătaie” faimosul bibliobus, evenimentul de astăzi a strâns sub egida lecturii elevi romi, cadre didactice și foarte multe cărți.

  La eveniment, alături de gazda Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene, au venit și subprefectul Ciprian Ceclan, vicepreședintele Vasile Puica, inspectorul pe minorități Balazs Deneş și, binențeles Emil Neia Lăcătuș. În sală au fost mai fostprezenți și  lideri ai Partidei din marile comunități de romi, mediatori sanitari, experți din cadrul primăriilor.

  Ioan Pintea: ” Este o inițiativă care ne vine precum o mănușă, mai ales că noi, Biblioteca, avem experiența împrumutului de carte în zone mai izolate greografic sau din punct de vedere etnic. Mă bucur că avem posibilitatea să ajungem în comunele unde sunt foarte mulți elevi romi, pentru că toți copiii trebuie reconvinși să citească o carte. Te obișnuiești mai greu, dar, pe urmă nu mai lași cartea din mână”, a spus Pintea.

  De altfel, scriitorul Ioan Pintea a punctat și ce crede el că trebuie făcut în continuare: ” Ne vom implica în organizarea ediției cu numărul doi a acestei acțiuni și, propun, să obținem donații de la edituri, donații de carte, evident, după care, să oferim cărți elevilor romi, poate, așa, îi vom convinge să își facă o mică bibliotecă, unul din cele mai importante lucuri din lume”.

  Nici ceilalți doi vorbitori, subprefectul Ciprina Ceclan și vicepreședintele Vasile Puica nu s-au lăsat mai prejos, lăudând faptul că mai există încă interes pentru lectură. Concet, dacă Ciprian Ceclan a prezentat o pildă despre puterea cititului și a cărților, vicepreședintele Vasile Puica a cerut că la acest gen de acțiuni să ia parte toți elevii din școlile respective.

  Așa cum era de așteptat, Emil Neia Lăcătuș a făcut referire, în cuvântul său, la principalele obiective asumate de Partida Romilor Pro Europa: educația, sănătatea și protecția social.

  ” Noi, cei din Partida Romilor ne-am asumat ajutorarea celor din etnia noastră, iar această acțiune este cu și despre carte, despre elevii romi care trebuie să se învețe cu lectura. De altfel, avem foarte mulți copii care provin din familii mai sărace și, care, cu ajutorul școlii, a studiului, au ajuns la licee bune și, mai pe urmă la facultăți. Ori de câte ori ajung las noi în comunități le spun romilor să își trimită copiii la școală, să facă acest effort de-ai trimite la învățătură. Eu cred că, de multe ori, lectura unei cărți poate face câți toți banii din lumea asta”, a subliniat Lăcătuș.

  El a precizat că la finele acestei acțiuni, un număr de 250 de elevi și cadre didactice vor primi din partea Partidei Romilor, mici pachete de sărbători care vor conține dulciuri și rechizite școlare. De asemenea, toți urmează să fie invitați la o masă festivă la un restaurant din Bistrița.

  Reamintim că:

  Acțiunea se desfășoară în perioda 15.11-15.12 2018, deplasările urmând să fie asigurate cu bibliobusul Bibliotecii Județene ”George Coșbuc” , fiind vizate următoarele comune: Lechința, Teaca, Budacu de Jos, Dumitrița, Șieu Măgheruș, Petru Rareș, Josenii Bârgăului, Tiha Bârgăului, Rodna, dar și orașul Năsăud.

  De asemenea, spune Emil Neia Lăcătuș, Inspectoratul Școlar Județean, va facilita accesul în școlile selectate în cadrul acestui proiect, iar Biblioteca Județeană asigură transportul și cărțile dar și personalul de specialitate.

   

   

  ” Toată lumea trebuie să știe un lucru foarte important – cărțile se vor împrumuta în baza unei fișe, urmând să fie înapoiate. Tot în cadrul acțiunii noastre, în fiecare școală selectată va fi organizat un concurs de eseuri cu tematică dată, toți elevii câștigători urmând să fie premiați pe data de 15 decembrie, într-un cadru festiv, la Bibioteca Județeană, locurile I, II și III primind și un cadou”, a concluzionat președintele Partidei Romilor PE din Bistrița-Năsăud, Emil Neia Lăcătuș.

   

   

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Reportaj: Bistrițenii au luat cu asalt teresale de pe Pietonal chiar dacă trebuie să fie scriși în caietul de ”urmărire”. Ce spun patronii...

  Ai putea spune că, dimineața zilei de 1 iunie, ziua internațională a copilului, a fost o dimineață cu un...

  EVOLUȚIA COVID-19 în BISTRIȚA-NĂSĂUD de la începutul epidemiei și până în prezent, în funcție de numărul de cazuri raportate oficial (infoGRAFIC)

  Știri de Bistrița vă prezintă în exclusivitate o analiză a evoluției Covid-19 în județul Bistrița-Năsăud, pornind de la data primei raportări oficiale...

  DE LUNI SE DESCHID TERASELE. Ce aveţi voie şi ce nu aveţi voie să faceţi: ÎNCĂ EXISTĂ MAI MULTE RESTRICŢII

  Începând de luni se deschid terasele şi plajele. Din 1 iunie sunt permise activităţile de preparare, servire şi consum...

  De luni, circulăm liber, fără restricții. Nu mai e nevoie să justificăm motivul pentru care ieșim din localitate

  De luni circulăm liber, fără restricții. Dispar și ultimele declarații pe proprie răspundere care mai rămăseseră în vigoare, cele pentru deplasările în...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -