Acasă Politica EFECTELE OUG 55/2014

EFECTELE OUG 55/2014

0

Peste 100 de aleși locali și județeni și-au schimbat tabăra politică, rezultat al aplicării OUG 55/2014, marea și larga majoritate fiind cei care au părăsit PDL sau PNL în favoarea PLR și PSD. Contextual, un număr de 10 primari au părăsit PNL pentru a se înscrie în PLR, iar alți 12 primari au părăsit PDL pentru a se alătura PSD. Lor li se adaugă un număr mare de consilieri locali dar și trei consilieri județeni liberali care au trecut la PLR.

Primari trecuți la PLR:  Traian Simionca (comuna Livezile), Ioan Dedean (Şieuţ), Dumitru Tomşa (Urmeniş), Dumitru Bendean (Miceştii de Câmpie), Ioan Cămărăşan (Silivaşul de Câmpie), Ioan Mate (Sânmihaiu de Câmpie), Ioan Moniţă (Romuli), Eugen Benţa (Poiana Ilvei), Vasile Dologa (Tiha Bârgăului) şi-au câştigat, în 2012, mandatele de primar candidând din partea PNL, acum însă alegând să devină membri ai PLR. Alţi doi primari provin din PDL – Gheorghe Bălăjan (Dumitra) şi Toma Someşan (Mărişelu). upă alegerile locale din 2012, PSD Bistriţa-Năsăud pleca la drum cu 24 de primari, însă OUG 55 i-a mai adus încă 10, majoritatea provenind din PDL. Este vorba de Alexandru Horea (Ilva Mică), Valer Avram (Măgura Ilvei), Ioan Strungari (Parva), Ioan Szabo (Şanţ), Vlăduţ Purja (Târlişua), Dumitru Buşcoiu (Zagra), Ioan Bob (Şintereag), Vasile Laba (Bistriţa-Bârgăului) Doru Crişan (Prundu Bârgăului). Al 10-lea edil care a făcut pasul în PSD este cel de la Căianul Mic, Paul Ştir, fost membru PP-DD.

 

 

Total Au migrat Adică
Primari 3.180 552 17.4%
Consilieri locali 40.022 4.607 13.8%
Consilieri judeţeni 1.338 184 11.5%

Principalul câştigător de pe urma migraţiei politice a fost PSD: beneficiul a fost masiv, PSD racolând 79% din primarii care au migrat, adică 436 dintre ei. Consilierii locali au urmat în genere acelaşi trend de re-afiliere ca şi primarii. Non-partidul lui Tăriceanu ia fiinţă de facto în administraţia locală, trecând de la zero la 34 primari; iar UNPR sare de la 28 la 45 de primari. In fine, avem acum 100 de primari independenţi în România, o comodă poziţie de aşteptare, un număr dublu faţă de cel rezultat în alegerile din 2012.

Migraţia politică nu a fost uniform distribuită în teritoriu: sunt judeţe unde au migrat mai mult de jumătate din aleşii locali şi judeţe unde nu s-a migrat aproape deloc. Sunt judeţe de top unde au migrat 37 de primari (Neamţ); sau 36, dar reprezentând 73% din primarii din judeţ (Giurgiu); şi alte judeţe cu peste 25 de primari migratori (Buzău, Dolj, Dâmboviţa, Iaşi).

Sensul migraţiei a fost în general către PSD, dar regăsim şi nişte clustere judeţene non-PSD, cum ar fi cele ale partidului lui Tăriceanu care a câştigat câte 7 primari în Prahova şi câte 5 în Satu Mare, Maramureş şi Bistriţa Năsăud. Există de asemenea o interesantă grupare de 7 primari independenţi în Caraş Severin.

http://expertforum.ro/

Exit mobile version