Acasă Politica Politica Locala ECOLOGIŞTII CRITICĂ PNL . AFLĂ MOTIVELE ACESTOR NOI CONTRE POLITICE

ECOLOGIŞTII CRITICĂ PNL . AFLĂ MOTIVELE ACESTOR NOI CONTRE POLITICE

0

De la începutul prezenței ecologiștilor în CL Bistrita aceștia au subliniat faptul că eliminarea depozitului de gunoaie din Zavoaie constituie o prioritate, acesta constituind o sursa de poluare permanenta a apei, solului și aerului.

Depozitul temporar n-ar fi trebuit sa existe dacă managementul proiectului „Sistem de management integrat al deseurilor solide în judeţul Bistriţa Năsăud” ar fi fost unul corespunzator”. Intârzierile din proiectul implementat la nivel județean și proasta gestionare a procedurilor de achiziție pentru selectarea operatorilor au facut ca să se adune pe malul raului Bistrita un depozit care nu are autorizație și nu respectă legislația de mediu. Pentru cetățenii care locuiesc în Zavoaie depozitul este un dezagrement permanent. Pentru oraș și pentru judet este o rușine și o probă a incompetenței administrative în conditiile în care s-au cheltuit peste 30 de milioane de euro din bani europeni pentru rezolvarea probleme deseurilor in judet și eliminarea depozitelor neconforme.

Consilierii PER au facut in CL numeroase interventii și interpelari în chestiunea deseurilor și, în primul moment în care a fost posibil, în urma semnarii in 2014 a contractului cu operatorul de servicii, au propus un prim proiect de hotarare vizand transportul deseurilor din Zavoaie. In 27.03.2014 acesta a fost respins fiind considerat prematur de catre grupul USL si fiind votat de catre PER si PDL. În favoarea proiectului au votat atunci și liberalii Hangan si Muthi. Proiectul votat în 2014 de cei care au respins ieri contractul de transport al deseurilor prevedea printre altele asumarea in totalitate de catre primaria Bistrița a responsabilității transportului deșeurilor în conditiile in care operatorul nu începe imediat transportul acestora urmand ca ulterior costurile sa fie recuperate în urma deschiderii unei acțiuni în instanta.

Ulterior în cursul lunii Octombrie, un proiect similar initiat de consilierii PER a fost adoptat cu sustinerea grupului PSD, cu 12 voturi pentru si o abtinere in conditiile in care grupul consilierilor PDL-PNL părăsise ședința. Prin Hotărârea nr.106/16.10.2014 „se aprobă transportul deseurilor si ecologizarea cu prioritate a terenurilor aflate în proprietatea publica a municipiului Bistrita precum si a celor aflate in proprietate privata afectate de stocarea temporară a deşeurilor municipale fixându-se ca termen limită pentru finalizarea acțiunii data de 19.12.2014.”
Iată că, în urma ședinței Consiliului Local al municipiului Bistrița din 13.08.2015 perspectiva eliminarii gunoaielor a suferit o noua amanare. Consilierii PNL, cei care votau in 2014 PENTRU transportul gunoaielor din Zavoaie chiar în condițiile implicarii directe a primariei, ieri, au votat de data asta, IMPOTRIVA transportului deșeurilor invocând diverse pretexte pentru a da de fapt un vot politic împotriva primarului. Votul lor însă e în acelasi timp un vot împotriva interesului general al cetățenilor Bistriței de a trăi într-un mediu curat și sănătos.

Exit mobile version