După 11 ani de presiuni și tracasări – Inculpații din Dosarul ”Gazeta” au fost achitați. Cine au fost afaceriștii bistrițeni care au dat declarații la DIICOT?

Must Read

Un bătrân din Livezile are nevoie de casă. Cum poți ajuta și tu

Acest om locuiește în această casă dărăpănată, în condiții grele de imaginat. Se numește Ioan Chiorean și locuiește în...

Ioan Turc: “Campania de vaccinare drive-through organizată de Primăria Bistrița a fost un real succes”

“În acest weekend, campania de vaccinare drive-through organizată de Primăria Bistrița a fost un real succes, mobilizând resurse și...

Zi cu triplă semnificație: A Europei, A Victoriei din 1945 și a Independenței din 1878

Imaginile zilei vin de la sărbătoarea dedicată zilei de astăzi: 9 mai, una cu triplă semnificație: Ziua Europei, Ziua...

Procurorii DIICOT care au instrumentat Dosarul ”Gazeta”  au pierdut bătălia pe care au declanșat-o la unele presiuni politice, dar și de la unele structuri de informații, contra ziariștilor din Trustul Gazeta. Concret, miercuri, 20 decembrie, după 11 ani de procese, cu judecări și rejudecări, cu bani cheltuiți pentru avocați și deplasări la instanțe din țară, cu societăți comerciale lichidate și cu probleme în ceea ce privește continuarea activității jurnalistice, ziariștii  implicați în Dosarul Gazeta, acuzați de constituirea unui grup infracțional și de șantaj, au fost achitați definitiv și irevocabil, la Curtea de Apel Galați.

Reamintim că în toamna lui 2006, mai mulți ziariști de la Gazeta de Cluj, Gazeta de Bistrița sau de la alte publicații din Maramureș, Mureș sau Bihor erau arestați preventiv, asta, după ce procurori și mascați au descins în redacții, au oprit activitatea acestora și au ridicat aparatură. Din acel moment a început coșmarul: cei implicați în scandal au fost catalogați drept șantajiști, activitatea economică și redacțională a ”Gazetelor” reducându-se până aproape de colaps.

În dosarul ”Gazeta” instrumentat de procurorii Daciana Deritei şi  Hrudei Mircea-Lucian, au fost inculpați  Liviu Man,  Aurel Mureșan, Dorel Alexandru Vidican, Ioan Oțel, Călin Dan Pârcălab, Aurelian Grama,  Anca Elena Cocuț, Adrian Avarvarei și Memoranda Suppllexa Onac. Acuzațiile au vizat săvârșirea infracțiunilor de asociere la un grup infracțional organizat și șantaj calificat în formă continuată. Procurorii DIICOT Cluj au susținut atunci  că ziariștii au constituit un grup infracțional organizat, iar din anul 2004 și până în noiembrie 2006 au constrâns 43 de persoane, în 53 de cazuri,  să încheie contracte de publicitate cu trustul. La 11 ani distanță, toate acuzațiile aduse de procurori au fost demontate, magistraţii Curţii de Apel Galaţi i-au achitat pe cei 9 inculpaţi trimişi în judecată în urmă cu mai bine de 11 ani şi care au fost acuzaţi de procurorii DIICOT de şantaj.

 

Ce spune Liviu Man?

”Șeful grupului infracțional”, Liviu Man,  așa cum apare în rechizitoriul întocmit  de procurorii Daciana Deritei şi  Hrudei Mircea-Lucian de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism- Structura Centrală, ne-a spus următoarele: ” Este prima veste bună după 11 ani de chin, presiuni și tracasări. 11 ani de coșmar s-au încheiat. Am făcut 165 de drumuri la Brăila și Galați, 165 de deplasări făcute pe banii mei, la care mai adăugăm banii dați avocaților pentru a demonta tot ceea ce au vrut să ne bage procurorii pe gât. Să nu mai vorbesc de arestări, recluziune și altele de genul ăsta”.

 

Întrebat cine sunt cei care au cerut instrumentarea acestui dosar, Man a spus că e un coktail toxic făcut din reprezentanți ai clasei politice, poliție, Parchet, mediul de afaceri  și serviciile secrete.

„Toată înscenarea dosarului a fost creată de comisarul șef Toma Rus, pe vremea aceea șef la BCCO Cluj, în colaborare cu procurorii DIICOT Mircea Hrudei și Daciana Deritei. Toți au fost inspirați de George Maior, când era director al SRI”, a declarat Liviu Man

 

 

Ce s-a întâmplat la Bistrița?

La momentul octombrie 2006, directorul executiv al Gazetei de Bistrița era Dorel Vidican, redactor-șef Gabriel Horincar. Și în acest caz, mai mulți oameni de afaceri au reclamat presiunile care s-ar fi făcut asupra lor de către inculpații care i-ar fi șantajat cu publicarea unor articole de presă defăimătoare în cazul în care „părțile vătămate” nu ar fi cumpărat publicitate, sau ar fi oferit sponsorizări.

Iată ce apare în Rechizitorioul întocmit de procurorii Daciana Deritei şi  Hrudei Mircea-Lucian pe data de 19 ianuarie a anului 2007:

 

Vasile Coruțiu, om de afaceri:  18. Partea vătămată CORUŢIU VASILE  este  administrator al mai multor societăţi, printre care şi SC „Matcon” SA din mun.Bistriţa. În urmă cu aproximativ 3 ani, au apărut primele articole calomnioase la adresa părţii vătămate şi a societăţilor acesteia. Ulterior, partea vătămată a fost contactată de inculpatul VIDICAN DOREL care i-a spus direct că trebuie să încheie un contract de publicitate cu Trustul Gazeta, urmând să plătească lunar o sumă la nivelul sutelor de milioane. Toto cu această discuţie, inculpatul VIDICAN DOREL i-a spus părţii vătămate că dacă doreşte să înceteze aceste articole valoarea contractului de publicitate este de o anumită sumă, iar dacă intenţionează să îşi facă o imagine pozitivă, suma va fi mai mare. Partea vătămată a refuzat această propunere deoarece nu avea nimic de ascuns, iar conţinutul articolelor erau mincinoase şi neadevărate.

Ca urmare a acestui refuz, campania de presă îndreptată împotriva părţii vătămate a continuat până la momentul declanşării cercetărilor.

Partea vătămată a precizat că in cursul anului 2004 a avut o întâlnire si cu inculpatul LIVIU MAN care i-a spus referitor la articolele negative publicate   în „Gazeta de Bistriţa” că „tăcerea costă”. Inculpatul LIVIU MAN a dat de înţeles părţii vătămate că va continua seria articolelor îndreptate împotriva sa, până în momentul în care îşi va da acordul pentru încheierea unui contract de publicitate.

Având in vedere aceste considerente la sfârşitul anului 2004, partea vătămată a încheiat un contract de publicitate cu „Gazeta de Bistriţa” în sumă de aproximativ 250.000.000 ROL. Prin contract se stipula în mod expres faptul că „Gazeta de Bistriţa” urma să facă publicitate unor produse realizate de societăţile părţii vătămate.

Partea vătămată a declarat că şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale, dar publicitatea plătită nu a apărut în ziar, ba mai mult campania negativă la adresa ei a fost reluată. Pentru aceste motive partea vătămată a acţionat societatea care editează ziarul, în instanţă.

Potrivit declaraţiei părţii vătămate, este de notorietate printre oamenii de afaceri din Bistriţa modul în care „Gazeta de Bistriţa” determină prin şantaj oameni de afaceri să încheie contracte de publicitate.

Partea vătămată CORUŢIU VASILE solicită tragerea la răspundere a membrilor grupului infracţional, urmând să-şi precizeze pretenţiile civile in faţa instantei de judecată.

 

Emil Iugan: M.I.S. Grup

  1. În anul 2004, au apărut mai multe articole denigratoare şi neadevărate la adresa firmei M.I.S. aparţinând părţii vătămate IUGAN EMIL în ziarul „Gazeta de Bistriţa” . La începutul anului 2005 la sediul firmei părţii vătămate s-au prezentat trei bărbaţi care s-au recomandat a fi din partea Trustului Gazeta. Partea vătămată a declarat că a reţinut numai numele unuia dintre ei, respectiv a inculpatului VIDICAN DOREL. In discuţiile pe care le-a purtat cu aceste persoane şi-a exprimat  nemulţumirea faţă de apariţia articolelor care îl priveau. Inculpatul VIDICAN DOREL i-a spus părţii vătămate că prin intermediul ziarului poate să schimbe această situaţie prin publicarea unor articole pozitive şi a unor machete publicitare, insă numai cu condiţia să încheie un contract de publicitate cu Trustul Gazeta. Astfel, părţii vătămate i s-a propus încheierea unui contract de publicitate în valoare de 120.000.000 ROL. Partea vătămată nu a fost de acord să încheie acest contract motivând că societatea pe care o conduce îşi face reclamă prin activitatea pe care o desfăşoară. Având în vedere acest fapt cei trei au dat de înţeles părţii vătămate că  vor uzita de influenţa pe care o au in cadrul instituţiilor publice pentru a-l determina să încheie un contract de publicitate. Astfel, la scurt timp după această discuţie societatea pe care o administrează partea vătămată a făcut obiectul unor controale efectuate de diferite instituţii ale statului. In acelaşi timp, campania negativă îndreptată împotriva sa şi a firmei pe care o administrează a continuat în „Gazeta de Bistriţa”. Partea vătămată declară că era de notorietate în mediul de afaceri faptul că Trustul Gazeta obţinea contracte de publicitate prin şantajarea unor oameni de afaceri, persoane cu funcţii de conducere din instituţii publice.

Partea vătămată IUGAN EMIL solicită tragerea la răspundere a membrilor grupului infracţional, urmând să-şi precizeze pretenţiile civile in faţa instantei de judecată.

 

  1. Partea vătămată PURCSA IOAN este acţionar la două societăţi situate pe raza jud.Bistriţa-Năsăud. La începutul anului 2004 cu ocazia unor licitaţii la care a participat partea vătămată, au apărut mai multe articole denigratoare şi tendenţioase la adresa ei şi a societăţilor pe care le administrează în ziarul „Bună Ziua Ardeal”. În acelaşi articole au fost publicate materiale laudative la adresa concurentului, împrejurare care a determinat partea vătămată să aibă bănuieli cu privire la faptul că firma concurentă a „plătit” campania pozitivă din ziar. Ulterior, în acelaşi ziar au apărut trei sau patru articole denigratoare la adresa părţii vătămate şi a societăţii. La sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie 2004, partea vătămată s-a întâlnit cu inculpatul VIDICAN DOREL pe care l-a întrebat de ce a declanşat campania negativă împotriva sa, iar acesta i-a spus că dacă este de acord să încheie un contract de publicitate în sumă de 60.000.000 ROL, pe o perioadă de 3 luni, în ziar nu vor mai apărea articole negative referitoare la partea vătămată sau a societăţilor pe care le administrează. Partea vătămată a acceptat această înţelegere deoarece dorea încetarea campaniei negative declanşată împotriva sa. Apariţia unor articole denigratoare erau de natură să producă grave prejudicii de imagine atât părţii vătămate cât şi firmelor pe care le administrează. După încheierea contractului de publicitate nu au mai apărut articole negative la adresa părţii vătămate sau a societăţilor acesteia, dimpotrivă a fost publicat un articol pozitiv la adresa părţii vătămate. Întrucât în cursul anului 2005 partea vătămată nu a mai încheiat un astfel de contract, în cotidianul respectiv au apărut din nou articole denigratoare şi tendenţioase la adresă sa şi a societăţilor pe care le administrează.

După mai multe întâlniri cu inculpatul VIDICAN DOREL, la începutul anului 2006 s-a ajuns la o înţelegere în sensul că partea vătămată a încheiat un nou contract de publicitate cu „Gazeta de Bistriţa” pentru suma de 60.000.000 ROL, pe o perioadă de 6 luni. Partea vătămată a fost de acord cu acest contract deoarece ştia că în caz contrar s-ar fi declanşat o campanie mediatică negativă în ziarul mai sus menţionat îndreptată împotriva sa şi a firmelor.

Partea vătămată a declat că este de notoritate în mediu lde afaceri, a oamenilor politici şi a instituţiilor publice faptul că ziarul „Gazeta de Bistriţa” declanşa campanii denigratoare şi tendenţioase cu scopul de a obţine bani sau foloase materiale în schimbul încetării unor astfel de atacuri. În luna septembrie 2006, inculpatul VIDICAN DOREL a venit la sediul firmei părţii vătămate şi i-a cerut trei autobasculante cu balast pe care nu le-a plătit spunând că este în contul bunei colaborări cu ziarul „Gazeta de Bistriţa” . Dup aproximativ 2 sau 3 săptămâni inculpatul a contactat telefonic partea vătămată şi i-a cerut o basculantă de sort. Partea vătămată i-a trimis o basculantă cu sort inculpatului, la casa acestuia  din comuna Căianu Mic. Inculpatul nu i-a plătit părţii vătămate contravaloarea materialelor de construcţii livrate şi nici transportul acestora.

Partea vătămată PURCSA IOAN solicită tragerea la răspundere a membrilor grupului infracţional, se constituie parte civilă în cauză cu suma de 120.000.000 ROL, reprezentând suma totală achitată trustului de presă ca urmare a şantajului exercitat asupra sa”.

De asemenea, în rechizitoriu mai apare și numele lui Ioan Repede de la ”Rombat”.

Toate aceste acuze aduse de procurorii de caz sunt de domeniul trecutului, ele neputând fi dovedite, judecătorii brăileni nefiind convinși de veridicitatea acestora.

LIviu Man: Nu îmi fac niciun fel de iluzii. Nimeni nu ne va cere scuze

Man mai povestește că procurorul Hrudei este acum la Buftea, dar că nu își face iluzii că va veni cineva să își ceară scuze: ” Nu există așa ceva, există numai acești 11 ani de coșmar. Sigur că voi cere despăgubiri, dar mă enervează faptul că niciunul din procurorii care greșesc și distrug oameni în această țară, nu plătesc, nu sunt trași la răspundere. Nu e deloc bine. Așa cum am spus și după ce am fost eliberați în 2007, voi continua să fac presă (…) Cine ne va da înapoi acești ani? Nimeni”, a mai spus Liviu Man.

 

 

 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Un bătrân din Livezile are nevoie de casă. Cum poți ajuta și tu

Acest om locuiește în această casă dărăpănată, în condiții grele de imaginat. Se numește Ioan Chiorean și locuiește în...

Ioan Turc: “Campania de vaccinare drive-through organizată de Primăria Bistrița a fost un real succes”

“În acest weekend, campania de vaccinare drive-through organizată de Primăria Bistrița a fost un real succes, mobilizând resurse și asigurând o participare peste așteptări....

Zi cu triplă semnificație: A Europei, A Victoriei din 1945 și a Independenței din 1878

Imaginile zilei vin de la sărbătoarea dedicată zilei de astăzi: 9 mai, una cu triplă semnificație: Ziua Europei, Ziua Victoriei la finele celui de-al...

INSOMAR- Echilibru fragil pe scena politică: PNL a depășit PSD cu un procent iar AUR este peste USR-Plus cu 2 procente.

Cel mai recent sondaj intern, obținut de Realitatea Plus, arată că PNL a redevenit partidul numărul 1 în România, cu peste un procent peste PSD....

Trei accidente într-o zi de duminică, două victime și câteva mașini distruse

În această dimineață, polițiștii din cadrul Poliției orașului Sângeorz-Băi au intervenit la un accident rutier în localitatea Șanț, pe Drumul Național 17D. Din primele...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -