Acasă Politica Politica Locala Duminica XVI-a după Rusalii-Pilda Talanților,Matei,25.14-30

Duminica XVI-a după Rusalii-Pilda Talanților,Matei,25.14-30

0
Capitolul 25 al Evangheliei dupa Matei cuprinde doua pilde rostite de Domnul Hristos: „a celor zece fecioare” si „a talantilor”, precum si desfasurarea judecatii de apoi, deci acest capitol ne infatiseaza modul in care Dumnezeu ii va judeca pe oameni si le va rasplati pentru faptele lor.
-Stapanul din aceasta parabola Il reprezinta pe Dumnezeu, slugile pe oameni, iar talantii sunt darurile oferite de Dumnezeu oamenilor.
-Primii doi slujitori din parabola sunt oamenii care primesc un dar de la Dumnezeu si lucreaza cu el, il utilizeaza in folosul personal si al semenilor, fapt pentru care dobandesc rasplata pe pamant si in imparatia cerurilor.
-„Apropiindu-se apoi si cel care primise un talant, a zis: Doamne, te-am stiut ca esti om aspru, care seceri unde n-ai semanat si aduni de unde n-ai imprastiat si, temandu-ma, m-am dus de am ascuns talantul tau in pamant; iata, ai ce este al tau” (Matei 25,24-25). Prin atitudinea si cuvintele sale, slujitorul a dovedit ca desconsidera darul primit si nesocoteste dorinta stapanului de a-l folosi in vreun fel.
-De aici invatam ca daca noi nu suntem in stare sa ne punem in valoare darurile primite de la Dumnezeu, trebuie sa ii lasam pe altii sa ne ajute in acest sens.
-Cu siguranta ca stapanul nu astepta de la slujitorul cel lenes castigul obtinut de catre ceilalti doi, insa acesta i-a inselat intru totul increderea, ingropand talantul, nedandu-i posibilitatea de a rodi. El era genul de om care asteapta sa primeasca cat mai mult, fara a face sau oferi ceva in schimb. 
In aceasta parabola Domnul Hristos ne prezinta, pe de o parte, ce s-a intamplat atunci cand unii ingeri, sub conducerea lui Lucifer, au dispretuit masura luminii pe care o primisera de la Dumnezeu, si incercand sa o depaseasca, s-au razvratit impotriva Creatorului. Pentru ca s-au pervertit launtric, prin nesocotirea darului primit, au pierdut si masura data lor, iar prin alungarea de la fata lui Dumnezeu s-au transformat din ingeri in demoni.
-Pe de alta parte, Domnul Hristos ne arata prin aceasta parabola ca si intre oameni sunt unii care inmultesc talantii, iar altii care ii fac neroditori.
-Dintre cei care i-a inmultit, vavem exemplul Sfantului Pavel, care marturiseste despre sine ca este:„apostol chemat al lui Iisus Hristos prin voia lui Dumnezeu. …Asa sa ne socoteasca pe noi fiecare om: ca slujitori ai lui Hristos si iconomi ai tainelor lui Dumnezeu .I Cor.4.1.
La polul opus este exemplul jertefei celor doi frați Cain și Abel-unul aduce roadele frumoase ale muncii sale…Sfantul Ioan Gura de Aur a afirmat ca „invidia este singurul pacat cauzat de virtutile celorlalti”.

Exit mobile version